Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Čestitka mons. Kutleše mons. Zgrabliću na biskupskom ređenju u ime HBK

Čestitka splitsko-makarskog nadbiskupa i porečkog i pulskog apostolskog upravitelja Dražena Kutleše zadarskom nadbiskupu koadjutoru Milanu Zgrabliću na njegovom biskupskom ređenju, 25. lipnja 2022. u zadarskoj katedrali sv. Stošije, u ime Hrvatske biskupske konferencije.

Poštovani i dragi brate, novozaređeni nadbiskupe Milane!

S velikom radošću izražavam Ti dobrodošlicu u biskupski zbor, među nasljednike apostola koje u ljubavi ujedinjuje i predvodi Sveti Otac Papa, rimski biskup.

Krist Gospodin svojim te je milosrdnim pogledom tražio i našao u krasnoj zemlji, Istri miloj, domu roda hrvatskoga koja je blagoslovljena brojnim mučenicima, od svetog Mavra do blaženoga Miroslava Bulešića.

Mučenička se krv preobrazila u sjeme kršćanske vjere koje je proklijalo i u Tvome srcu te si rado ostavio svoje „mreže“ kako bi krenuo za Isusom u službi prezbitera, kao suradnik biskupskoga reda i ponizan djelitelj Kristovih sakramenata.

Hvala ti od srca na revnosti i predanosti u povjerenim ti odgovornim službama u Porečkoj i Pulskoj biskupiji! Stečeno će ti iskustvo zasigurno pomoći na novoj službi, a molitve Tvojih istarskih vjernika i dalje će te pratiti.

Sada te Krist po svome Namjesniku na zemlji, papi Franji, poziva na još jedan iskorak, kako bi još više rastao u potpunom predanju Očevoj volji pod vodstvom Duha Svetoga.

Krist te izabire i postavlja da ideš i rod donosiš i rod tvoj da ostane (usp. Iv 15, 16). Povjerava Tebi kao novom nadbiskupu koadjutoru Crkvu Božju koja je u Zadru, da zajedno s nadbiskupom Želimirom privodiš puk Božji čistim i životvornim izvorima kršćanske vjere.

Kao što su te na Tvojim svećeničkim koracima pratili istarski mučenici, tako te sada kao biskupa u Zadru dočekuju sveta Stošija, sveti Krševan, sveti Donat, sveti Šime i sveti Zoilo.

Zahvaljujem nadbiskupu zadarskom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimiru Puljiću na dugogodišnjem velikodušnom služenju Crkvi u Hrvata uz želju da mu Bog podari još mnogo godina plodnoga rada.

Dragi nadbiskupe Milane, kao brat i radnik na istoj njivi Gospodnjoj, želim ti staviti na srce riječi koje je papa emeritus Benedikt XVI. izrekao na svome biskupskom ređenju prije 45 godina u Münchenu (28. svibnja 1977.).

Mladi je nadbiskup Joseph Ratzinger tada istaknuo: „Biskup nije menadžer, nije samoproglašeni šef, nego djeluje po poslanju onoga Drugog kojeg predstavlja. Stoga biskup ne može proizvoljno mijenjati svoja mišljenja, zalagati se sad za ovo, sad za ono, prema tome kako mu se čini oportuno. Također, nije smisao biskupske službe da razglaba svoje privatne ideje. Naprotiv, biskup je poslanik kojemu je povjeren navještaj poruke koja je veća od njega samoga.“

Dragi brate, poruka živoga Boga veća je od nas. Ne posjedujemo mi istinu, nego Istina posjeduje nas, vlada našim srcima i šalje nas kao svjedoke ljudima našega vremena, osobito siromasima i tuđincima, zalutalima i svima koji oskudijevaju. Želim ti stoga da za svakog čovjeka kojeg ćeš susretati imaš otvoreno srce i otvorene ruke da kroz njih prostruji Božja milost.

Poput svetoga Šime očekuj spasenje i nagradu samo od Krista, budi razborit i pravedan upravitelj poput svetoga Donata, odlikuj se jasnoćom i nepotkupljivosti svetoga Krševana, njeguj velikodušnost i susretljivost svetoga Zoila, budi hrabar i neustrašiv svjedok poput svete Stošije, budi pastir po Srcu Isusovu.

✠ Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup

(foto: G. Krizman)

Najave