Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

21. Međunarodni orguljaški festival Organum Histriae – program i najava

21. Međunarodni orguljaški festival

Organum Histriae

    ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJA U ISTRI) je dugoročan intersektorski projekt zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri, s tendencijom već ranije potvrđenog partnerskog širenja na područje Slovenije i sjeverne Italije, bogato nasljeđem ove “baštine koja se sluša” slične povijesno-umjetničke tradicije. Osim vrijedne međunarodne festivalske manifestacije orguljske glazbe, ovaj projekt potiče stjecanje i razmjene znanja, istraživanja, predstavljanje dragocjene orguljske baštine koja neopravdano veći dio godine leži zaboravljena i zapuštena u većini istarskih crkava. Kroz godine rada ostvaren je glavni cilj – obnova orgulja i njihov povratak u svirno stanje. Uz brojne inicijative organizatora festivala, u suradnji sa stručnjacima, ostvarene su brojne uspješne restauracije povijesnih instrumenata čija je sudbina (redovito održavanje) kasnije uvelike ovisila upravo o realizaciji samog projekta. Neke od najistaknutijih restauracija jesu: orgulje G. Callida iz 1791. u Bujama (tvrtka Vegezzi-Bossi, 2000/2001.), orgulje P. Nakića iz 1735. u Sv.Lovreču ( tvrtka Zanin 2013.), orgulje G.Callida iz 1797. u Motovunu (tvrtka Zanin 2006.-2008.)

     Utemeljitelj projekta te izvršni producent od 1998.-2007. godine je Lifestyle d.o.o. Od 2008. do 2017. godine projekt je ugovorno preuzeo i vodio Identitet d.o.o., u godinama 2018. i 2019. projekt nije održan, da bi ga Lifestyle d.o.o. u ulozi suorganizatora ponovo pokrenuo 2020. godine, uz novog nositelja projekta Pučko otvoreno učilište Buje-Buie, sinergijsku suradnju s novoosnovanom pulskom Udrugom za promoviranje i očuvanje orguljaške baštine „Organum Histriae”, čiji su mladi osnivači – predsjednica Elena Roce i dopredsjednik Krešimir Klarić – oboje magistri orgulja i strastveni zaljubljenici u kraljicu instrumenata, te uz pomoć dipl. muzikologinje Valentine Badanjak Pintarić.

     Nositelj i suorganizatori zacrtali su zajednički izazovnu misiju: VRATITI ORGULJAMA PRIJESTOLJE KRALJICE INSTRUMENATA I REINTERPRETIRATI GA U SUVREMENOSTI. U brojnim crkvama nalaze se vrijedni spomenici kulturne baštine, instrumenti koji svojim karakteristikama donose dašak vremena u kojima su nastali i odražavaju etničko-kulturološke prilike na Istarskom poluotoku. Naime, riječ je o unikatnim umjetničkim dostignućima velemajstora čija su imena ostala zapisana u samom vrhu svjetske orguljarske tradicije: P. Nakić (P.Nacchini), G. Callido, F. Dacci, A. Barbini… S obzirom na pripadnost dalmatinsko – venecijanskoj tradiciji, kao i brojem sačuvanih instrumenata, Istra ima potencijal postati novom europskom orguljaškom, ali i kulturno-turističkom destinacijom.

     S obzirom na izmijenjene, te i nadalje neizvjesne okolnosti vezane uz pandemiju COVID-19, ograničenje ovogodišnjeg izdanja pretvaramo u prednost! Naime, naš je projekt od samog početka imao međunarodnu težinu i ugled, što je bilo vidljivo kroz brojna inozemna gostovanja, koprodukcije, natjecanja s međunarodnim ocjenjivačkim sudom i natjecateljima, te realizaciju samog programa u tri države kroz koje se proteže istarski poluotok (Hrvatska, Slovenija, Italija). Ove godine za vrhunski umjetnički dojam pobrinut će se vrhunski hrvatski glazbenici, od kojih neki i s trenutnom inozemnom adresom.

    

     U okviru projekta ORGANUM HISTRIAE planiramo nastaviti s priređivanjem nekoliko osnovnih grupa inicijativa: oživljavanje orguljske baštine (koncerti, natjecanja, seminari), izučavanje orguljske baštine (istraživanja, stručni obilasci, studentske radionice, simpoziji),  popularizacije orguljske baštine (nakladnička izdanja, multimedijalne publikacije, turistički obilasci), izlagačke inicijative (izložbe o orguljarstvu, likovne i dizajnerske izložbe i revije nadahnute orguljama, te izrada autorskih suvenira nastalih u vlastitoj produkciji). S realizacijom svih ostalih navedenih planiranih aktivnosti nastavit ćemo od 2021. godine.

 

PROGRAM

31.08. PONEDJELJAK- SV. LOVREČ PAZENATIČKI,

Župna crkva Sv. Martina, Orgulje P. Nakić 1735., restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

20.00ETERNAL SOURCE OF LIGHT DIVINETrio  Seraphim (HR), Monika Cerovčec – sopran, Vedran Kocelj -truba, Pavao Mašić -orgulje (HR)

02.09. SRIJEDA – PULA

Katedrala Uznesenja Marijina, orgulje Eisenbarth 2001.

20:00 – L’ORCHESTRE À QUATRE MAINS – Elena Roce i Krešimir Klarić, orgulje četveroručno (HR/NL)

 

04.09. PETAK – SV. LOVREČ PAZENATIČKI,

Župna crkva Sv. Martina, Orgulje P. Nakić 1735., restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

20.00 – HOMMAGE BOŽIDARU GRGIIvo Mrvelj, orgulje (HR/DE)

 

06.09. NEDJELJA – BUJE

Župna crkva Sv. Servula, orgulje G. Callido 1791., restauracija Brondino Vegezzi Bossi 2000/2001

10.30 – Svečana misa zahvalnica u povodu završetka Festivala Ansambl istarskih mladih glazbenika Organum Histriae

20.00 – MUSICA AFFETTUOSA, Branko Mihanović oboa, Ljerka Očićorgulje (HR)

 

***

PRATEĆI PROGRAMI:

 

– IZLOŽBA:

Dva desetljeća projekta Organum Histriae

Buje, Gradska galerija Orsola

 

OKRUGLI STOL:

Orgulje i orguljaši u Porečkoj i Pulskoj biskupiji – Aktualna situacija i prijedlozi

– KVIZ O ORGULJAMA:

Koliko znamo o kraljici instrumenata?

– Predstavljanje biciklističko-orguljaške ture Organum Histriae

 

 

 

Napomene:

  • Za sve koncerte, prema prethodnom dogovoru (prije kraja nastavne godine 2019/20.) s učiteljima glazbene kulture i profesorima osnovnih glazbenih škola, bit će upriličene otvorene probe za zainteresirane učenike, uz kraća predavanja, prezentacije instrumenta i razgovor učenika s umjetnicima u cilju razvoja nove, mlade publike
  • Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa
  • Detalji vezani uz prateće programe bit će naknadno objavljeni

Organum Histriae tim:

– Rosanna Bubola, prof., ravnateljica POU-UPA Buje/Buie, nositeljica projekta

– Vedrana Koceić, prof, direktorica Lifestyle d.o.o., izvršna producentica 

– Elena Roce, mag.mus.prof.orgulja, predsjednica Udruge Organum Histriae, umjetničko-organološka voditeljica 

– Valentina Badanjak Pintarić, dipl. muzikologinja i prof. povijesti glazbe, muzikološka savjetnica i producentica 

– Krešimir Klarić, mag.mus.prof.orgulja, dopredsjednik Udruge Organum Histriae, umjetničko-organološki savjetnik i asistent produkcije

Najave