Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pazin: Biskupija donirala vrijedan uređaj Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju

Porečka i Pulska biskupija donirala vrijedan uređaj za provođenje Neurofeedback metode Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću – Mogu“ iz Pazina.

U četvrtak, 30. kolovoza 2018., Udrugu Hoću-Mogu iz Pazina posjetili su biskup porečki i pulski mons. dr. Dražen Kutleša i kancelar vlč. Sergije Jelenić radi primopredaje Neurofeedback uređaja kojeg je Biskupija kupila za potrebe Udruge. Tom prilikom predsjednica Udruge Klarita Radoš Matijašić izrazila je dobrodošlicu te veliko zadovoljstvo  što je Biskupija Porečka i Pulska prepoznala rad Udruge te joj, već drugi put, nesebično pomaže kako bi Udruga lakše ostvarila svoje ciljeve, a to su podizanje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Prigodnim se riječima obratio i biskup mons. dr. Dražen Kutleša naglasivši kako si međusobno trebamo pomagati te da djeca ne mogu čekati, ona pomoć trebaju sada, a za petnaest godina više i neće biti djeca. Biskup je rekao da im je zadovoljstvo što mogu pomoći i zahvalio Udruzi što pomaže djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

Događaj primopredaje uređaja uveličala su djeca Dječjeg zbora Mali od Sv. Jurja iz župe Stari Pazin pjesmama „Barka ljubavi“ i „Hvala“. Događaju su prisustvovali roditelji i djeca Udruge.

Doniran je uređaj Nexux 10 i prateća oprema koji su neophodni za provođenje Neurofeedback metode kojom se može unaprijediti kognitivno funkcioniranje, postići viši stupanj emocionalne stabilnosti i socijalne interakcije, te opće stabilizacije ponašanja djece s razvojnim poremećajima. Neurofeedback trening je zapravo kompjutorizirana metoda, bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga i davanju povratne informacije (feedback).

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju trudi se približiti potrebne sadržaje neophodne za razvoj i rehabilitaciju neurorizične djece u Istri. Vođeni time, prije dvije godine prvi u Istri zaposlili su fizioterapeuticu licenciranu za neurorazvojnu Vojta terapiju koja je od nedavno i sustavno dostupna, te provode projekt samostalnosti adolescenata za život. Sve su aktivnosti stručno vođene od strane fizioterapeuta, odnosno rehabilitatora i psihologa koji direktno rade s korisnicima usluga koje Udruga pruža.

Osluškujući potrebe članova Udruge, tj. roditelja djece s teškoćama u razvoju, prepoznala se potreba za uvođenje Neurofeedback terapije, te osposobljavanje stručne osobe za samostalan rad. U Udruzi ima roditelja koji redovito putuju u Zagreb kako bi provodili takvu terapiju. Terapija se provodi u ciklusima prema potrebi djeteta (od 20-40 terapija). Od svibnja 2018. g. Udruga priprema jednu stručnu osobu za provođenje Neurofeedback i Biofeedback terapija. Edukaciju je organizirao Centar za psihološke tretmane, Biofeedback i Neurofeedback – Mens sana d.o.o. Zagreb s mentoricom Anom Vodanović Kosić, prof. psih., koja je  zajedno s dr. sc. Sanjom Martić Biočina i dipl.med.tech. Ivanom Živoder u ožujku 2005. među prvima u Hrvatskoj počela primjenjivati Biofeedback i Neurofeedback metodu u terapijskom radu s djecom i odraslima. Iako je osoba, koju naša Udruga priprema za rad, stručna te je prošla potrebne edukacije, potrebno je još odraditi praktični rad uz vodstvo i superviziju mentorice prof. Ane Vidanović Kosić sve dok ne bude spremna za samostalan rad s korisnicima.

Za nastavak edukacije i provođenje praktičnog dijela te osposobljavanje za rad, neophodan  je bio ovaj vrijedan uređaj Nexus 10 sa svom potrebnom opremom za rad, čija je ukupna vrijednost 87.654,85 Kn, a kojeg je Biskupija Porečka i Pulska odlučila pokloniti Udruzi.

Roditelji udruge Hoću-Mogu neizmjerno su zahvalni Porečkoj i Pulskoj biskupiji na donaciji ovog uređaja. No, uz sve ostale kojima pomaže, ovo nije prvi put da Biskupija pomaže Udruzi. Naime, u organizaciji Biskupijskog Caritasa u prosincu 2017. organiziran je humanitarni koncert u Pazinu i tom je prilikom donirano 50.000,00 kn za provođenje aktivnosti Udruge od kojih su tada najvažnije bile provođenje Vojta terapije, osamostaljivanje adolescenata za život, te zapošljavanje pomoćnika u nastavi i vrtiću.

(Klarita Radoš Matijašić)

 

 

 

Najave