Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

U Puli zaređena četiri nova đakona

Porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša je u subotu, 24. studenoga 2018.,  u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina predvodio svečano misno slavlje i obred ređenja đakona.

Branimir Šapina, Darko Kovačević i Zoran Cetinić zaređeni su za đakone Porečke i Pulske biskupije, a Hrvoje Zaninović za đakona Dubrovačke biskupije.

Koncelebriralo je sedamdesetak svećenika, te rektori i formatori iz sjemeništa iz kojih dolaze kandidati. Branimir Šapina ređenju je pristupio kao bogoslov riječkog Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“, a Darko Kovačević i Zoran Cetinić i Hrvoje Zaninović kao bogoslovi  Biskupijskog misijskog sjemeništa “Redemptoris Mater“ u Puli.

Biskup je na početku prigodne homilije podsjetio kandidate da nikada ne zaborave da su pozvani ne vlastitim zaslugama nego Božjom milošću. Isus je svoje učenike birao među ribarima, ljudima koji su u svome životu i uspjehu jako ovisili o Božjoj milosti.

Propovjednik je u nastavku, kroz usporedbu s ribarima, naglasio temeljne kvalitete koje treba imati dobar svećenik. Prva odlika je strpljivost, kao i ribar i svećenik mora bit strpljiv u svome radu. Ustrajnost je druga bitna odlika, iako se rezultati rada ne vide odmah važno je ne odustati. Dobrog svećenika, kao i dobrog ribara mora resiti hrabrost, za se otisnuti na opasna morska bespuća, kao i za prihvatiti opasnost da će ono što propovijeda naići na osudu. Kao što je ribarima važan oprez na moru i dobar svećenik mora znati procijeniti što i kada govoriti, ali isto tako i kada zašutjeti, istaknuo je propovjednik. Za razne vrste ulova potrebni su različiti mamci, jednako tako za privesti Bogu različite ljude svećeniku su nužni različiti pristupi. Ribari znaju da u određenim trenutcima trebaju biti neprimjetni, svećenik mora znati da u svome djelovanju nikad ne smije sebe isticati, uvijek mora Isus Krist biti u prvome planu. Govoreći o pozivu biskup je podsjetio kako je odgovor na poziv uvijek odvajanje od obitelji i odluka življenja u samoći. U promišljanju poziva važno je biti svjestan potrebe da u svome zvanju treba rasti i napredovati, napose u svome odnosu prema Bogu. U tome procesu u postizanju višeg stupnja temeljno je znati se odreži nižeg, potrebno je znati se odreći materijalnoga u korist duhovnoga. Kao što Isus učenicima obećava nove dužnosti, tako će i vama biti dodijeljene dužnosti prema vašim sposobnostima, istaknuo je biskup obraćajući se ređenicima, te ih podsjetio na odgovornost za ljudske duše koje će im bit povjerene. Važno je uvijek imati na umu da se uspjeh ne može postići samo vlastitim snagama nego je potrebno biti svjestan temeljne važnosti Božje milosti.

Svako je ređenje i trenutak kada bi svi mi svećenici trebali preispitati svoje svećeništvo i zapitati se jesmo li i dalje vjerni idealima zbog kojih smo odgovorili na Božji poziv.

No, zaključio je biskup, imamo onakve svećenike kakve su nam obitelji, ako su obitelji svete, ako se u obiteljima moli, onda ćemo imati i svete svećenike. Pozvao je sve okupljene da ne osuđuju svećenike već da nadasve mnogo mole za njih, da im pomažu te napomenuo odgovornost kršćanske zajednice u nastojanjima oko duhovnih zvanja.  

Ukratko o novim đakonima u obredu ređenja izrekao je generalni vikar mons. Vilim Grbac.

Darko Kovačević rođen je 2. svibnja 1980. godine u Mostaru, od oca Slavka i majke Jele kao treće od troje djece. Nakon perioda studija u domeni sporta i kineziologije, godine 2009. započeo je studij na Filozofsko-teološkom fakultetu na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu gdje je studirao, kao laik, tri godine. Godine 2009. slušao je kateheze u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu te je započeo itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Godine 2013. dodijeljen je  Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater“ u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije.

Zoran Cetinić rođen je 22. veljače 1983. u Blatu na Korčuli, od oca Ivana i majke Zilde. Osnovno školsko obrazovanje stekao je u Blatu na Korčuli. Nakon srednje škole bavio se poljoprivredom i ribarstvom. Po odsluženju vojnog roka slušao je kateheze Neokatekumenskog puta u Blatu na Korčuli i započeo itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Od 2011. godine je u Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater” u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije.

Branimir Šapina, sin pok. Oca Branko i majke Ljilje, rođen je 22. lipnja 1977. u Puli kao prvo od troje djece. Osnovnu i srednju školu završio je u Puli. Nakon desetak godina radnog iskustva u turizmu, godine 2012. godine ulazi u Bogoslovno sjemenište “Ivan Pavao II.” u Rijeci i započinje filozofske i teološke studije na KBF-u u Rijeci gdje je diplomirao u rujnu  2018. godine.

Hrvoje Zaninović rođen je 5. rujna 1970. godine u Dubrovniku, od oca Levina i majke Stane. Od 1992. do 1995. sudjelovao je kao vojnik u domovinskom ratu, a kasnije, od 1996. radio je kao kuhar. Njegov poziv za prezbiterat sazrijevao je potpomognut pohađanjem Centra za zvanja u Splitu i Dubrovniku. Na Kristov poziv na svećeništvo odgovara dajući svoju raspoloživost Crkvi te 2011. godine predaje zamolbu za ulazak u sjemenište. Filozofske i teološke studije započeo je 2011. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu kao bogoslov sjemeništa “Redemptoris Mater” u Sarajevu, a potom nastavio na Visokoj teološkoj školi u Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater” u Puli.

Misu ređenja pjevanjem su uzveličali naizmjence katedralni župni zbor i kantori neokatekumenskog puta. 

 

                                                                                               

Najave