Petak, 19 travnja, 2024
Glazba

U Vodnjanu održan 22. Dječji festival duhovne glazbe „Iskrice“

Ovogodišnji festival, održan u subotu, 5. svibnja 2018., pod geslom „Isus, nada mladih!“, okupio je 14 dječjih zborova, 11 iz Porečke i Pulske biskupije te 3 iz Riječke nadbiskupije, nastupilo je sveukupno oko 320 mališana.

Sveukupni pobjednici 22. Iskrica su mali pjevači zbora Osnovne škole Sveti Matej Viškovo sa novom skladbom „Putem nade“, pod vodstvom voditeljice Ivane Marčelja. Tekst pobjedničke pjesme napisala je Mirela Tuhtan, glazbu Ivana Marčelja, a autor aranžmana je Aleksandar Valenčić. Solistica na nastupu bila je Ana Jurišić, učenica 6 razreda.

Festival je započeo okupljanjem u vodnjanskoj župnoj crkvi sv. Blaža gdje je sudionicima riječ pozdrava uputio vodnjanski župnik Marijan Jelenić. Nakon blagoslova s Presvetim, mali pjevači su se u procesiji uputili prema Narodnom trgu. Ondje su se, nakon otpjevane himne Iskrica nazočnima obratili predstavnici gradskih i crkvenih vlasti. U ime gradonačelnika Vodnjana Claudia Vitasovića pozdrave okupljenima uputio je ravnatelj vodnjanske osnovne škole Corrado Ghiraldo. U ime organizatora, Hrvatskog katoličkog zbora „MI“, Osnovne zajednice Vodnjan skupu se obratila Melita Balaković. Ispred Porečke i Pulske biskupije te vodnjanske župe sv. Blaža skup je pozdravio mjesni župnik vlč. Jelenić. On je istaknuo kako je do sada, tijekom 21 godine održavanja Iskrica na tom glazbenom događaju nastupilo oko 11000 djece. Podsjetio je da je festival od samoga početka stavljen pod moćnu zaštitu nebeskog zagovornika, Sluge Božjeg Egidija Bulešića. Župnik je potom argumentirao i geslo ovogodišnjeg festivala „Isus nada mladih!“, istaknuvši kako u svim razočarenjima suvremenog života mladih, Isus je taj koji pruža najbolju nadu.

Nakon natjecateljskog dijela, dok je prosudbeni žiri odlučivao, u revijalnom dijelu, s nizom poznatih duhovnih uspješnica nastupile su sestre Marija i Katarina Smoljan.

Već niz godina u sklopu Iskrica se održava i literarni natječaj Egidije Bulešić. Ove je godine na natječaj pristiglo 5 radova, 4 iz Osnovne škole Milana Šorge iz Oprtlja, te jedan iz Osnovne škole Sveti Matej Viškovo, svima je za sudjelovanje dodjeljena jednaka prigodna plaketa. Tema ovogodišnjeg literarnog natječaja bila je „Život mladih u budućnosti“.

Zborovi su za svoje nastupe nagrađivani u više kategorija: Posebna nagrada „Egidije Bulešić“ za promicanje dječje duhovne glazbe, nagrade za izvedbu poznatih duhovnih skladbi u kategoriji župnih i školskih zborova, nagrade za najbolji tekst, glazbu i aranžman, te nagrade za izvedbu novih skladbi u kojoj su nagrađeni zasebno zborovi osnovnih škola i župa Istarske i Primorsko – goranske županije.

U kategoriji Posebne nagrade „Egidije Bulešić“ za promicanje dječje duhovne glazbe trećeplasirana je Vokalna skupina „Mladi sv. Jurja“ s izvedbom poznate skladbe „O ljubavi ja pjevam“ pod vodstvom voditeljice Vesne Drndić. Drugo mjesto osvojili su „Tići sv. Ivana“ iz pulske župe sv. Ivana Krstitelja s pjesmom „Riječ je tijelom postala“ pod ravnanjem Dolores Biasiol Vojnić, a prvo mjesto pripalo je Dječjem zboru Župe sv. Rok iz Galižane s voditeljicom Katarinom Knežević za nastup s pjesmom „Sono qui a lodarti / Ti svjetlo svijeta“ .

Treće mjesto u kategoriji izvedbe poznatih skladbi među osnovnim školama osvojio je Zbor Osnovne škole Veruda iz Pule pod vodstvom Gabriele Glad – Vuković za nastup s pjesmom „Prinosimo kruh“. Drugo mjesto pripalo je Zboru Osnovne škole Tar – Vabriga kojeg vodi Sandra Milotić Macan za izvedbu pjesme „Light of the world / Ti svjetlo svijeta“. Prvoplasirani je Zbor Osnovne škole Vodnjan koji je pjesmu „Isus premješta planine“ izveo pod vodstvom Bogdana Fabrisa.

Treće mjesto u kategoriji izvedbe poznatih skladbi među župnim zborovima osvojio je Zbor „Marijine zvjezdice“ iz Svetog Petra u Šumi pod vodstvom Mauricija Zovića za nastup pjesmom „Gospodine, trebam te“. Drugoplasirani je Zbor „Egidije Bulešić“ vodnjanske župe sv. Blaža koji je pod ravnanjem Natali Smoljan izveo pjesmu „Glasnik velikoga kralja“, a prvo mjesto u toj kategoriji osvojio je Zbor „Mali sv. Jurja“ iz Župe Stari Pazin, koje vodi Vesna Drndić, za nastup s pjesmom „Hvala“ .

Nagradu za najbolji tekst među novim skladbama osvojila je pjesma „Krunica u bakinoj ruci“ koju je izveo Zbor „Ljiljani“ iz riječke Osnovne škole Turnić. Autorica teksta je Natalija Đambo.

Nagradu za najbolju glazbu  osvojila je pjesma „Isus naša nada“ u izvedbi Zbora „Nebeske iskrice“  iz riječke Župe sv. Mateja Viškovo. Autorica glazbe je voditeljica zbora Ivana Marčelja.

Nagradu za najbolji aranžman, među novim i poznatim skladbama, osvojila je pjesma „Light of the world / Ti svjetlo svijeta“ u izvedbi Zbora Osnovne škole Tar Vabriga. Aranžman potpisuje voditeljica zbora Sandra Milotić Macan.

Prvoplasirani u kategoriji novih skladbi u izvedbi školskih zborova Istarske županije je Zbor „Angeli bianchi“ iz Talijanske osnovne škole Edmondo De Amicis iz Buja za pjesmu „La notte di attesa“ za koju je tekst i glazbu napisala voditeljica zbora Vesna Jugovac Pavlović. Drugo mjesto osvojili su združeni zborovi Osnovne škole Ivan Filipović iz Barbana i Osnovne škole Petra Studenca iz Kanfanara s pjesmom „Anđele čuvaru“ za koju je tekst napisao vodnjanski župnik Marijan Jelenić, glazbu Melita Griparić, a aranžman potpisuje voditeljica zbora Sanja Knezović Tomišić.

Pjesma „Krunica u bakinoj ruci“ koja je nagrađena posebnom nagradom za najbolji tekst nove skladbe, autorice Samante Đambo, ujedno je Zboru „Ljiljani“ iz Osnovne škole Turnić, pod vodstvom voditeljice Vesne Rabak, donijela i treće mjesto u kategoriji izvedbe novih skladbi među župnim i školskim zborovima Primorsko – goranske županije. Drugo mjesto u toj kategoriji pripalo je Zboru „Nebeske iskrice“ iz Župe sv. Matej Viškovo, pod vodstvom voditeljica Ivane Marčelja i Ljilje Ivkić, za izvedbu pjesme „Isus, nada naša“, a prvoplasirani u kategoriji izvedbe novih skladbi među školskim zborovima Primorsko – goranske županije je Zbor Osnove škole Sv. Matej Viškovo, s voditeljicom Ivanom Marčelja, za izvedbu pobjedničke pjesme „Putem nade“.

 

Najave