Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Vlč. Ivan Kramar proslavio 50. obljetnicu svećeništva

Vlč. Ivan Kramar, svećenik Porečke i Pulske biskupije i župnik župa Baderna i Žbandaj, proslavio je u srijedu, 26. lipnja 2019. godine, o blagdanu sv. Ivana i Pavla mučenika u Žbandaju, 50. obljetnicu svećeništva. Sveti Ivan i Pavao, mučenici su zaštitnici župe Žbandaj, u Porečkom dekanatu.

Misno slavlje predvodio je zlatomisnik, a prigodnu homiliju izrekao je vlč. Janez Barborič, kapelan u Poreču. Uz slavljenika i propovjednika koncelebrirali su: vlč. Josip Kalčić, vlč. Stipan Bošnjak, vlč. Ivan Princ, vlč. Ivica Butković, vlč. Marijan Kancijanić te kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić.  

Vlč. Barborić je u prigodnoj homiliji podsjetio da su sveci zaštitnici te župe, Ivan i Pavao mučenici, dali svoj život zbog vjernosti Kristu, u 4. stoljeću, za vladavine cara Justinijana, koji je htio vratiti poganstvo. Oni su bili svjesni da je život koji dolazi od Boga daleko vrjedniji od ovozemaljskog života. Bog nam želi dati pouzdanje koje su imali mučenici, istaknuo je propovjednik. Rekao je nadalje kako je slavljenik sebe stavio u službu Božju, preko njega je Riječ Božja dolazila ljudima, u svim župama gdje je služio.  

Na kraju misnoga slavlja kancelar Biskupije prenio je slavljeniku čestitke i zahvale mons. dr. Dražena Kutleše, porečkog i pulskog biskupa te mu uručio prigodnu zlatnu plaketu povodom tog visokog jubileja. Prigodnim čestitkama, u stihovima, vlč. Kramaru se potom obratila i predstavnica župe Žbandaj.

Vlč. Kramar je u završnom obraćanju podsjetio da je pred pedeset godina primio red prezbiterata zajedno s vlč. Antunom Kolićem. Izrazio je zahvalnost Bogu koji ga je pozvao u svećenički stalež, svojim pokojnim roditeljima koji su ga odgajali u veoma teškim vremenima, no unatoč tome su mu uspjeli priuštiti školovanje, a nadasve im je zahvalio jer su mu svojim životnim primjerom svjedočili vjeru u Boga. Zahvalio je rodbini, prijateljima, župljanima, zboru na svim molitvama i podršci tijekom života te svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove proslave.  

Vlč. Ivan Kramar rođen je u 1. studenoga 1941. u Labinu, od oca Ivana i majke Josipe, r. Kuzma, kao prvo od troje djece. Brat i sestra preminuli su u prvoj godini života. Kršten je deseti dan nakon rođenja, a sakrament potvrde primio je u mjestu Rakotule 1953. godine. Osnovnu školu završio je u Karojbi, a srednju školu u pazinskoj gimnaziji „Otokar Keršovani“. U Biskupijskom sjemeništu u Pazinu  bio je od 1958. do 1962., kada je položio i ispit zrelosti. Filozofsko teološki studij je započeo u Pazinu, nastavio u Zadru te dovršio u Rijeci 1969. godine, kada je i diplomirao s radom na temu „Protestantizam u Istri“. Za đakona ga je zaredio riječki nadbiskup mons. dr. Josip Pavlišić u ožujku 1969. godine, a red prezbiterata primio je po rukama porečkog i pulskog biskupa mons. dr. Dragutina Nežića u lipnju iste godine.

Kao svećenik bio je na službi u Kašćergi, Zamasku, Sv. Ivanu od Šterne, Taru i Novoj Vasi a sada je župnik u Baderni i Žbandaju gdje je odlučio proslaviti svoju zlatnu misu.

Mnoštvo žitelja Žbandaja, ali i vjernika iz okolnih župa, kao i iz župa gdje je vlč. Kramar prethodno služio, koji su se okupili na toj misi, neupitni su pokazatelj kako se u njegovu životu i djelovanju obistinila misao iz poslanice Hebrejima koja se koristi za svećenike „uzet iz naroda i postavljen za narod“ (Heb 5,1), očito je da je u svome služenju bliz i drag narodu kojemu je poslan. (G. Krizman)

  

    

Najave