„Nije moguće sakriti grad koji leži na gori.“ geslo je pod kojim se održava 63. planinarski križni put. Za to 63. hodočašćenje u organizaciji Udruge Ekosspiritus iz Samobora izabrana je Istra. Oko petsto mladih s područja Zagrebačke nadbiskupije, kojima se pridružio veći broj hodočasnika iz Porečke i Pulske biskupije, Riječke nadbiskupije i drugih  krajeva pješače središtem Istarskog poluotoka, od Svetvinčenta do Motovuna, moleći pobožnost križnoga puta pred postajama u pitoresknim selima istarske unutrašnjosti.  

U subotu, 6. i nedjelju 7. kroz sredinu Porečke i Pulske biskupije održava se 63. Planinarski križni put. U pozivu na taj planinarski križni put uz ostalo stoji "Dragi mladi prijatelji, hodočasnici, planinari, sudionici Planinarskih križnih puteva i oni koji će to tek postati!

Dugo smo planirali Planinarski križni put u Istri. Planovi nam se ostvaruju ove korizme u petom korizmenom vikendu. Idemo u okolicu Pazina. Zove nas naš mučenik, blaženik Miroslav Bulešić u čijem svetištu započinjemo hod 63. Planinarskog križnog puta.

I tokom ovog pohoda otkrivati ćemo slojevitost pobožonosti koja preko trideset godina nudi duhovno bogatstvo svima onima koji se pridružuju ovakvom neobičnom hodu s Kristom. Tako će molitva, kateheze, euharistija, pjesma, žrtva, susret, priroda, upoznavanje kulturne baštine naše domovine biti dio ove pobožnosti i činiti jedan lijepi mozaik duhovne pripreme za svetkovinu Uskrsa."

Prvoga dana krenuli su u 9 sati iz Svetvinčenta, iz župne crkve rodne župe bl. Miroslava Bulešića. Ondje je moljena prva postaja. Tog prvog dana obišli su župe Svetvičenat, Žminj, Lindar i Pazin. Druga postaja bila je kod kapelice krajputašice u selu Tomišići. Druga postaja je također bila kod krajputašice u selu Leprinčani. Žminjska je župa inače ona koja je uz ostalo prepoznatljiva i po tim nijemim svjedocima vjere, na području župe nalazi se preko 110 kapelica krajputašica o čemu je nedavno objavljena jedna vrijedna monografija. Četvrta postaja molila se u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila. Peta postaja bila je kod kapelice obitelji Šaina u selu Gorenji Tankovići. Šestu postaju molili su kod crkvice sv. Marije Magdalene koja pripada župi sv. Mohora i Fortunata u Lindaru. Posljednja, sedma postaja, u predvečerje prvoga dana, bila je u župnoj crkvi sv. Nikole u Pazinu, gdje je potom uslijedilo i misno slavlje. Prije mise nagovor je održao fra Josip Vlašić, a misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je vlč. Darko Zgrablić. Sudionici planinarskog križnog puta smješteni su za prenoćište u dvorani Pazinskog kolegija.

Hodogram:

Prvi dan

župe: Svetvinčenat – Žminj – Lindar – Pazin

Prva postaja – Svetvinčenat – župna crkva

Druga postaja – Tomišići – krajputaš (oko 10.00, polazak 10. 05)

Treća postaja – Lepričani – krajputaš (oko 10. 30, polazak 10. 35

Četvrta postaja – Žminj – župna crkva (oko 11.10, polazak 11. 30)

Peta postaja – Gorenji Tankovići – krajputaš – obitelj Šajina (oko 12. 30, polazak 12.35)

Šesta postaja - sv. Marija Magdalena – kapelica – ručak (oko 14.00, polazak 15.00)

Sedma postaja – župna crkva u Pazinu (prije mise) – oko 17. 00 dolazak u kolegij

Drugi dan

župe: Pazin – Beram – Kašćerga – Zamask – Motovun

Osma postaja – Franjevačka samostanska crkva u Pazinu (oko 8.10, polazak 8.30)

Deveta postaja – grobljanska kapela Beram (Ples smrti) – (oko 10.00, polazak 10.20)

Deseta postaja – Beram – župna crkva (oko 10. 40, polazak 11.00)

Jedanaesta postaja – Kašćerga – kapelica prije Kašćerge ( oko 13.00, ručak, polazak 14.00)

Dvanaesta postaja – Zamask – župna crkva (oko 15. 15, polazak 15.30)

Trinaesta postaja – Kal – krajputaš (oko 16.00, polazak 16.05) 17.00 Flegi (ispod grobljanske kapele) busevi

Četrnaesta postaja – Motovun – župna crkva (oko 18.00)

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.