Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

„Budimo znak Božjega milosrđa“

U pulskoj katedrali Uznesenja Marijina proslavljena Nedjelja Božjega Milosrđa. 

Brojni vjernici južnog dijela Istre okupili su se u nedjelju, 8. travnja, na svetkovinu Malog Uskrsa, kako bi proslavili Nedjelju Božjega Milosrđa. Svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. Misnom slavlju je prethodio je molitveni program kojeg su osmislile pulske sestre Milosrdnog Isusa.

Prigodni pozdrav okupljenima uputio je katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. Evanđelje je čitao đakon Damir Štifanić.  

Mons. Grbac je u prigodnoj homiliji istaknuo više primjera u prilog tvrdnji da je cijeli Isusov život bio u znaku Božjega milosrđa te da i mi, po uzoru na njega moramo nastojati biti u svijetu znaci toga milosrđa. U tim nastojanjima nije dovoljno da budemo milosrdni prema onima koji su dobri prema nama ili od kojih očekujemo nekakvu korist, pravo je milosrđe znati oprostiti i kada je to teško, imati obzira i razumijevanja za naše bližnje koji nas opterećuju, istaknuo je propovjednik te poželio da svi budemo znak Božjega milosrđa u svijetu, da svijet u nama prepozna to milosrđe po našoj požrtvovnosti i poštovanju kojeg ćemo iskazivati prema svakoj osobi. Propovjednik se potom osvrnuo na informacije koje o prvim kršćanskim zajednicama nalazimo u Svetome Pismu, te istaknuo da je i tada, ako i uvijek među ljudima bilo poteškoća, no bili su složni jer su svi živjeli čvrstu vjeru u Isusa Uskrsloga. Zato bi se današnja Crkva trebala preispitati, u svjetlu svoje podijeljenosti, slavi li dosita uskrsloga ili je postao važniji folklor vjere koji se temelji mahom na nematerijalnim aspektima, koji su, pobrkanim prioritetima postali bitniji. Osvrnuvši se na čitanje evanđelja mons. Grbac je naglasio kako se sv. Tomu apostola nepravedno naziva nevjernim, dok je on u biti prvi izrazio vjeru riječima „Gospodin moj i Bog moj“, a njemu dugujemo i poznate Isusove riječi, koje se tiču svih generacija vjernika nakon Isusovog vremena „Blaženi koji ne vidješe a vjeruju. Istaknuo je i kako je Pula i Pulska biskupija jedna od malobrojnih koje se mogu podičiti apostolom kao zaštitnikom. Blago onima koji žive vjeru, trude se i ne odustaju, koji u križu vide blagoslov a ne kaznu. Dao Bog da i mi, poput sv. Tome svojim životom odgovorimo na Božje milosrđe, zaključio je mons. Grbac.

Nedjelji Božjega milosrđa prethodila je trodnevna duhovna priprava koja se je održala u pulskoj Kapeli Milosrdnog Isusa, u Domu sv. Polikarp. U  četvrtak, 5. travnja, prvoga dana tema bila „Bog je živ i djeluje u Presvetom Oltarskom Sakramentu“. Misno slavlje i klanjanje predvodio vlč. Jeronim Jokić. Drugog dana, u petak, 6. travnja, prigodnu katehezu na temu „Bog je živ i djeluje u Euharistiji“ izrekao je vlč. Rikard Lekaj. Trećega dana trodnevnice, u subotu, 7. travnja, o temi „Bog je živ i djeluje u Svojoj Riječi“ govorio je vlč. Joško Listeš.

Najave