U pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u petak, 11. siječnja 2019. održana je još jedna Misa mladih. Kao i svaka do sada, od početka redovitog mjesečnog održavanja, i ova je Misa mladih održana pod geslom inspiriranim jednim svetopisamskim citatom, ovoga puta bilo je to „Nikome ni riječi“ (Lk, 5,14). 

Nakon okupljanja i mogućnosti pristupanja sakramentu ispovijedi započelo je misno slavlje koje je predvodio o. Josip Vlašić, a propovijedao je đakon vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade u Riječkoj nadbiskupiji. Misu je glazbeno animirao Zbor mladih Riječke nadbiskupije.

U prigodnoj homiliji vlč. Pende je, tumačeći biblijsku sliku ozdravljenju gubavca, pojasnio krajnje nepovoljan položaj u kojem su u ta davna vremena živjeli i umirali gubavci, te je istaknuo kako Isus želi dotaknuti našu „gubu“, grijehom ranjenu dušu. Naputkom „nikome ni riječi“ koje upućuje tome čovjeku koji je doživio milost ozdravljenja, Isus i nas poziva da prije nego što postanemo svjedoci, prvo budemo učenici. Da se, po njegovu uzoru, povučemo na neko vrijeme u osamu kako bi sazrjeli, naglasio je propovjednik.

Na kraju mise prigodne zahvale izrekao je o. Josip Vlašić, a vlč. Pende je sve okupljene pozvao na veliki humanitarni koncert duhovne glazbe „Rijeka milosti“ koji će se održati u Rijeci, u Sportskoj dvorani Dinko Lukarić na Kozali, 8. veljače u 20 sati.

Poslije mise uslijedilo je osobno svjedočanstvo koje je izrekla Sara Baltić iz Rijeke. Nakon mnogih životnih stranputica i zla kojemu se prepuštala u mladenaštvu, predala je svoj život Bogu te je sve okupljene pozvala da učine isto, i neka dopuste da ih Bog vodi kroz život.    

Misa mladih u pazinskom samostanu jedna je od brojnih uspješnih inicijativa koje su u relativno kratko vrijeme od svoga dolaska ondje pokrenuli oci franjevci. Oni su toj oazi duhovnosti u srcu Istre naslijedili legendarnog o. Alfonza Orlića, koji nakon dugog predanog i požrtvovnog djelovanja svoje umirovljeničke dane provodi u samostanu na Košljunu. O. Josip Vlašić, o. Darko Tepert i fra Marinko Klaić svojim su brojnim inicijativama udahnuli novi vjetar u jedra duhovnosti pazinskoga kraja ali i mnogo šire. Do prošle jeseni ondje je bio i o. Drago Vujić koji je otišao kao misionar u Afriku. Osim što se redovito i rado odazivaju na različita liturgijska i duhovna zbivanja diljem Istre, uz brojne aktivnost u samostanu, 'pazinski fratri' veoma uspješno djeluju i na planetarnoj razini, E-duhovnim vježbama koje organiziraju prigodno više puta godišnje elektronskim putem donose dobre duhovne sadržaje velikom mnoštvu vjernika, doslovno, diljem svijeta.   

  

           

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.