Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Objavljeno digitalno izdanje kalendara „Istarska Danica“ iz 1972. godine

DANICA 1U prigodi 50. obljetnice ponovnog početka objavljivanja kalendara „Istarska Danica“, 1972. godine, nakon što prije toga osamnaest godina nije bila objavljena, Porečka i Pulska biskupija objavljuje digitalizirano izdanje tog broja kalendara. Izdanje je digitalizirala Branka Poropat iz Biksupijskog arhiva, a grafički obradio David Ivić.

 

“Istarsku Danicu” 1972. možete pročitati <<<<<<<OVDJE>>>>>>>

 

Kalendar je 1972. godine bio izdanje „Kršćanske sadašnjosti“ i Istarskog književnog društva sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Pazinu. Urednici su bili: Antun Brajković, Robert Buršić, vlč. Antun Hek, Vjeran Istrin (pseudonim) i Jelena Lužina. Glavni urednik bio je vlč. Antun Hek. Izdanje je tehnički uredio Vladimir Rojzan, a grafičke priloge i komentare priredio je dr. Branko Fučić, dok je etnografske komentare napisala dr. Jelka Ribarić-Radauš. Autori fotografija bili su Toši Dabac i Nenad Gattin. Idejno rješenje naslovnice preuzeto je iz knjige Branka Fučića „Istarska i primorska heraldika“, fotografijom Nenada Gattina. Izdanje je lektorirao Roman Turčinović. Suradnici na izdanju bili su Kristina Božac, Josip Bratulić, dr. Branko Fučić, Marijana Jelenić, Vjekoslav Kalac i dr. Josip Turčinović. Kalendar je tiskan u Tiskari „Otokar Keršovani“ u Puli.

No, povijest „Istarske Danice seže mnogo dalje u povijest. „Istarska Danica“, katolički je kalendar što su ga u Trstu 1924. pokrenuli vlč. Josip Grašić, vlč. Ivan Pavić, Vladimir Sironić, Mirko Zlatić i vlč. Božo Milanović, utemeljitelji Društva Svetog Mohora za Istru, koje mu je bilo prvim izdavačem.

Prve je godine tiskan u 3200 primjeraka, no taj se broj s godinama povećao na više od 10000 primjeraka. Izlazio je s prekidima. Prvi je prekid bio od 1940. do 1947., nakon što su ga zabranile talijanske vlasti, kao i ostali hrvatski i slovenski tisak, a drugi je prekid bio od 1954. do 1971., kad su ga zabranile jugoslavenske vlasti. Između tih dviju zabrana počeo je izlaziti u Pazinu, kamo se preselio vlč. Božo Milanović i Društvo Svetog Mohora za Istru, koje od 1947. postaje Istarsko književno društvo Svetog Ćirila i Metoda.

Ponovno ga je pokrenuo vlč. Antun Hek s mladim intelektualcima 1971. u Zagrebu, pripremivši ga za 1972. godinu, ali i taj su broj vlasti zabranile i zaplijenile. No, od 1973. izlazi redovito, na oko 250 stranica i tiska se u više tisuća primjeraka. Osim što je kalendar donosi astronomske i vremenske podatke, vrelo je različitih informacija: opisuje crkvenu i društvenu stvarnost i povijesne trenutke, događaje i osobe, značajne crkvene ličnosti, kulturnu baštinu, jednostavnim jezikom govori o temama bitnim za razne segmente života čovjeka.

Danas se “Istarska Danica” distribuira u knjižarama Josip Turčinović u Pazinu, Poreču i Puli, te u svim crkvama gdje se redovito može pronaći i ostali crkveni tisak.

Najave