Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Pazin: Obilježena 10. obljetnica smrti Chiare Lubich

U srijedu, 14. ožujka 2018. u Pazinskom franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina obilježena je 10. obljetnica preminuća Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta fokolara.

Misno slavlje u kapeli samostana predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru, uz zajedništvu s vlč. Milivojem Korenom i vlč. Dragutinom Petrovićem, uz nazočnost brojnih članova i simpatizera Pokreta fokolara s područja Porečke i Pulske biskupije.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je Bog po Chiari Lubich potaknuo nastanak jednog velikog duhovnog pokreta, čija je temeljna smjernica bila da se po duhu Djela Marijina radikalno živi  evanđelje u svijetu. Podsjetio je nadalje kako je pokret začet u Italiji u jeku Drugog svjetskog rata, a izrastao je u veliko stablo koje je danas razgranato po cijelome svijetu.  Biskup je istaknuo veliku podršku koju je Pokretu davao sveti papa Ivan Pavao II. Napomenuo je i razvojni put i poteškoće, pa čak i početno neprihvaćanje, koje je Pokret imao u nastanku, no naglasio je kako se Chiara uvijek i u svemu savjetovala sa svećenicima te je u razvoju Pokreta uvijek poštivala hijerarhiju Crkve. Osvrnuvši se na dnevno čitanje iz Knjige proroka Izaije, na ulomak koji govori o tome kako Bog oslobađa svoj narod iz ropstva, naglasio je citat „neka kliču planine“, te istaknuo kako je jedna od temeljnih značajki djelovanja Djela Marijina upravo radost. Biskup je homiliju zaključio riječima kako je obilježavanje obljetnice njezina preminuća prigoda u prvom redu za zahvalnost za velika djela koja je je Chiara potaknula u svijetu, a i danas, poput Božjih ugodnika, svojim riječima i djelima služi kao orijentir u življenju evanđelja.

Nakon misnog slavlja, kojeg su glazbeno animirali članovi Dječjeg zbora „Mali sv. Jurja“ pod vodstvom Vesne Drndić, u blagovaoni samostana održan je prigodni program. Sanja Mališa, koordinatorica Pokreta u Porečkoj i Pulskoj biskupiji,  iznijela je kratko izlaganje o životu i djelovanju Chiare Lubich, a potom je prikazan kratki dokumentarni film o njoj te još jedan o Mariapoli Faro, Marijanskom gradiću u Križevcima koji je nastao na temelju ideje zajedništva Pokreta fokolara, a jedan je od mnogih takvih diljem svijeta.

Susret je zaključen prigodnim domjenkom za sve sudionike.  

Najave