Središnje svečano misno slavlje povodom blagdana sv. Blaža, 3. veljače 2021., u Vodnjanu je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Koncelebrirali su vlč. Jure Purkić, župnik Loborike te župnik domaćin, preč. Marijan Jelenić. Župnik je u uvodnom obraćanju podsjetio kako se ove godine obilježava 260. obljetnica polaganja kamena temeljca te 190. obljetnica ponovne posvete crkve.
Biskup se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na okolnosti pandemije u kojima živi svijet u sadašnjem vremenu, a napose i na potres u našoj zemlji koji još dodatno obilježava našu svakodnevicu. Istaknuo je plimu dobrote kojoj smo svjedočili, bila je to jednostavna želja čovjeka pomoći drugome čovjeku u potrebi. Jednako potresne okolnosti u svome je životu doživio i sveti Blaž, bilo je to vrijeme progona kršćana u Rimskom carstvu. On je tješio i liječio, pomažući medicinom za života, a nakon toga zagovorom s Neba, sve one koji su mu se utjecali. Zgoda s izlječenjem dječaka kojemu je bila zapela kost u grlu znak je da se nepatvorena vjera uvije prelijeva u dobra djela, osobito u djela ljubavi prema bližnjima. Mjesto gdje se dnevno provjerava kvaliteta naše vjere je osobito naša obitelj, i naše svakodnevno življene s bližnjima u užoj okolini.
Sveti Blaž nas primjerom i riječima potiče našu vjeru svjedočiti i dokazivati djelima pravde istine i dobrote. Uči nas da je prava radost i ljepota života u služenju dobru svakoga čovjeka. Neka nam sveti zaštitnik pomogne svojim zagovorom da se mi u srcu sve više otvaramo Bogu kako bi nas on ispunio svojim duhom služenja i ljubavi, zaključio je mons. Milovan.

Ove je godine umjesto tradicionalnog blagoslova grla pomazanjem održan pojedinačni blagoslov vjernika bez fizičkog kontakta, uz naklon vjernika.

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.