Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Iz Pazina do Trsata pješice preko Učke, preko Poklòna

Kao što je to tradicionalno već 24 godine i ove je godine skupina neustrašivih hodočasnika, njih 56 od čega 4 svećenika, stigla na Trsat pješice iz Pazina, Krenuli su kao i svake godine točno u podne dva dana ranije iz pazinskog Franjevačkog samostana Marijina Pohođenja, nakon misnog slavlja i hodočasničkog blagoslova. 

Bilo je to hodočašće kao u stara vremena, kada su ljudi redovito hodočastili onamo pješice, preko Učke. Kada bi stigli na Učku, na mjesto Poklòn gdje bi prvi put ugledali Trsat poklonili bi se, po tome je to mjesto dobilo ime. Posljedni veliki napor bude uspinjanje Trsatskim stubama koje broje točno 561 stepenicu. 

 

Donosimo kratko promišljanje jedne hodočasnice: 

“Hodočašće na Trsat, uoči Male Gospe
Kako ovo bijaše 24. Hodočašće, a meni osobno upola manje, ni ovaj put nije falilo akcije, noviteta, dogodovština, dubina…
Bilo je novih i hrabrih koji su se odvažili, dok par regularnih hodočasnika ovaj je put preskočilo što zbog poroda, obaveza i slično.
I ovaj je put bio istinski ispunjujuć, poučan, nova prijateljstva i produbljenja starih, nove ideje i smjerovi, planiranja novih ruta. Vrijeme nas je mazilo ove godine blagom naoblakom i blažim neg’ inače suncem.
Sa svim smo molitvama hodili Gospi…
Prelazili kilometre predivne šume, vinogrda i maslinika, starih cesta, prelazili i potočiće, hodili u sumrak, uspinjali se na vrhove te spuštali se u gradove i naselja…
Iskusili noćno pranje zuba sa kremom za ruke podno Učke…
Sve u svemu 1001 prilika za promišljanje, filtriranje misli, slaganje prioriteta, ulazak u sebe i susret s Gospom i Gospodinom, izvorom moje snage i mira.”

Najave