Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Započelo obilježavanje Dana biskupa Jurja Dobrile

U nedjelju, 15. travnja 2018., su u župi Sveta Lucija nedaleko Pazina započeli 5. Dani biskupa Jurja Dobrile, prigodom obilježavanja 206. obljetnice rođenja tog velikog dobročinitelja i znamenitog preporoditelja istarskih Hrvata.

Dvodnevno obilježavanje Dobrilinih dana započelo je misom zahvalnicom koju je u čast biskupu Dobrili, u njegovoj rodnoj župi predvodio vlč. Željko Zec. Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni kulturno-umjetnički program kojeg su realizirali župljani te Zbor Mali sv. Jurja iz Starog Pazina koji je uz domaći župni zbor pjesmom pratio i misno slavlje.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR:

{mp3}18415vzccut{/mp3}

Na poziv voditeljice Josipe Ferenčić okupljenima se, u ime suorganizatora, Bratovštine „Hrvatska Istra“, obratio njezin predsjednik Željko Mrak. On se ukratko osvrnuo na proteklih pet godina obilježavanja Dana biskupa Jurja Dobrile, od 2014. kada je, o 202. obljetnici rođenja, na inicijativu mještana Velog Ježenja ispred biskupove rodne kuće postavljen reljef s njegovim likom. Prije drugih povijesnih zapisa Himnu biskupu Jurju Dobrili, koju je o 100. obljetnici biskupovog rođenja napisao Leonardo Kalac pod pseudonimom Vrlinov a uglazbio Matko Brajša, pročitala je Mirjana Ferenčić, koje je ujedno organizacijski spitirus movens obilježavanja Dobrilinih dana. Potom je više župljana pročitalo ulomke povijesnih zapisa o događajima vezanim uz lik biskupa Dobrile, iz pera okružnog kapetana iz Pazina Fridricha Grimschitza o proslavi posvete dr. Dobrile za porečkog i pulskog biskupa 18. svibnja 1858. pročitala je Sara Žufić. Zapis pazinskog prepošta Antuna Kalca  o obilježavanju 100. obljetnice biskupovog rođenja pročitali su David Kalac i Silvia Guštin, u tom je zapisu posebno citiran govor Matka Laginje, koji se je tom prigodnom, uz mnoge druge dostojanstvenike, pred velikim mnoštvom naroda prisjetio biskupa Dobrile te u više navrata citirao pojedine njegove poznatije istupe. Program je završen kratkim igrokazom kojeg su upriličili učenici Aleks Brajković i Nataša Milotić, a kojim su dočarali nekoliko crtica iz djetinjstva biskupa Dobrile, što je naglašeno dijalektalnim izričajem. Izveli su to s nezaobilaznom notom humora koji dokazuje da puk okolice Pazina biskupa Dobrilu doista doživljava kao velikog sina Istre ali s kojim oni imaju jednu posebnu povezanost.

Na kraju misnog slavlja župnik je naglasio važnost i izvanrednost borbe biskupa Dobrile za prava hrvatskog naroda u Istri, istaknuvši kako se stariji sjećaju okolnosti prije 50, 60 godina, pa nam je moguće samo zamisliti kakve su njegove životne okolnosti bile u prvoj polovici 19. stoljeća.

„Ako mi zaboravimo Dobrilu i njegova nastojanja za dobro našega naroda u Istri, onda smo podbacili. Moramo biti svjesni napora naših starih, napora Dobrilina za ovaj narod, da bude pismen, da bude u korak sa drugim narodima, da ima prava koja treba imati. On je napisao molitvenik, naglasio je nadalje župnik, nemojmo nikada zaboraviti da je on bio prije svega biskup, da je pored svih nastojanja za dobrobit naroda, želio nadasve da taj narod ostane vjernički narod, da se moli Bogu, da ide u crkvu, da računa s Bogom u svome životu. Pitanje je to i za nas danas, da li malakše vjera Dobrilina u našem narodu danas?“, naglasio je vlč. Zec.

 Sutra, drugog dana u jutarnjim satima, dr. sc. Maja Polić i izv. prof. dr. Aleksandra Golubović će u sklopu Dobrilinih dana održati prigodna predavanja za učenike u Osnovnoj školi u Tinjanu i u Pazinskom kolegiju – Klasičnoj gimnaziji.

U 18 sati će biti polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred reljefa mons. Dobrile ispred biskupove rodne kuće u Velom Ježenju, te potom obilazak spomen sobe u rodnoj kući.

Nakon toga, u 19 sati u sjedištu Bratovštine „Hrvatska Istra“ (Trg slobode 2, Pazin) dr. sc. Maja Polić održat će predavanje pod nazivom „Jurja Dobrila – istaknuti biskup, dobročinitelj i znameniti preporoditelj istarskih Hrvata“.

Najave