Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

20 godina biskupske službe

U nedjelju, 14. siječnja 2018. godine mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru proslavio je dva desetljeća biskupskog poslanja i služenja, pod biskupskim geslom „Graditi u ljubavi“.

Biskup je svečano misno slavlje tom prigodom predvodio u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani, u suslavlju s fra Nikicom Batistom iz pulskog franjevačkog Samostana sv. Franje Asiškog te vlč. mr. Ilijom Jakovljevićem, župnikom domaćinom.

Oče biskupe, dok Vam čestitamo, želimo zajedno s Vama, kod ovog misnog slavlja, zahvaliti Bogu što vas je pozvao, izabrao u red biskupa i na vašem pastirskom služenju, rekao je vlč. Jakovljević u uvodnom obraćanju slavljeniku, te je ujedno poželio doborodošlicu svima okupljenima koji su došli sudjelovati na tom slavlju zahvale.

Vlč. Jakovljević je u prigodnoj homiliji, govoreći o Božjem pozivu u Starome zavjetu, istaknuo kako bi odgovor koji Elija savjetuje mladome Samuelu „Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.“, dobro došao i svima nama. U prostoru svog djelovanja, govorenja, trebali bismo se znati zaustaviti se i čuti što mi to Bog govori, bilo preko svoje riječi, sakramenata – Crkve ili nekog bližnjeg, istaknuo je propovjednik, te nastavio citirajući sv. Pavla apostola: „Zvanje isključivi je učinak Božje dobrote i plod zasluga Isusa Krista, na temelju kojih je Bog pozvao nas pozivom svetim – ne po našim djelima, nego po svojem naumu i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vremena vjekovječnih.“ Bog svakog čovjeka poziva na svetost. Svetost nije samo izbor nego cilj našeg postojanja, življenja, istaknuo je vlč. Jakovljević.

U nastavku homilije nezaobilazno je citirao i bl. Miroslava Bulešića, čijim je likom i kauzom bilo prožeto ne samo biskupsko djelovanje slavljenika, već i cijeli njegov život. Blaženi Miroslav je ovim riječima opisao svoj poziv: „Iz srca mi je kao izvor izbio „Magnificat“ i sinovska zahvala prema Tebi, o Bože, radi poziva u Tvoju službu.“ , citirao je propovjednik Blaženikov Duhovni dnevnik. Danas i mi kao župna zajednica, zajedno s ocem biskupom, zahvaljujemo Bogu ne samo za poziv i svećeničku službu, već i za dar punine svećeničke službe u biskupstvu te pastirskom služenju u Kristovoj Crkvi u zajedništvu s Rimskim biskupom.

Biskupsko služenje se odvija u kolegiju biskupa, koji su nasljednici sv. apostola. Uloga biskupa, njegov poziv i rad, neposredno su vezani uz temeljnu službu poučavanja, posvećivanja i upravljanja, pojasnio je propovjednik te nadodao, makar je časna ova služba, nije uvijek ugodna. No, uz Božju pomoć, te imajući neki cilj pred sobom, a on je običnu sažet u riječi biskupskog gesla, nastavlja se apostolsko poslanje. Naš biskup ima geslo: „Graditi u ljubavi“, podsjetio je vlč. Jakovljević. Izgrađivati Crkvu Božju, vjerničku zajednicu u ljubavi. A znamo da je Bog ljubav, kako kaže sv. Ivan. Naš biskup je u ljubavi svoje pastirske službe: sijao riječ Božju ali i onu ljudsku; svojom molitvom zalijevao sve ono dobro; propovijedanjem učvršćivao braću u vjeri te svojom riječju i blizinom poučavao o otajstvu kršćanske vjere. Bog je pomagao i činio da njegov trud, zalaganje i dobra volja urodi plodovima, rekao je propovjednik te zaključio citiravši sv. Pavla apostola u poslanici Korinćanima: „Ja zasadi, Apolon zali, ali Bog dade rasti.“. I vi ste kao biskup puno toga dobrog zasadili na ovoj njivi Gospodnjoj, ali i zalijevali ono što su vaši predšasnici bili posijali, rekao je obraćajući se svečaru.

Poslanje biskupa je poslanje koje je imao sv. Ivan Krstitelj. Čuli smo kako je Ivan stajao s dvojicom učenika te ugleda Isus koji onuda prolazi i kaže: „Evo Jaganjca Božjeg!“ To je uloga pastira, pokazivati na Krista. Biti znak koji upućuje, koji dovodi. Najbolji znakovi koji nas dovode do Krista su naši mučenici i sveci. Bl. Miroslav bio je Božji znak koji je ljude dovodio do Krista. Biti Božji znak, ne znači biti zaštićen od poteškoća i kušnja, već kroz iste ustrajati u pokazivanju na Jaganjca, napomenuo je propovjednik.

 Ona dvojica učenika kad su došla do Isusa pitaju: „Učitelji gdje stanuješ?“, rekao je vlč. Jakovljević citirajući dnevno evanđelje. Možemo prevesti i reći: Učitelji tko si ti? Isus odgovara: „Dođite i vidjet ćete.“  Svaki čovjek se mora osobno susresti s Isusom. A susrećemo ga u molitvi, sakramentima, pričesti. Ne negdje daleko i imaginarno, nego sad i ovdje. I ova misa, ovo zahvaljivanje, sve nas je dovelo do Isusa. Sad je na nama hoćemo li ga prihvatiti, kao što je to prihvatio Andrija, brat Šimuna Petra. Nakon što je on prihvatio Isusa, dovodi mu svog brata Petra. Nakon što mi prihvatimo Isusa dovodimo mu svoju obitelj, svoje prijatelje. I ja postajem znak koji dovodi ljude k Isus. I nas svećenik, biskup dovodi do Isusa, napose u svetim sakramentima, ali na nama je hoćemo li prihvatiti Isusa i ostati s njime, istaknuo je propovjednik.

Vlč. Jakovljević je na kraju istaknuo: onaj tko je pozvan da bude Kristov navjestitelj, svećenik-biskup, pozvan je da prvotno bude svima brat u vjeri. Djelovanje našeg biskupa i njegov život sažeo bi u tri rečenice: prvo – pastir kojeg resi molitva i jednostavnost. Zahvalni smo Bogu da imamo tu mogućnost da često s nama moli i za nas. Koliko je već svete mise biskup imao za vaše drage pokojne i za nas žive. I ovu misu prikazuje za nas. Kao drugu karakteristiku djelovanja biskupa Milovana vlč. Jakovljević je istaknuo – blizak svećenicima i vjernicima. Rado pomaže na župama svećenicima te obilazi svoje vjerničko stado. Rado je među ljudima a ljudi ga rado imaju uza se. I treća velika značajka koja je obilježila djelovanje biskupa Milovana je da je veliki štovatelj bl. Miroslava Bulešića, posjeduje posebno istančan osjećaj za žrtvu i pravednost te podnošenje nepravde uz milost oprosta i ljubavi. Sve to proizlazi na jedan način iz biskupovog gesla: „Graditi u ljubavi“, ali i njegove osobnosti.

Draga braćo i sestre, i mi danas zajedno s našim svečarom zahvalimo Bogu za njegovo neumorno pastirsko služenje te molimo za nova duhovna zvanja u našoj Biskupiji i našoj župi. Oče biskupe, hvala vam što ste u našoj župi, kao i Biskupiji, Božji znak koji nas upućuje i dovodi do Krista. I kod ovog misnog slavlja dovedite nas do Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta, zaključio je vlč. Jakovljević.

Na kraju misnog slavlja čestitku u ime župne zajednice izrekao je Frane Perković. On je u svome obraćanju podsjetio na proslavu biskupove 50. obljetnice svećeničke službe biskupa, u toj istoj crkvi, na blagdan patrona župe, sv. Kuzme i Damjana, 26. rujna 2014. Istaknuo je kako se župljani te župe osjećaju posebno počašćeni što posljednjih nekoliko godina imaju privilegije da im on često predvodi svetu misu, obzirom na da živi na području te župe. Vaša skromnost, jednostavnost, pristupačnost i ljubav kako prema Bogu i Crkvi tako i prema župljanima ove zajednice je neizmjerna, istaknuo je Perković izrazivši biskupu najljepše želje za budućnost. Prigodni dar biskupu je u ime župne zajednice uručila mlada obitelj Etinger.

Na sam kraju okupljenima se obratio i sam biskup Milovan koji je napose istaknuo zahvalnost Bogu za sve dobro što mu je u životu podario te zamolio oproštenje za sve propuste, za ono što je trebao, a, u svojoj ljudskoj malenosti, nije mogao učiniti.

Po završetku misnog slavlja druženje je nastavljeno ispred crkve, na glavnom mjesnom trgu uz prigodno osvježenje.

Najave