I ove je godine blagdan sv. Blaža, u ponedjeljak, 3. veljače 2020. u Vodnjanu obilježen s više misnih slavlja, a najavljen je prethodno održanom konferencijom za medije na kojoj su javnosti predstavljena nova saznanja glede relikvija koje se čuvaju u toj crkvi. 

U nastavku donosimo priopćenje pristiglo tim povodom iz Župnog ureda sv. Blaža:

„U petak, 31. siječnja 2020. godine, u Vodnjanu je povodom 808. godišnjice župe u sadašnjem sjedištu sazvana tiskovna konferencija za blagdan zaštitnika župe svetog Blaža.

Počeci župe inače sežu u 4. st. Na konferenciji su objavljena „senzacionalna otkrića“ kako su ih definirali mediji: kopija Torinskog platna, lubanja svetog Huberta, i odijelo pape Inocenta XII. (+1700.). Tom je prigodom objavljen i izlazak iz štampe kolor monografije „Sanctuarium Adignani“ na 836 stranica većeg formata o 300 relikvija različitih svetaca koje se čuvaju u Vodnjanu.

Posebni je interes javnosti izazvala kopija Torinskog platna, jedna od šest postojećih veličine izvornog Platna. I lubanja svetog Huberta biskupa iz današnje Belgije (+727.) kojega su lovci čitavog svijeta izabrali za svog zaštitnika zbog čudesnog događaja u lovu koji ga je potaknuo na obraćenje i prihvat svećeničkog poziva. U planu je izrada dragocjenog relikvijara za svečana izlaganja.    

O blagdanu sv. Blaža, u ponedjeljak 3. veljače, svečanu je poldanju koncelebriranu misu predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je život svetog Blaža biskupa i mučenika istakao kao uzor ljudima za sva vremena. Na slavlju je sudjelovao saborski zastupnik Anton Kliman i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović sa bližim suradnicima. Slavlje su pratili zbor Zajednice Talijana iz Vodnjana i dječji zbor Osnovne škole Vodnjan. Nakon mise mnoštvo je vjernika pomazano blagoslovljenim uljem, kakav je drevni običaj u Vodnjanu. (J)“   Foto: D. D.)

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.