Najavljeno je kako će središnje euharistijsko slavlje 15. lipnja u povodu proslave sv. Vida i 50. godišnjice Riječke metropolije, predslaviti zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodit će biskupi Riječke metropolije.

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u subotu 6. travnja održana je sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća na kojoj je odlučeno da će nova Pastoralna godina 2019./2020. u Riječkoj nadbiskupiji biti Godina Euharistije i svećeništva, i u znaku proslave 50. godišnjice osnutka Riječke metropolije.

Skup je molitvom i pozdravnim govorom otvorio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Ostvarene pastoralne pothvate u tekućoj Godini duhovnih zvanja predstavio je biskupski vikar za pastoral mons. mr. Matija Matičić koji je kazao kako je riječ o programima koji se ostvaruju na nadbiskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini, kao i Bogoslovnom sjemeništu “Ivan Pavao II.”. Zahvalio je vjerncima laicima uključenima u realizaciju, kao i angažmanu u Nadbiskupijskom pastoralnom vijeću. Zahvaljujući vama dobivamo dobar uvid u tijek postojeće Godine, kazao je biskupski vikar za pastoral.

Predstavnici dekanata iznijeli su izvještaje o događanjima u svojim župama i dekanatima, među kojima su na osobit način istaknute molitve za duhovna zvanja kao i svjedočanstva bogoslova u župama Riječke nadbiskupije.  Ukazano je na potrebu angažiranja mladih u pastoralu župa, kao i osoba koje bi bile zadužene za pastoral s mladima u župama. Također, potrebno je voditi brigu za postojeća duhovna zvanja jer mnogi svećenici su opterećeni, bolesni i trebaju osjetiti podršku i pomoć svojih župljana.

Na polju pastoralu sa studentima pohvaljene su dosadašnje inicijative, no i istaknuta potreba ozbiljnije povezanosti s riječkim Sveučilištem u smislu projekata koji su povezani sa znanošću i inicijativama usmjerenim sveučilišnoj populaciji.

Obilježavanje 50. obljetnice Riječke metropolije započet će na blagdan sv. Vida. Crkveni povjesničar doc. dr. sc. Marko Medved upoznao je okupljene s crticama iz povijesti kazavši da je 1969. godine papa Pavao VI. riješio pitanje riječkih biskupijskih granica i uspostavio nadbiskupiju i metropoliju. Obilježavanje visokog jubileja ne bi trebalo biti samo historiografski, nego bi se trebalo promišljati i o organizaciji Okruglog stola, predložio je doc. dr. Medved. Mons. mr. Matičić najavio je kako će središnje euharistijsko slavlje 15. lipnja u povodu proslave sv. Vida i 50. godišnjice Riječke metropolije, predslaviti zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Također, trodnevnu duhovnu pripravu predvodit će biskupi Riječke metropolije, a nakon misa bit će održane glazbene akademije zborova Schole Cantorum Rijeka i Sempre Allegra. Osim toga, Riječani će na Korzu u lipnju moći pogledati izložbu o povijesti Riječke metropolije. (ri-nadbiskupija.com)

 

Najave i obavijesti

Subota: 28 Stu 2020
Đakonsko ređenje u Puli

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.