Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Pula: Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana, od 18. do 25. siječnja, se u Porečkoj i Pulskoj biskupiji posebno obilježava molitvenom hodom po pulskim crkvama. Za trajanja osmine svake se večeri na tu nakanu služi misa u jednoj od pulskih crkava.

Početak molitvene osmine je uvijek uobičajeno u Katedrali Uznesenja BDM, ove je godine misa na tu nakanu, 18. siječnja slavljena u filijalnoj crkvi katedralne župe, u crkvi Misericordiae. Misu je predvodio katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. On je u homiliji, govoreći i jedinstvu za koje se moli u ekumenskoj molitvenoj osmini, istaknuo da je jednako tako nasušno potrebno moliti za jedinstvo i pravo zajedništvo u našim obiteljima, u međuljudskim odnosima, jer kada su odnosi među ljudima prožeti vjerom u Boga i međusobnim povjerenjem koje vjera donosi, onda se lakše može postići i jedinstvo za koje se zalaže ekumenski pokret. Drugoga dana, 19. siječnja, misa na tu nakanu je slavljena u Župi Krista Spasitelja, u naselju Veli Vrh, trećega dana u crkvi Gospe od Mora na Stoji, četvrtoga dana u Župi Sv. Josipa, petoga dana u Župi Sv. Antuna, šestoga dana slavi se u Župi Sv. Ivana Krstitelja, a pretposljednji dan misa se na ekumensku nakanu slavi u  Samostanu Sv. Franje.

Na blagdan Obraćenja Sv. Pavla apostola, završetak Molitvene osmine bit će proslavljen misom u župnoj crkvi sv. Pavla ap. s početkom u 18 sati koju će predvoditi fra Diego Deklić, župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog.

Na širem području Pule osim Katoličke crkve postoje dva sakralna zdanja Srpske pravoslavne crkve, crkva sv. Nikole u Puli i crkva sv. Spiridona u Peroju. U gradu puli još djeluju i Makedonska pravoslavna crkvena općina sv. Joakima Osogovskog, Evanđeoska Pentekostna crkva Hosana te Kršćanska adventistička crkva. U razgovoru za Informativni blok iz Tiskovnog ureda povodom ekumenske molitvene osmine povjerenik za ekumenizam za Porečku i Pulsku biskupiju preč. Milan Mužina je istaknuo niz osobnih kontakata i dobre privatne odnose s predstavnicima spomenutih vjerskih organizacija, no do sada nije ostvarena službena suradnja u realizaciji zajedničkih molitvenih sadržaja u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

G. Krizman

Najave