Blagdan sv. Antuna Padovanskog u istoimenoj župi i samostanu u Puli proslavljen je, kao i svake godine, nizom misnih slavlja i trodnevnom duhovnom pripravom, koju su održali o. Gabrijel Škibola, župnik i o. Leopold Mičić, gvardijan, a u prethodnim mjesecima održana je i pobožnost 13 utoraka sv. Antunu.

Na sam blagdan, u subotu, 13. lipnja 2020., održano je sveukupno 6 misnih slavlja: u 7, 8, 9, 10.30, 17 i 19 sati. Misno slavlje u 10.30 predvodio je župnik pulske katedralne župe vlč. Rikard Lekaj. Svetu misu s blagoslovom djece i cvijeća predvodio je o. Nikola Rožanković, župni vikar pulske župe sv. Ivana Krstitelja, a svečano večernje misno slavlje porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Biskup je u prigodnoj homiliji uvodno istaknuo da su sveci ostvarenje Evanđelja, i poput Evanđelja govore ljudima svakoga vremena. Podsjetio je na nastojanja sv. Antuna u borbi protiv krivovjerja. Upravo poput reakcije vjernog puka kada je preminuo sv. papa Ivan Pavao II. i tada su vjernici bili uvjereni u njegovu svetost, kanonizirao ga je papa Grgur IX. samo godinu dana kasnije. Bog mu je dao veliki dar rječitosti, ali i osjećaj za sve ljudi, bez obzira na stalež, a napose su ga bliskim osjećali siromašni i potrebiti. Kao i tada, i danas je svijet duhovno bolestan, a sv. Antun je to znao prepoznati. Bio je svjestan da je poslanje Crkve naviještati, i da je to pozvana činiti svima, uvijek i svugdje. I mi kao članovi Crkve pozvani smo činiti isto, iako možda ne svi kao propovjednici, svi možemo i moramo propovijedati svojim životom, rekao je između ostalog mons. Milovan, te je zaključio zazivom neka nam sv. Antun bude zagovornik u svim našim životnim potrebama.

Misu je glazbeno uzveličao župni zbor pod ravnanjem Vilme Gracije Žmak.

(G. Krizman)

 

Najave i obavijesti

Ponedjeljak: 20 Srp 2020
Proslava blagdana sv. Margarete

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.