Uz Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. 

Danas, 23. kolovoza, upravo na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. stoljeću (fašizma, nacizma i komunizma)., u Valbandonu, u crkvi bl. Miroslava Bulešića, porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša blagosloviti će oltarnu palu na kojoj se nalaze tri istarska svećenika mučenika.

U Istri je od 1941. do 1949. godine stradalo 15 svećenika i 3 bogoslova. Od toga, nakon završetka rata, komunističke vlasti u Istri su ubile dvojicu svećenika: bl. Francesca Bonifacia (1946.) i bl. Miroslava Bulešića (1947.), a od savezničke rampe kod Pule stradao je vlč. Ratimir Beletić (1947).

Kako bi ostao trajan spomen na njihova ubojstva, vlč. Ilija Jakovljević, , dao je izraditi umjetničku sliku kod umjetnika Haria Vidovića, iz Roča, koja prikazuje te istarske mučenike s atributima njihova mučeništva. Miroslav Bulešić je bio zaklan nožem, Francesco Bonifacio nakon ubojstva negdje je zakopan - bačen u jamu, te Ratimir Beletić koji je ubijen savezničkom rampom kod Pule.

Blagoslov oltarne slike (pale) bit će u crkvi bl. Miroslava Bulešića u policijskom kampu u Valbandonu kod Fažane, 23. kolovoza 2018. u 18 sati.

Vlč. mr. Ilija Jakovljević, osim službe vicepostulatora u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića ujedno je i povjerenik Porečke i Pulske biskupije za žrtve II. svjetskog rata i poraća. Te su dvije službe međusobno uvelike povezane, pa danas, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, objavljujemo razgovor s vlč. Jakovljevićem u kojemu možete poslušati podrobnije pojašnjenje oltarne pale, saznati detalje glede popisa žrtava i rada na tom području, te zanimljivosti oko skore objave martirologija…(Razgovarala i obradila: G. Krizman)

 

Najave i obavijesti

Nedjelja: 31 Svi 2020
Obavijest o Tečaju priprave za brak u mjesecu svibnju

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.