Utorak, 23 travnja, 2024
Novosti

Bolesničko pomazanje – snaga u trpljenju

Na Duhovski ponedjeljak, 21. svibnja 2018. u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina održano je tradicionalno hodočašće bolesnika. Tu dugogodišnju tradiciju, koja traje već gotovo pet desetljeća, započeo je dugogodišnji gvardijan pazinskog samostana p. Alfonz Orlić.

Prema uobičajenom rasporedu, tijekom vremena prihvata bolesnika i svibanjske pobožnosti više svećenika bilo je na raspolaganju za sakrament pomirenja, a potom je fra Josip Vlašić održao kratko prigodno izlaganje o bolesničkom pomazanju. Započeo je istaknuvši da Isus nije sve ozdravljao i oživljavao, ali je svima davao snagu da se mogu nositi s trpljenjem, prema riječima „“Hoće li tko za mnom, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“ Najveća milost bolesničkog pomazanja je mir i ohrabrenje, po njoj se osoba u trpljenju sjedinjuje s Isusom i s Crkvom. To nije sakrament za umiruće, već za one koji trpe, da, ako je volja Božja i ozdrave, no, u svakom slučaju im donosi olakšanje, zaključio je o. Vlašić.

Uslijedilo je misno slavlje koje je, uz koncelebraciju više svećenika predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je napomenuo kako je tradicija hodočašća bolesnika u pazinski samostan na Duhovski ponedjeljak zaživjela na inicijativu p. Alfonza, a ideja je bila da se odabere jedan datum kada je toplije nego na blagdan Gospe Lurdske kako bi ljudi lakše mogli doći. Biskup je spomenuo i 25. obljetnicu djelovanja pazinske Konferencije sv. Jurja Udruge sv. Vinka Paulskog, te pohvalio taj vid iskazivanja milosti, ljubavi i blizine potrebitima. Konferencija sv. Jurja je redovito, uz oce franjevce, suorganizator tog hodočašća. Spomenuvši kako se toga dana ujedno slavi i blagdan Marije Majke Crkve biskup je istaknuo njezinu majčinsku ulogu prema svemu svijetu i njezino trajno sebedarje u brizi za svijet. Priznanjem Marije Majkom Crkva joj povjerava brigu za čovječanstvo. Jednako tako i Crkva iskazuje majčinsku blizinu i brigu ljudima kroz premnoge Božje ugodnike i udruge koji se brinu za razne oblike potreba ljudi.

Nakon homilije nazočni svećenici podijelili su bolesničko pomazanje nazočnim bolesnicima.

Po završetku misnoga slavlja druženje je nastavljeno u vrtu samostana, a na šterni su štićenici Doma za odrasle osobe Motovun, članovi Domskog benda, održali prigodni koncert. Dom iz Motovuna redovito već više godina dovodi svoje štićenike na to hodočašće bolesnika.

Najave