Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Biskupija donirala sanitetsko vozilo pulskoj Općoj bolnici

U krugu Opće bolnice Pula, ispred bolničke kapele Gospe Lurdske, izvršena je u srijedu, 11. srpnja 2018., primopredaja i blagoslov novog sanitetskog vozila kojeg je bolnici donirala Porečka i Pulska biskupija.

Primopredaji su nazočili porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, ravnateljica OB Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med., istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, kancelar biskupije Sergije Jelenić, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Irina Pucić, dipl. med. techn., voditeljica uslužne službe Ingrid Živić te šef voznog parka Dejan Matošević.

Vozilo je  blagoslovio o. Nikica Batista, samostanski vikar u pulskom franjevačkom Samostanu sv. Franje Asiškog.

Prema riječima glasnogovornika pulske Opće bolnice Elvisa Morine ova donacija, vrijedna dvjesto osamdeset i šest tisuća kuna, omogućit će pacijentima kvalitetniji i sigurniji prijevoz između dvije lokacije na kojim djeluje pulska bolnica. „S obzirom na godine ostalih vozila bolničkog voznog parka ova je donacija stigla u pravom trenutku“, napomenuo je Morina.

Prilog, Vijesti iz života Crkve, HKR, 11-7-2018

{mp3}180711vzc-cut{/mp3}

Na ovaj smo način htjeli pokazati našu solidarnost, ne samo ovim projektom nego i sa svim drugim projektima koje zajedno provodimo na korist građana ove Istarske županije, rekao je biskup Kutleša. „Do realizacije projekta je došlo vrlo jednostavno,“ nastavio je ordinarij, „ravnateljica je nazvala, rekla da bolnici treba jedno sanitetsko vozilo, mi smo sa svoje strane učinili ono što smo mogli iz svojih sredstava te je tako realizirana ova donacija. Ovo će vozilo biti na korist svim građanima. Time želimo izraziti jednu solidarnost kao članovi ovoga društva i učiniti ono što možemo sa svoje strane. Ovo je jedna donacija svima nama, bolnica i naše institucije su ogledalo sviju nas i mi se svi trebamo za to brinuti. Moram priznati da bi mogli i više, nekada imam osjećaj da se mi u Crkvi i u društvu više brinemo za obnavljanje građevina nego za ljude koji su u potrebi, na poseban način djeca i stariji, koji su najugroženiji. Stoga mislim da je ovo jedan mali znak solidarnosti s naše strane i nadam se da će ih biti još“, zaključio je biskup.

Istarski župan Valter Flego je izrazio zadovoljstvo tim, još jednim dobrim djelom na dobrobit građana i građanki, te podsjetio „da Županija puno izdvaja za zdravstvo i za socijalnu skrb, ali drago mi je kada u tome nismo sami i kada, kao danas, nailazimo na širom otvorena vrata Porečke i Pulske biskupije.“ Župan je izrazio zahvalnost biskupu na donaciji vozila, ali i na suradnju u svim projektima koje zajedno razvijaju. „Uvjeren sam da će u toj jednoj sinergiji biti još plodova na radost svih ljudi koji ovdje žive kao i onih koji Istru posjećuju kao turisti“, zaključio je župan Flego.

Pulski gradonačelnik je pohvalio tu hvalevrijednu donaciju. „Kada se sredstava upućuju prema onima kojima je pomoć potrebna, a to bolesnici zasigurno jesu, onda na tome treba zahvaliti“, rekao je. Izrazio je zahvalnost i u ime grada Pule na toj donaciji koja će doprinijeti većoj kvaliteti prijevoza i boljoj povezanosti zdravstvenih ustanova u Puli koja je jedan od rijetkih gradova koji ima ustanovu bolnice na dvije lokacije.

Ravnateljica bolnice Irena Hrstić je napomenula kako je, kada se je ukazala potreba, obzirom na prethodne donacije od biskupije, najjednostavnije bilo zamoliti biskupiju i za tu donaciju. “Odmah sam naišla na pozitivan odgovor, pokrenuli smo proceduru i evo danas izrealizirali. Sve bi trajalo puno duže da smo kroz neke programe morali skupljati donacijska sredstva”, rekla je ravnateljica Hrstić. Istaknula je kako se pacijenti voze između dvije bolničke lokacije u derutnim  vozilima. „Svjesni smo činjenice da ćemo biti uskoro na jednoj lokaciji, ali to će vozilo biti i dalje u uporabi, koristit će za sanitetski prijevoz Istarskih domova zdravlja, rekla je ravnateljica. Zahvalila je biskupu na raspoloživosti i otvorenosti kad god bolnica nešto zatraži.

Ovo je treća donacija Biskupije za pulsku bolnicu, u prethodnima je doniran oftalmološki dijagnostički uređaj i bolnički kreveti, a sada vozilo. Ovom vrijednom donacijom Porečka i Pulska biskupija omogućila je svim pacijentima OB Pula siguran i kvalitetan prijevoz za potrebe liječenja ili dijagnostičke obrade, između dvije lokacije na kojima sada bolnica djeluje. Pulska bolnica je do sada imala dva vozila kojima se prevoze pacijenti, te tri stara vozila za prijevoz sanitetskog materijala, hrane i osoblja između dviju lokacija.

Inače, pulska bi se bolnica trebala preseliti u nove prostore na lokaciji u Zagrebačkoj ulici kroz godinu dana.  (G. Krizman)

Najave