U župi Svetog Pavla apostola u Puli, blagdanom Obraćenja sv. Pavla apostola, zaključena je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja se u najvećem istarskom gradu obilježava molitvenim hodom po pulskim gradskim crkvama.

U subotu, 18. siječnja u pulskoj prvostolnici započela je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. „Da svi budu jedno kao što si Ti, Oče, u meni i ja u Tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me Ti poslao.“  geslo je pod kojim se održava svjetska ekumenska inicijativa Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Geslo ovogodišnje Molitvene osmine bilo je „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (Dj 28,2).

Dani od 18. do 25. siječnja su u Katoličkoj Crkvi, i u nekoliko drugih kršćanskih Crkava, posvećeni molitvi za jedinstvo svih kršćana.  Začetnik ovog molitvenog pokreta je američki anglikanski svećenik Paul Wattson, koji ju je pokrenuo 1908. godine. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima. Novi papinski dokumenti o ekumenizmu posebno preporučuju upravo održavanje molitvene osmine od 18. do 25. siječnja kao zajedničke molitve s drugim kršćanima i prilika za prijateljske susrete.

 Ekumenska osmina se u Porečkoj i Pulskoj biskupiji posebno obilježava molitvenim hodom po pulskim crkvama. Za trajanja osmine svake se večeri na tu nakanu služi misa u jednoj pulskih crkava.

 Tradicionalno započinje 18. siječnja misom u pulskoj katedralnoj župi, a ove je godine misa održana u filijalnoj crkvi te župe, u crkvi Majke Božje od Milosrđa, Misericoriae. Drugog dana osmine misa na nakanu Ekumenske molitvene osmine bila je u crkvi Krista Spasitelja na Velom Vrhu, trećeg dana u crkvi sv.  Antuna Padovanskog, četvrtog dana u crkvi sv. Josipa, petog dana u župi sv. Ivana Krstitelja, šestog dana,u samostanu sv. Franje Asiškog te pretposljednjeg dana, u petak, 24. siječnja, u crkvi Gospe od Mora.

Završetak molitvene osmine bio je u ponedjeljak, 25. siječnja, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, u župi sv. Pavla apostola. Toga dana ta župa ujedno slavi svoj župni blagdan, a ove je godine tom prigodom svečano večernje misno slavlje predvodio vlč. Joško Listeš, župnik Kanfanara i Bala

Najave i obavijesti

Utorak: 15 Lip 2021
Proslava blagdana sv. Elizeja
Nedjelja: 20 Lip 2021
Gračišće: Proslava sv. Vida
Nedjelja: 20 Lip 2021
Samostan sv. Mihovila nad Limom: Blagdan sv. Romualda

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.