Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Tijelovska procesija u Puli

Svečano misno slavlje i procesiju ulicama Pule o svetkovini Tijelova, u  predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

Misno slavlje u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije biskup je predvodio uz koncelebraciju petnaestak svećenika.

Biskup je na početku prigodne homilije spomenuo povezanost svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove te Velikog četvrtka, ustanovljenja Večere Gospodnje. Euharistija je žrtva Isusa Krista za otkupljenje čovječanstva od grijeha, napomenuo je biskup kao prvu značajku euharistijske žrtve. Mi obično volimo one koji su spremni žrtvovati se za druge, no prigoda je to da zapitamo koliko puta mi predamo, izdamo Isusa u malim svakodnevnim stvarima? Trebamo biti ljudi koji će se znati predati, žrtvovati za druge, znajući da je u temelju toga predanja ljubav. Nadalje, nastavio je biskup, euharistija je zajedništvo. Ona je i spomen-čin koji uprisutnjuje Krista među nama danas i on nas time okuplja oko sebe. Slijedeći u tome njegov primjer trebamo njegovati zajedništvo i mlade naraštaje poticati da ga i oni pronose dalje. Sveta Euharistija je najveća žrtva i najveća molitva kojom si posvješćujemo Isusovu prisutnost među nama. Poziv je to da se na svakoj misi usredotočimo na Njegovu prisutnost. Misa i procesija ujedno su i znak zahvale Isusu za darove Tijela i Krvi koje možemo blagovati te se tako još više približiti Njemu. Zahvala je to ujedno za sve milosti koje nam Gospodin daje u životu, zahvala za sve ono najvrjednije, svjesni da je to Božji dar.

Po završetku misnoga slavlja, procesija je krenula preko Trga sv. Tome, Rivom, Ulicom sv. Ivana, Scalierovom ulicom do crkve sv. Antuna gdje je u crkvi biskup izrekao blagoslov grada i mora te podijelio blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. (G. Krizman)

 

Najave