Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

„Zlatni jubilej djelotvorne ljubavi“

Proslavljena 50. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Župu sv. Pavla u Puli. Biskup Kutleša, govoreći o revoluciji djelotvorne ljubavi koju je pokrenuo sv. Vinko, istaknuo „Da su današnje društvo i ekonomija usmjerena na drugoga, bližnjega, vjerojatno bi mnogi problemi bili riješeni. Da je politika usmjerena na dobro drugoga čovjeka, a ne na dobro onoga koji je vodi, vjerojatno ne bi imali nikakvih problema. I u Crkvi, da je malo više svetosti i usmjerenosti prema drugima, ne bi bilo toliko problema. Sveti Vinko Paulski je to znao i živio je onako kako traži Isus Krist, on je išao vršiti volju Božju, a nije težio za užicima.“

U nedjelju, 23. rujna 2018., svečanom misom poldanicom pod predsjedanjem porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše proslavljena je 50. obljetnica djelovanja sestara milosrdnica u pulskoj Župi sv. Pavla, te ujedno i blagdan sv. Vinka Paulskog, njihovoga utemeljitelja. Osim župnika domaćina i pulskog dekana preč. Milana Mužine u koncelebraciji su bili preč. Piergiorgio de Angelis, rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“, rektor sarajevskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ preč. Michele Capasso, ravnatelj Pazinskog kolegija –   klasične gimnazije preč. Alejandro Castillo te dvadesetak svećenika iz raznih krajeva. Koncelebrirao je i vlč. Mario Čosić, rektor gimnazije u Sarajevu, koji je u toj župi boravio kao dijete sa obitelji u vrijeme Domovinskog rata.

Vijesti iz života Crkve, 23. 9. 2018. 

{mp3}180923vzc-cut{/mp3}

Uvodne pozdrave u ime sestara izrekla je Gordana Jeromela Kaić. Proslavi je, uz mnoge sestre milosrdnice iz raznih zajednica, nazočila s. Miroslava Bradica, časna majka sestara milosrdnica iz Zagreba i s. Ana Marija Rakocija, provincijalna poglavarica Provincije „Majke Dobroga Savjeta“ iz Rijeke. Ovom su se prigodom okupili i članovi svih istarskih konferencija Udruge sv. Vinka Paulskog te Vinkovske mladeži. Misi su nazočile i redovnice drugih redova i zajednica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije. Svečanosti je nazočila ravnateljica Opće Bolnice Pula, doc. dr. sc. Irena Hrstić te pročelnica Odjela interne medicine Daniela Fabris-Vitković, dr. med.

Prve su sestre u tu novoosnovanu župu stigle u 28. prosinca 1968. na poziv tadašnjeg župnika Lucijana Ferenčića. Bile su to s. Beata Kuzma i s. Marija Paulina Samarđić. Brinule su se za katehizaciju djece, uređivanje kapele i crkvenog rublja, te brigu oko  župnikova kućanstva.

Sestre su prvo vrijeme živjele u župnoj kući, no nedugo zatim dobile su kuću nedaleko crkve gdje je kasnije osnovan samostan. Ovom su proslavom ujedno sadašnje redovnice u samostanu, s. Lidija Turković i s. Milena Kramar proslavile 40 godina života i djelovanja u Puli, cijeli radni vijek provele su radeći u pulskoj Općoj bolnici. Osim njih dio te zajednice je i s. Mirta Vugdelija.

Biskup Kutleša je u prigodnoj homiliji, govoreći o sv. Vinku istaknuo kako je on, dolazeći iz pomalo svjetovnog razmišljanja, shvatio bit svećeništva i milosrđa upravo u doticaju sa siromasima. Isus nas potiče da svoje zemaljske ambicije usmjerimo na što djelotvornije služenje drugima.

Propovjednik je, govoreći o revoluciji djelotvorne ljubavi koju je pokrenuo sv. Vinko, istaknuo „Da su današnje društvo i ekonomija usmjereni na drugoga, bližnjega, vjerojatno bi mnogi problemi bili riješeni. Da je politika usmjerena na dobro drugoga čovjeka, a ne na dobro onoga koji je vodi, vjerojatno ne bi imali nikakvih problema. I u Crkvi, da je malo više svetosti i usmjerenosti prema drugima, ne bi bilo toliko problema. Sveti Vinko Paulski je to znao i živio je onako kako traži Isus Krist, on je išao vršiti volju Božju, a nije težio za užicima.“

Mons. Kutleša je istaknuo poruku djeteta kojeg nam Isus stavlja kao uzor: potrebno je, upravo kao je to sv. Vinko činio, imati poniznost djeteta te s potpunim pouzdanjem u Boga prihvatiti našu potpunu ovisnost o njemu. Trebamo, poput sv. Vinka, tražiti načine kako pomoći drugima, a ne načine kako da drugi nama budu na korist. Isus nam danas, preko sv. Vinka poručuje da tražimo ljude kojima ćemo mi biti od koristi, upravo kako je to misija ovih sestara koje već pedeset godina djeluju u ovoj župi, rekao je biskup.

I mi se trebamo okaniti neurednih želja i trebamo tražiti volju Božju. Biskup je na kraju sve okupljene pozvao na molitvu za tu redovničku zajednicu, da im Bog da zvanja, da mogu što više napredovati i što više slijediti sv. Vinka, da budu što vjernije svojoj karizmi, da ga slijede, da budu one koje će tražiti druge ljude kojima treba pomoć, a ne da bi njima ljudi služili, zaključio je mons. Kutleša.  

Na kraju misnoga slavlja prikaz povijesti dolaska i djelovanja sestara milosrdnica u Puli izrekla je s. Veronika Mila Popić. Ona je podsjetila da je u vrijeme kada su sestre došle u župu sv. Pavla Provincija Majke Dobroga Savjeta imala 171 članicu, a Istra je bilo glavno područje njihova djelovanja.  

Prije završnog blagoslova okupljenima se je obratio župnik domaćin preč. Milan Mužina. On je, uz obavezne pozdrave posebno istaknuo prisutnost sestara koje su među prvima djelovale u toj župi: s. Beata i s. Lauda. Prisjetio se poteškoća na koje su u pastoralnom djelovanju nailazili u prvim vremenima djelovanja, kada su nedostajali osnovni uvjeti za život. On je na kraju, zajedno s nekolicinom mladih koji sudjeluju na susretima kod milosrdnica, s. Lidiji i s. Mileni dao prigodne darove kao znak pažnje za svu pomoć pruženu svim pacijentima, svećenicima, bogoslovima i svima ostalima u 40 godina rada u pulskoj bolnici.

Sestre Lidija i Milena su potom, kao zahvalu za predvođenje tog misnog slavlja biskupu uručile prigodan dar, sliku Majke Dobroga Savjeta.  

Blagdanu je prethodila trodnevnica koja je bila obogaćena prve večeri projekcijom o pola stoljeća djelovanja milosrdnica u toj župi, druge večeri klanjanjem a treće večeri scenskim prikazom pod naslovom „Kćeri milosrdnice sv. Vinka“ u izvedbi dramskog studija Istarskog narodnog kazališta. (G. Krizman)

Najave