Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Sv. Anđela Merici: „Činiti da u drugima raste Krist“

Blagdan sv. Anđele Merici svečano je u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. godine, proslavljen u Rovinju gdje već više od 6 desetljeća žive i djeluju sestre uršulinke čiji je red ta Božja ugodnica osnovala u 16. stoljeću.

Misno slavlje u Oratoriju predvodio je rovinjski župnik, generalni vikar Porečke i Pulske biskupije,  kanonik pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola mons. Vilim Grbac uz koncelebraciju kapelana vlč. Damira Štifanića.

Misi su nazočile sestre uršulinke koje su trenutno u Rovinju te članice Udruge Prijateljice sv. Anđele koja u Rovinju djeluje oko dva desetljeća.

Propovjednik je spomenuo osnove životopisa te Božje ugodnice, rođena je 1. ožujka 1474. u Desenzanu nedaleko Gardskog jezera, u siromašnoj seoskoj obitelji, a preminula je u Bresciji 27. siječnja 1540. godine. Propovjednik je istaknuo činjenicu da je osnovala redovničku zajednicu iz kojeg je kasnije nastao red sestara uršulinki, a čije su članice vidjele uzor u sv. Uršuli. Život sv. Anđele Merici bio je obilježen pobožnošću prema Srcu Isusovu, prema Kristovoj Muci i prema Presvetoj Euharistiji. Riječi iz Evanđelja „učite od mene jer sam krotka i ponizna srca“ za nju su bile veoma važne i utkane su u sve njezine govore, pisma i u njezine upute koje je upućivala svojim sestrama i odgajateljicama. Te su je riječi pratile, i kada govori o odgoju i odnosu prema mladima i djeci, te su riječi za nju važne i ona iz njih crpi srž svega onoga što govori.

Njezino je poslanje posebno po tome što prepoznala potrebu brige za djevojčice u ono vrijeme, i za njihovo školovanje ali i za brigu o njima, posebno za one koje su bile bez roditelja. U to vrijeme, u 15. i 16. stoljeću smatralo se je da djevojčice ne trebaju školovanje. Nastavnici i odgojitelji su većim dijelom bili muškarci. Bogatim ženama je to bilo ispod časti, a siromašne nisu mogle to postići. Upravo tu sv. Anđela vidi veliki prostor djelovanja i jako se zalaže za one koje su zanemarene i koje trebaju posebnu skrb i pažnju. Najveći značaj njezinoga djelovanja je odgoj i formacija odgojitelja, što vidimo iz njezinih uputa koje piše svojim sestrama dajući im upute kako da se ponašaju prema onima koje su im povjerene. Govorila je da odgajati treba s pažnjom, skromnošću i ljubavlju. Onaj koji odgaja ne smije nikada sebe staviti u prvi plan, uvijek mora imati pažnje i poštovanja prema svakome djetetu, mora znati da je svako dijete važno. Govoreći o skromnosti sv. Anđela ističe da se oholo i samodostatno ne može odgajati, može se samo skromnošću i ljubavlju, a ljubav je za nju služenje. Stoga možemo reći da je sveta Anđela daleko nadmašila svoje vrijeme i da je bila puno ispred svoga vremena, u nekim aspektima čak je i ispred našega vremena. Govoreći o tome kako je svako dijete važno i kako svakome treba pokloniti pažnju ona će već tada, u 16. stoljeću, reći da u učionici ne bi trebalo biti više od dvadeset djece, mi danas još uvijek imamo razreda s više od toga broja. Ona od onih koje podučava da budu odgajateljice traži da žive pobožno, jer ne može se odgajati, napose ne u vjeri, ako ti sam ne živiš tu vjeru i ako ne moliš. Još jedno obilježje avangardnosti pedagoške ideje sv. Anđele Merici je i preventivni odgoj, podsjetio je propovjednik. U to vrijeme ona je prepoznala da bi mi kršćani trebali sprječavati zlo. Mi smo danas kazne i represivne mjere razvili do u detalje, no kako učiniti da se loše ponašanje uopće ne dogodi? O tome je sv. Anđela promišljala. Kasnije je tu misao još puno preciznije razvio sv. Ivan Bosco, podsjetio je propovjednik. Posebno zadivljuje njezin stav prema ženama kojima ona vraća dostojanstvo, u vremenu kada je žena bila viđena samo u perspektivi obitelji ili samostana, za sv. Anđelu svaka žena ima svoje dostojanstvo i slika je Božja. Osnovala je jednu družbu gdje će se moći uključiti sve žene, neovisno o bilo kojoj karakteristici i statusu. Te su žene mogle čak živjeti djevičanstvo a ne biti u samostanu, naglasio je mons. Grbac. I za današnje vrijeme je to moderno. Ona je imala sposobnost uvidjeti da je to potrebno i vrijedno. Glede važnosti koju Isus u novom zavjetu pridaje muškarcima i ženama, sv. Anđela je znala da je za njega jednako bio važan Petar kao i žena koji su zatekli u preljubu. Upravo taj njegov odnos ona je prihvatila od Isusa.

Homiliju možete poslušati na ovoj poveznici:

https://www.mixcloud.com/PorečkaiPulskabiskupija/27-01-2020-mons-v-grbac-homilija-blagdan-sv-anđele-merici-rovinj/

Kada govori o odgoju ona naglašava da se djecu gleda s poštovanjem, istaknuo je mons. Grbac. Odgojitelj ne treba djecu navezati na sebe, niti praviti od sebe neku zvijezdu. Odgajati, po sv. Anđeli znači pomagati da Krist raste u drugima. To je prije svega poziv svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjeroučiteljima, učiniti sve da Krist raste u drugima. Po sv. Anđeli svaki bi odgojitelj trebao biti jako zahvalan i da ne bi trebao očekivati zahvalnost od djece jer djeca nisu strašno potrebna odgajanja, ali odgojitelj mora biti zahvalan da ima čast i milost odgajati, istaknuo je propovjednik citirajući sv. Anđelu Merici. Odgojitelje bi trebala voditi ljubav prema Bogu i revnost za spasenje duša.  Imperativ je nepristranost, poput roditelja voljeti svako dijete na svoj način. O kaznama ona kaže da to treba biti s mjerom, ne kažnjavati zato što je povrijeđen odgajateljev ponos već zato da to dijete bude bolje. Autoritet je potreban i važan, ali mora biti zdrav autoritet. Zato od onih koje formira za odgajateljice traži da budu jake žene, energične i odvažne. Tko je pokazao hrabrost odlaženja u crkvu u vrijeme komunizma kada je to definitivno bilo loše viđeno?, podsjetio je mons. Grbac, žene su bile u crkvi. One se nisu bojale, to je hrabrost, odvažnost, dosljednost u vjeri. Takve žene želi sv. Anđela i želi da njezine sestre budu takve.

Govoreći o dnevnim čitanjima, iz Knjige mudrosti, mons. Grbac je istaknuo važnost mudrosti, a to je dozvoliti da Bog djeluje po nama. Potrebno je biti otvoren Bogu koji će po nama djelovati. Iz Poslanice sv. Pavla, o riječima „lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, slabe svijeta izabra Bog da posrami jake“, propovjednik je istaknuo da su mnogi sveci za svoje vrijeme bili ludi, neprihvaćeni. Tako ni sv. Anđela nije bila prihvaćena i shvaćena. Jesmo li mi danas opčinjeni moćnicima ovoga svijeta? Prepoznajemo li mi danas te slabe, koje je sv. Anđela prepoznavala u onima koji su bili potrebni njezine pomoći? Prepoznajemo li one koji služe, koji se žrtvuju iz dana u dan ne čekajući pohvalu, jer su kršćani, jer su razumjeli ovu poruku? Spominjući Isusove riječi iz Velikosvećeničke molitve „da svi budu jedno“, propovjednik je naglasio da je sv. Anđela zahtijevala od svojih sestara da budu jedno, da grade zajedništvo. Ako želiš graditi zajedništvo ne smiješ biti sam sebi najvažniji. Tek kada sebe stavimo sa strane možemo vidjeti drugoga. Zajedništvo se gradi služeći, ponekad se možda treba malo poniziti, malo se maknuti. Možemo li mi kršćani bilo kome što propovjediti ako mi nismo zajedno. Nastavljajući citat iz Velikosvećeničke molitve propovjednik je istaknuo da Isus ne želi da žalujemo već da imamo ‘puninu radosti u sebi’. Sve što činimo trebamo činiti radosno, nemojmo praviti od sebe žrtvu, nekoga koga treba žaliti, jer nama je naviještena Radosna vijest, a ne žalosna.

Propovjednik se je prisjetio pojma iz bivšeg režima ‘narodni svećenik’, to je bio netko tko je radio kako je vlastima odgovaralo, s njime se je moglo raditi što god. No, Isus je rekao jasno svojim učenicima da oni jesu za ovaj svijet, ali nisu od svijeta, zato ne moli da ih Bog uzme os svijeta, već da ih sačuva od zloga. Sv. Anđela je željela da njezine sestre žive u svijetu, da ga oplemenjuju, da ga čine boljim, da daju svoj doprinos tom svijetu u kojem žive. One trebaju biti otvorene da Bog kroz njih govori.

Prigoda je večeras za zahvalimo Bogu za jednu takvu osobu, za jedna takav uzor, za sv. Anđelu. Ona nas ohrabruje, pokazuje nam da je sve to moguće no na nama je izbor što ćemo mi od njezinoga života i od njezine riječi pretočiti u svoj život. To je ono najljepše i najbolje što mi možemo večeras odlučiti.

Župnik je nadalje u ime cijele župe zahvalio sestrama uršulinkama za njihovu prisutnost i za njihovo svjedočenje u toj župi i u gradu Rovinju. One nastoje tako živjeti svoju vjeru da druge ljude privuku Isus Kristu, one čine sve, kako je govorila sv. Anđela, da u svima raste Krist. Na kraju je istaknuo da je ta sveta misa napose za one pokojne sestre uršulinke koje su tijekom 6 desetljeća njihove prisutnosti u Rovinju ondje služile.

Misu je glazbeno animirali rovinjski kantautor Davor Terzić, sestre uršulinke te Prijateljice sv. Anđele.

(Txt: G. Krizman, Foto: D. Fattorich)

 

Najave