Na Pepelnicu, u srijedu, 14. veljače 2018., porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša i ove je godine tradicionalno, svečano misno slavlje s obredom pepeljenja predvodio i porečkoj Eufrazijevoj bazilici.

 

U prigodnoj homiliji biskup je naglasio kako je korizma vrijeme putovanja u vlastitu nutrinu i susreta s Bogom, bez maski i hinjenja, jer Bog vidi preko svake prijetvornosti, stoga je bitno da i čovjek sam sebi, u potpunoj iskrenosti prizna što je, tko je i kakav je. Upravo je shvaćanje i prihvaćanje toga početak obraćenja, rekao je biskup, a danas, kada se sustav vrijednosti u društvu izokrenuo, napose je važno imati osjećaj za grijeh, i znati ga prepoznati. Govoreći o obredu pepeljenja propovjednik je pojasnio simboliku pepela, „Čovječe sjeti se da si prah i da ćeš se u prah vratiti.“, riječi su koje nas trebaju podsjetiti na prolaznost ovozemaljskog života i svega materijalnog. Bog nas poziva da shvatimo da grijehom činimo štetu bližnjemu, no Bog, upravo kao i roditelji djeci, uvijek prašta, i u tome je naša nada. Da bi što dostojnije i plodonosnije proživjeli korizmu i da bi zaista bili misionari Božje ljubavi u ovome svijetu Bog nas poziva ma molitvu koja je naš odnos prema Bogu, putem molitve ulazimo u dubinu srca, poziva nas na prepoznavanje potreba bližnjih i činjenje dobrih djela u skrovitosti, to definira naš odnos prema drugome; i treće, poziva nas na djela pokore što upućuje na odnos prema sebi, pokora učvršćuje samokontrolu i uzdržavanje što nas čuva od neurednog života. Kako bi u ovih 40 dana pokore doista živjeli obraćenje važno je izvanjsko, ali još je važnije unutarnje posipanje pepelom, čvrsta želja i odluka u nastojanju da postanemo bolji ljudi, zaključio je mons. Kutleša.

Misno slavlje glazbeno je uzveličao je katedralni župni zbor. 

 

 

 

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.