Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Komemoracija pokraj jame Širočica – “BEZ KRIVNJE KRIVI – BEZ SUDA OSUÐENI”

Komemoracija pokraj jame Širočica: “BEZ KRIVNJE KRIVI – BEZ SUDA OSUÐENI” – osvrt Mirjane Ferenčić na projekt komemoracije žrtava 2. svjetskog rata i poraća

U nedjelju 23. kolovoza 2020. godine na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma održana je i ove godine komemoracija pokraj jame Širočica nedaleko župne crkve Sv. Lucije.

Ovo je već šesta godina otkako se započelo u organizaciji pazinskog HDZ -a i Župe Sv. Lucije Pazinske s odavanjem počasti žrtvama II. svj. rata i poraća, koji su svoje živote skončali u jamama. Bez krivnje krivi i bez suda osuđeni, samo zato što su imali drugačiji svjetonazor, samo zato što su drugačije mislili ili pripadali drugom narodu. Kao da svi mi ljudi, hodočasnici na zemlji, nismo djeca onog istog Oca koji je na nebesima?

Svake se godine komemoraciji priključuje sve veći broj hodočasnika ne samo iz Župe sv. Lucije i Sv.

Jurja iz Starog Pazina već i iz susjednih župa. Tako su ove godine pristigli iz Tinjana, Kringe, Muntrilja, Buzeta, Oprtlja, Vrsara, Flengi i Gračišća.Ovogodišnju su komemoraciju posebno obogatili hodočasnici iz Varaždina i Zagreba koji su pristigli autobusom. Njih je predvodio gosp. Franjo Talan, izaslanik ministra Tome Medveda, koji je ujedno i predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina.

Procesija predvođena župnikom Željkom Zecom krenula je od crkve prema jami uz molitvu žalosnih otajstava krunice. Kod križa postavljenog 2015. godine postavljen je vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja a potom i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava te su zapaljene svijeće. Prisutnima se najprije pozdravnom riječi obratio župnik Zec a potom u ime gostiju sa «sjevera « Hrvatske gosp. Franjo Talan koji je govorio o radu Društva koje je tijekom proteklih godina postavilo više desetaka spomen križeva i obilježja diljem Hrvatske. Istaknuo je da se zahvaljujući radu Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, posljednjih godina puno učinilo da se žrtve ekshumiraju, identificiraju i dostojno pokopaju. Značajan doprinos na utvrđivanju istine o stradanjima i očuvanju uspomene na prešućivane žrtve II sv. rata i poraća daje i Hrvatsko žrtvoslovno društvo, čiji su članovi također bili prisutni.

Potom je promemoriju MHB – a, prisutnima pročitala prof. Lidija Vukalović gdje je brojčano iznijela podatke o tome koja su grobišta diljem Hrvatske ekshumirana te koliko je posmrtnih ostataka iz njih izvađeno i dostojno pokopano.

Tomislav Ferenčić je govorio o žrtvama jame Širočica te o lokalitetu jame Mandaljevica koja se nalazi u blizini. Nakon njega je gosp. Josip Klarić, pjesnik iz Gračišća pročitao svoju prigodnu pjesmu vezanu uz ovu tematiku.

 

Komemoracija žrtvama kod jame Širočica završila je molitvom koju je predvodio vlč. Zec, nakon čega smo se uputili natrag do crkve gdje smo se pjesmom «Bože èuvaj Hrvatsku « oprostili od naših gostiju.

Saznali smo da su naši gosti iz Varaždina i Zagreba predhodnog dana tj. u subotu posjetili i odali počast žrtvama koje su život skončale u šahtu-jami rudarskog okna-Grobište Tupljak. Tamo ih je dočekao biskup mons. Ivan Milovan (čiji je otac također nestao u nekoj jami) i vlč. Antun Kurelović, župnik Pićna. Gosp. Talan se tamo zahvalio biskupu mons. Milovanu , na pomoći oko realizacije projekta kao i gosp.

Antonu Celiću , predsjedniku povjerenstva Društva za Istru.

Istog dana u popodnevnim satima posjetili su i grobište Golubinčina- jamu uz cestu Krnica – Rakalj. Tamo im je također bio domaćin mons. Milovan i tamošnji župnik Gracijano Živolić. Oko jame su naišli na veliku količinu svakojakog otpada pa su odustali od polaganja vijenaca i paljenja svijeća (zbog raslinja i smeća). Župniku Živoliću su predali križ kojeg su namjeravali postaviti kod same jame s molbom da se isti postavi kad se steknu «uvjeti».

Nadjeljno jutro su započeli sv. Misom u crkvi u Svetvinčentu, gdje je položeno u oltar tijelo blaženog Miroslava Bulešića. Euharistijsko slavlje je predvodio fra. Darko Tepert, a o mučeniku i blaženiku Bulešiću im je govorio župnik Darko Zgrablić.

Nešto iza podneva posjetili su crkvu Sv. Marije Svetomore u župi Žminj, gdje su ih dočekali župnik Jordan Rovis i član župnog pastoralnog vijeća prof. Elvis Orbanić. Prof. Orbanić je gostima govorio o crkvi, a vlč. Rovis o žrtvama – mučenicima vjere Porečke i Pulske biskupije tj. o stradalim svećenicima, bogoslovima i jednom sjemeništarcu, koji je imao tek 17 godina. Njihova su imena uklesana u kameni monolit koji je postavljen u blizini crkve 2010. godine, kada je zaključena svećenička godina.

 

Potom je slijedila komemoracija kod jame Širočica, da bi nakon toga uz vodstvo vlč. Željka Zeca posjetili grob Bože Milanovića u Pazinu, kao zahvalu za doprinos prosvjećivanju Istre i njenom pripojenju Hrvatskoj. Time su zaokružili dvodnevni posjet grobištima i stratištima Istre vezanim uz stradanje ljudi u Drugom svjetskom ratu i poraću.

(Mirjana Ferenčić)

Najave