Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Godišnja skupština HKLD u znaku 30. obljetnice pulske podružnice

mob pula 28 1200x540

U subotu, 26. ožujka 2022., održano je hodočašće Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva u Pulu povodom redovite godišnje Skupštine Društva i obilježavanja 30. obljetnice Podružnice „Mons. Marcel Krebel“ u Puli.

Društvo je ovu redovitu godišnju skupštinu odlučilo održati u Puli jer ove godine pulska podružnica koja nosi ime svog prvog i dugogodišnjeg duhovnika, mons. Marcela Krebela, slavi 30 godina postojanja. Zagrebačka središnjica osnovana je 16. veljače 1991. a pulska, kao prva podružnica izvan Zagreba osnovana je 18. siječnja 1992.

 Misno slavlje u pulskoj župi sv. Pavla, gdje pulska podružnica ima sjedište, predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju duhovnika HKLD prof. dr. sc. vlč. Ivana Bodrožića, duhovnika pulske podružnice preč. Milana Mužine te  pulskog katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja.

U uvodnom obraćanju mons. Milovan je izrazio čestitke pulskoj podružnici na obilježavanju obljetnice te je istaknuo da je „ta misa nadasve zahvala Bogu za djelovanje Društva, ali i zahvala svima koji ulažete dio sebe u što plodnije djelovanje“.

Biskup se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na osnivanje pulske podružnice uz podršku prvog i dugogodišnjeg duhovnika mons. Marcela Krebela, tada župnika Župe sv. Pavla. „Oko mons. Krebela se je naime pred 30 godina bila okupila prva skupina budućih članova društva, ovdje je Podružnica formirana i tu je sjedište i danas. Tu su se tijekom tri desetljeća događala okupljanja radi predavanja, molitvenih susreta, a onda i godišnjih izleta, na sve se te načine njegovala povezanost među članovima i njihovo ohrabrivanje i jačanje za svjedočenje vrednota vjere, kako u svagdanjem životu tako i u njihovu djelovanju kao zdravstvenih djelatnika koji se u svom specifičnom radu uz ostalo susreću s delikatnim problemima bioetike te su pozvani biti osobiti promicatelji civilizacije života, svetosti života“, rekao je mons. Milovan te je nastavio podsjetivši da je „Drugi Vatikanski sabor jako istaknuo bitnu važnost apostolata vjernika laika za život Crkve, i njihovo promicanje evanđeoskih vrijednosti u svim strukturama javnog života. Smisao je to sadašnjeg poziva pape Franje na življenje sinodalne dimenzije cijele Crkve“.

 

 

Mons. Milovan se je u nastavku osvrnuo na korizmu „u kojoj iznova obnavljamo svoje krsno opredjeljenje, učvršćujemo temelje svog duhovnog bića“, a koja nas svojim pokorničkim obilježjima, postom, molitvom i dobrim djelima mora voditi dvostrukom cilju: pomirenju s Bogom i otvaranju ljudima.

Razlamajući Riječ Evanđelja naglasio je suprotnost samodopadnosti i oholosti farizeja te iskrenost, poniznost i kajanje jednog carinika, „Isus naglašava poniznost, a pravo očitovanje poniznosti jest stav služenja, spremnost na dragovoljno pomaganje bližnjima u potrebi. Carinik iz evanđelja nam je također sada u korizmi uzor prave molitve, kakvoj nas uči Isus – molitve upućene Bogu s poniznošću, sabranošću i povjerenjem.

Biskup Milovan je zaključio poželjevši sudionicima skupa „da im taj dan bude na duhovno osvježenje i ohrabrenje u životu i djelovanju te na jačanje povezanosti i prijateljstva među članovima; neka nas sve prati zagovor Majke Marije, Zdravlja bolesnih, sv. Luke, svetih Kuzme i Damjana i svih naših zaštitinika.“

Na kraju mise okupljenima se je prigodnim zahvalama obratio predsjednik HKLD doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak.

Održan je zatim  radni dio skupštine s izvješćima o radu u protekloj godini. U ime pulske podružnice okupljenima se obratila dr. Branka Mandelović Rajko koja je objavila da je od 21. ožujka ove godine predala predsjedanje pulskom podružnicom dr. Andreju Angeliniju.

Dr. Čivljak je u podnošenju izvješća o proteklim aktivnostima izvijestio o brojnim događajima povodom obilježavanja 30 obljetnice društva te je napomenuo imenovanje dugogodišnjeg duhovnika umirovljenog pomoćnog biksupa zagrebačkog mons. dr. Valentina Pozaića počasnim članom društva.

Na hodočašću je sudjelovalo pedesetak članova Društva koje trenutno ima 26 podružnica diljem Hrvatske.

U nastavku su hodočasnici posjetili vodnjansku župnu crkvu sv. Blaža i tamošnju zbirku relikvija, te Svetvinčenat gdje su se pomolili na grobu bl. Miroslava Bulešića u župnoj crkvi Naviještenja Marijina.  

 

 

(Txt: G. Krizman, Foto: HKLD, G. Krizman)

hdkn page 0001
hdkn page 0002

Najave