Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

Gračišće: Biskupijski križni put mladih Stazom sv. Šimuna

U subotu, 2. travnja 2022. godine, u organizaciji dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih Porečke i Pulske biskupije, održan je Biskupijski križni put mladih Stazom sv. Šimuna u Gračišću. Oko 150 mladih iz svih dijelova biskupije okupilo se u Gračišću kako bi hodom kroz pitomi krajolik središnje Istre, u zajedništvu, molitvi, pjesmi i druženju proveli jedan drugačiji, ali posvema ispunjajući dan. Praćeni svojim svećenicima mladi su stigli iz svih dekanata biskupije, a pulske su župe ove godine zajednički za svoje mlade osigurale dva autobusa.

IMG 4297

Biskupijski križni put mladih Stazom sv. Šimuna održava se neprekidno od 2000. godine. Nakon dvije godine prekida zbog pandemije, ove je godine Vijeće za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih   odlučilo da će se biskupijski križni put svakako održati, pa su imali pripravnu i inačicu pobožnosti po samom Gračišću, u slučaju jake kiše. Obzirom da je kiša prestala padati kada je započelo okupljanje pred polazak, odlučeno je da se ipak ide Stazom sv. Šimuna, iako ne u punoj dužini uobičajene staze, već malo izmijenjenom rutom, tako da se izbjegne dijelove zemljanih putova koji su posebno strmi i opasni zbog kiše koja je padala cijelu noć; organizatori su mudro poslušali savjet mještana koji poznaju opasnosti tog terena, te tako pokazali da se brinu i za sigurnost sudionika koje su pozvali i okupili. Dužina cijele Staze sv. Šimuna je 11,5 kilometara koje se, moleći pobožnost Križnoga puta,  prijeđe za otprilike nešto više od 4 sata. Ove je godine hod bio nešto malo kraći, no, po svjedočenju sudionika, ništa manje duhovno ispunjajući od prethodnih godina.

Okupljanje je bilo u župnoj crkvi sv. Vida gdje je mladima dobrodošlicu izrazio župnik vlč. Filip Celent. U ime dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih pozdrav je izrekao pročelnik Rikard Lekaj. Naglasio je ljepotu zajedništva koja se očituje u tom okupljanju mladih iz svih dijelova biskupije, „zajedništva i zajedničkog djelovanja koje nam je nadasve potrebno“. U nošenju križa izmjenjivali su se mladi iz raznih dijelova biskupije, a postaje su čitali vlč. Lekaj i p. Nikola Rožanković. Osim vlč. Lekaja, p. Nikole i župnika domaćina, vlč. Celenta, sudjelovali su i vlč. Carlos Arturo Fonseca Farfan te vlč. Mateus Babinski de Almeida. Na okupljanju prije početka pobožnosti bili su i pulski dekan preč. Milan Mužina te gvardijan pulskog Samostana sv. Antuna p. Leopold Mičić.

IMG 4322

 

Staza križnoga puta prolazi kroz netaknutu prirodu središnje Istre, a započinje uz crkvicu sv. Šimuna iz 14. stoljeća. U cijelosti prolazi područjem koje je početkom sedamdesetih godina proglašeno zaštićenim krajolikom. Različitost podloge – lapora i vapnenca – dovela je do fenomena neobično razvedenog reljefa, gdje su u laporima formirane potočne doline, dok čvršći vapnenci izgrađuju više brežuljke i glavice, koji dominiraju krajolikom. Sklad postojećih poljoprivrednih površina s autohtonom šumskom vegetacijom dopunjen je brojnim kulturno – povijesnim spomenicima sa sveprisutnim motivima tipične arhitekture ovoga kraja.

IMG 4334 2

 

Opremljeni najnovijim modelima tehnologije svake vrste sudionici su svakako zabilježili mnoge trenutke ovog sugestivnog križnog puta, no osim nebrojenih digitalnih zapisa zasigurno je važniji, i trajniji, osjet zajedništva kojeg su doživjeli ove korizmene subote, koračajući tragovima, sada već, možemo reći, brojnih generacija istarske katoličke mladeži. Od svih motiva koji su zaokupili fotografsko i snimateljsko oko zasigurno je jedna od ljepših zajednička fotografija ispred crkve sv. Marije Magdalene, a od nje staza nastavlja prema dvadeset minuta udaljenom brdu Pišćietak, u čijem se podnožju nalazi izvor koji, kažu mještani, nikad ne presušuje.

Nakon duhovne okrijepe, po povratku u Gračišće, sudionike je dočekao i zajednički objed na otvorenom, te je time zaokruženo još jedno lijepo tradicionalno druženje mladih Porečke i Pulske biskupije. (Txt:G. Krizman, foto: N. Peteh i F. Celent)

 

 

GRACISCE3 page 0002

Najave