Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Biskupijska duhovna obnova za župne suradnike

U Pazinu održana korizmena duhovna obnova za članove župnih zborova, čitače, sakristane, izvanredne djelitelje svete pričesti, članove župnih Caritasa, župne animatore i druge suradnike u župi.

U subotu, 23. ožujka 2019., uoči treće korizmene nedjelje, u organizaciji Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu Porečke i Pulske biskupije održana je duhovna obnova za članove župnih zborova, čitače, sakristane, izvanredne djelitelje svete pričesti, članove župnih Caritasa, župne animatore i druge suradnike u župi. U velikoj dvorani Pazinskog kolegija okupilo se tristotinjak sudionika. Uvodni pozdrav izrekao je vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe. Prigodno razmatranje izrekao je vlč. Zvonimir Badurina Dudić, župnik iz Poljica na otoku Krku. Obraćajući se okupljenim župnim suradnicima predavač je na početku istaknuo kako su upravo oni najbolji dio istarske Crkve, jer se na njih svećenici uvijek mogu osloniti za svaku pomoć u župi. U prigodnom izlaganju osvrnuo se na ovogodišnju korizmenu poruku pape Franje koji između ostalog poziva ‘da nam vrijeme (korizme) ne prođe uzalud’, svaki je dan prigoda za rast u kršćanskome identitetu. Za to je potrebno dopustiti Bogu da djeluje u našemu životu, potrebno je stalo aktivno raditi na svome obraćenju. Potrebno si je posvjestiti svoj kršćanski identitet kroz duboko saznanje da smo ljubljeno dijete Božje.

Predavač je nadalje naglasio potrebu stavljanja svojih talenata u službu općeg dobra. Osvrnuo se na molitvu, istaknuvši da je potrebno prema Bogu se postaviti kao maleno dijete prema majci, ući u taj odnos sa svim svojim bićem, a ne samo nizati riječi. Citirajući pobudnicu „Radujete se i kličite“ potaknuo je okupljene, između ostalog, da se ne boje postaviti si visoke ciljeve, treba težiti svetosti, ‘budite, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.” Vlč. Badurina je podsjetio kako samo Bog nikada ne odustaje od čovjeka, sve su ljubavi više ili manje uvjetovane osim Božje ljubavi. Naglasio je da je milosrđe srce koje kuca u evanđelju te da se moramo zapitati koliko se naš život preobražava u svjetlu milosrđa.

U pokorničkom bogoslužju koje je uslijedilo predavač je pozvao okupljene da se iskreno, u svojoj nutrini zapitaju o svome duhovnome napredovanju, ‘koliko sam napredovao u svetosti?’

Nakon prigode za ispovijed,  za što je bilo na raspolaganju više svećenika, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, uz koncelebraciju više svećenika. Govoreći o prispodobi o milosrdnom Ocu biskup je istaknuo kako se svaki od nas može prepoznati u oba sina. Mlađi sin odlazi – to označava čovjeka koji se udaljuje od Gospodina; u teškoj situaciji osjeća glad, svaki čovjek u životu osjeti glad za Gospodinom, bezizlazna situacija tjera ga na promišljanje, na spoznaju težine svoga grijeha i na povratak Ocu. Zna da više nema prava, ali se oslanja na Božje milosrđe. Bog čeka i oprašta u ljubavi. Promatrajući mlađeg sina moramo si posvjestiti da sve što imamo je Božji dar, i da smo mnogo primili. U starijem sinu se prepoznajemo u gesti odbacivanja bližnjega zbog grijeha. Grijeh duhovne ravnodušnosti jedno je od obilježja današnjeg društva, no kršćani su pozvani na činjenje djela ljubavi, pozvani su prepoznati bližnjega u potrebi. Neka korizma bude vrijeme u kojem ćemo analizirati sebe, postaviti dijagnozu svojih grijeha i nedostataka, nastojati mijenjati sebe te tako biti primjer drugima, naglasio je biskup. Završnu zahvalu ordinariju, voditelju duhovne obnove, organizatorima i svima okupljenima izrekao je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. 

Program je glazbeno popratio vlč. Rudo Koraca, član Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, a u pjevanje su se uključili svi nazočni.

Susret je završen zajedničkim objedom za sve sudionike.

       

 

Najave