Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Pula: Prvi susret Vinkovske obitelji u samostanu sestara milosrdnica

Susret predstavnika svih konferencija Udruga sv. Vinka koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije održan je u ponedjeljak, 4. ožujka po prvi put u pulskom samostanu  sestara milosrdnica u Rabarovoj ulici.

Okupili su se predstavnici konferencija Udruge sv. Vinka iz Pule, Pazina, Labina, Buja i Rovinja te pulske podružnice Vinkovske mladeži. Na susretu, održanom u tavanskom prostoru kuće, sudjelovalo je pedesetak osoba, osim laika bilo je i više svećenika te pulski dekan i župnik Župe sv. Pavla na čijem se području nalazi taj samostan, preč. Milan Mužina. Nakon okupljanja nazočnima se riječima dobrodošlice obratila s. Lidija Turković. Napomenula je zadovoljstvo sestara zbog održavanja ovog prvog susreta Vinkovske obitelji u njihovoj zajednici. Spomenula je i namjeru da se organizira hodočašće u Gospić, na grob milosrdnice mučenice s. Žarke Julijane Ivasić i šest susestara. 

Nakon Molitve sv. Vinka susret je započeo prigodnim izlaganjem koje je održao vlč. Joel Cattary. Na početku je ispričao svoju povezanost sa sv. Vinkom, o tom je Božjem ugodniku bilo riječi na susretu neokatekumenskih kandidata za bogosloviju na kojem je on upućen u Pulu, gdje je upoznao sestre milosrdnice i ostao trajno s njima povezan. On svake godine sudjeluje na trodnevnici uoči blagdana sv. Vinka, a često predvodi i duhovne vježbe za te redovnice, za koje je naglasio da su dar za ovaj grad.  Predvoditelj je za ovu prigodu odabrao govoriti o Božjoj pravednosti, prema katehezi Josepha Ratzingera, pape Benedikta XVI. Korizma je vrijeme duhovnih vježbi za cijelu Crkvu, rekao je predvoditelj. Čovjek je stvoren da traži Boga, mi tražimo ono čega predokus punine imamo u sebi. No ljudi često, misleći na materijalno, zaboravljaju tražiti Boga. Čovjek treba Boga jer bez njega je samo skup bioloških zakona. U čovjeku postoji klica suživota sa zlom koja čovjeka onesposobljavanja za zajedništvo. Pravednost pretpostavlja vjeru, jer nitko se ne može dati drugome ako prije nije primio Boga, a to je put obraćenja. Jedna noć je Izraelcima trebala za izaći iz Egipta, no 40 je godina trebalo da Egipat izađe iz njih, podsjetio je predvoditelj na poznati citat. Suvremenom je čovjeku nasušno potrebno da izađe iz zatvorenosti samodostatnosti, zato je potrebno Bogu dozvoliti da nas oslobodi. On je uništio našu zadužnicu grijeha. Božja je pravednost negacija logike naše pravednosti jer je potrebna poniznost kako bi priznali da trebamo Boga. Tko se bavi karitativnim djelovanjem napose je pozvan da bude pun Boga, istaknuo je između ostalog  predvoditelj. Uslijedila je prigoda za sakrament pomirenja za što je bilo na raspolaganju više svećenika.

Misno slavlje predvodio je vlč. Cattary. Nakon mise upriličeno je bratsko druženje uz prigodnu okrepu, a ujedno su svi okupljeni pozvani na molitvu za novo nacionalno vodstvo Udruge sv. Vinka koje se bira ovoga proljeća.

Sestre milosrdnice su prošle godine proslavile pedesetu obljetnicu dolaska u Župu sv. Pavla ap. u Puli. 

 

        

 

Najave