Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Završetak Franjevačkih pučkih misija u Labinu

U Župi Rođenja Marijina u Labinu, svečanim misnim slavljem koje je na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2019.,  predvodio porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša završene su sedmodnevne Franjevačke pučke misije pod naslovom „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“. Večernjim misnim slavljem u ponedjeljak, 25. studenog misije je otvorio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Okupljenima se uvodnim pozdravima obratio župnik domaćin, labinski dekan preč. Mirko Vukšić koji je istaknuo nadu da će oni koji su pohodili misije nastaviti ih i živjeti. Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da se, s početkom došašća trebamo zapitati što mi iščekujemo, zašto slavimo to došašće? Iščekujemo jednu malo poniznost, jednoga maloga Isusa koji dolazi među nas. On ne dolazi s velikom silom, primijetit će ga samo onim maleni, ponizni i skromni. Kroz vrijeme došašća Isusu nas poziva da ostanemo fokusirani na male stvari, moramo ostati ponizni, okrenuti se oko sebe i vidjeti one koji su oko nas. Možda ponekad lakše vidimo potrebu nekih dalekih, a sa svojim ukućanima nismo u dobrim odnosima i ne vidimo što im je potrebno. Biskup je nadalje protumačio bit došašća temeljem Pavlove poslanice Rimljanima. U prvome redu u došašću se trebamo probuditi iz sna, onoga sna u kojeg smo se uljuljali, i iz kojega ne primjećujemo potrebe bližnjega. Također potrebno je probuditi se iz toga sna i prepoznati za koju smo misiju došli na ovaj svijet, koji je plan Bog imao za nas. Pavao nam nadalje govori da trebamo biti čisti, jer posljedice grijeha pojedinca često padaju na druge, ljude oko nas i na društvo općenito. Da bismo mogli prepoznati Isusa Krista trebamo se otrijezniti, od raznih opijenosti u koje nas uvlači svakodnevica. Nadalje, za dobro proživjeti došašće trebamo se razveseliti, te se u došašću odreći egoizma, pohlepe i požude.

Isusu nas poziva da odbacimo tamu i krenemo prema svjetlosti, da naša djela budu takva da ih se ne stidimo. On nas poziva da slijedimo Božje zapovijedi, moralne zakone te da upoznajemo Objavu preko Pisma, istaknuo je biskup. Ako tako budemo živjeli moći ćemo prepoznati Isusa u malenima i siromašnima. Neka ovo došašće bude prigoda za obraćene svakome od nas, da se svaki od nas propituje i nastoji biti što bolji, zaključio je predvoditelj.

Na kraju, prije završne molitve misija te biskupovog blagoslova, preč. Vukšić se je zahvalio predvoditelju, koncelebrantima, franjevcima misionarima te svim vjernicima Labina koji su na razne načine doprinijeli da te misije budu što uspješnije. Istaknuo je zahvalnost i onima koji su pomogli u logističkim aspektima smještaja i hrane za misionare. Franjevcima i biskupu je na kraju poklonio simbolično svakome po litru maslinovog ulja. U ime misionara okupljenima se na gostoprimstvu i susretljivosti zahvalio fra Ivan Martić.

Labinska župa Rođenja Marijina, na čelu sa župnikom i dekanom preč. Mirkom Vukšićem, nakon što je ove godine uoči Male Gospe organizirala veoma uspješnu devetnicu, s devet propovjednika, te završnom posvetom Labinskog dekanata Bezgrešnom Srcu Marijinu o svetkovini Male Gospe, sada, uoči početka došašća ponovno je okupila vjernike iz Labinskog i drugih dekanata na velike Franjevačke pučke misije u trajanju od 7 dana. Prema programu prvi dan misija bio je Dan upoznavanja i prijateljstva. Naredne dane sedam misionara, fra Ivan Matić, fra Leopold Palić, fra Darko Tepert, fra Josip Vlašić, fra Marinko Klaić, fra Mislav Lukačević i fra Ivan Bogati kroz razne sadržaje, kateheze, susrete i druženja progovorili su o raznim temama: „Poziv i poslanje“, „Svjedočanstvo“, „Euharistija“, „Milosrđe“ i „Blažena Djevica Marija“. Aktivnosti misionara obuhvaćale su posjete obiteljima, starima i bolesnima u njihovim kućama, domovima umirovljenika, susrete s prvopričesnicima i krizmanicima, raznim udrugama i molitvenim zajednicama koje djeluju u Labinu te svakodnevne zajedničke molitve, navještaje i mogućnost za osobne susrete, razgovore i ispovijedi s misionarima.

Nakon mise, druženje je nastavljeno u Dekanatskom pastoralnom centru „Blaženi Miroslav Bulešić“ koji se nalazi nasuprot ulaza u crkvu.

 

 

 

                                                                                        

Najave