Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Predvečerje uoči svetkovine zaštitnika Pulske biskupije

Drugi dan duhovne pripreme, u predvečerje uoči svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, u utorak, 2. srpnja, u pulskoj je katedrali program započeo pjevanjem svečane večernje u čast sv. Tomi ap. Uslijedilo je misno slavlje, koje je predvodio p. Gaudencije Vito Spetić, pavlin iz Svetog Petra u Šumi, uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja te kapelana vlč. Maura Boccadoro.

Propovjednik je na početku homilije spomenuo kako je pojam mučeništva poznat u svim religijama, te je citirao Tertulijanove riječi ‘Krv mučenika sjeme je novih kršćana.“ Mučenika je bilo u prvim kršćanskim vremenima, no, rekao je propovjednik citirajući papu Benedikta XVI., više je kršćana podnijelo mučeništvo u XX. stoljeću nego u svom ranokršćanskom periodu.

Spomenuo je potom pojmove crvenog, krvnog mučeništva te bijelog mučeništva, onog svakodnevnog u okruženju koje ne prihvaća vjeru. No, istaknuo je, postoji i sivo mučeništvo, mučeništvo sivila života i podnošenja briga komplicirane svakodnevnice suvremenog svijeta koji dovodi do besmisla i depresije. Svoje životne križeve možemo nositi na tri načina: kao svetac, kao pokajnik ili kao prokletnik, rekao je p. Gaudencije. Prokletnik je onaj koji se odriče Boga, pokajnik je onaj koji je svjestan svoje grešnosti i traži Boga, ili kao svetac, po uzoru na samoga Isusa. Citiravši nadalje dnevno evanđelje propovjednik je istaknuo da je Bog uvijek tu, uz nas, samo želi da mu se obratimo kako bi utišao oluje našega života. Mi smo poput djeteta koje se odmiče od oca, želi pokazati da može samo, no onda padne i plačući se vraća ocu. U tom smislu podsjetio je na sliku preko milijun Izraelaca koji su izlazili iz egipatskog ropstva s uzdignutom desnom šakom, tražeći pomoć od Boga. No, tražeći pomoć od Boga, čovjek mora biti spreman pružiti pomoć bližnjemu, samo tada može biti sretan. Zaključio je homiliju pozivom svima okupljenima da budu ljudi velikog povjerenja u Boga, upravo po uzoru na sv. Tomu apostola.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. (G. Krizman)

Najave