Srijeda, 17 travnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

‘Prisutnost’ bl. Miroslava Bulešića

Dok sve župne i velika većina ostalih crkvi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji imaju negdje, bliže i dalje prezbiteriju, istaknutu sliku bl. Miroslava Bulešića, od prošlogodišnje obljetnice mučeništva buzetska župna crkva Uznesenja Marijina ima u svojoj unutrašnjosti, nedaleko prezbiterija bistu Blaženika.  

Bista poprsja bl. Miroslava je originalni gipsani odljev brončane biste postavljene u Lanišću ispred župne crkve, koju je realizirao akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Gipsani odljev biste za buzetsku crkvu autor je darovao župnoj crkvi u Buzetu, a postament za istu dar je župljana laniške župe.

„Velika mi je čast i radujem se što ovdje u buzetskoj župnoj crkvi postavljamo bistu bl. Miroslava Bulešića, istu onu koju smo na poziv Vladimira Žmaka i Matice hrvatske postavili u Lanišću pred crkvom. Taj kip je meni posebno drag i nadam se da sam uspio izraziti Kristov mir, koji Miro nosi u sebi, predosjećajući da bi mogao podnijeti i mučenički smrt u svim tim okolnostima koje su se oko njega događale. Nadamo se da ova bista koju postavljamo ovdje u Buzetu može biti poticaj na nove molitve u javnom štovanju njegovog lika, a nadajmo se da će to doprinijeti i njegovom proglašenju svetim, jednoga dana, isto kao što iščekujemo proglašenje svetim i našeg dragog kardinala Stepinca. Kardinal Kuharić je, sjećamo se, rekao, da su Miro i kardinal Alojzije istoga duha. Kako sam se upoznao i s likom Sluge Božjeg kardinala Kuharića jer sam imao priliku raditi i njegov spomenik u Petrinji te više spomenika i relikvijara bl. Alojzija, mogu reći da sam osjetio kao su oni svi troje poput čvrstih stupova naše Crkve, svjedočanstvo narodu, oni koji su branili vjeru, branili Boga. Upravo u Buzetu, ovdje je Miro stao pred svetohranište i rekao ‘samo preko mene mrtva’. Branio je vjeru, branio je Boga, i već dan kasnije u Lanišću dao je svoj život, podnio mučeničku smrt. Neka nam oni budu nadahnuće za sve, pogotovo nove naraštaje  koji dolaze, neka oni budu naši zagovornici u nebu kod Gospodina, da se u našem narodu dogodi ta katarza, to pročišćenje da budemo jedno u Kristu. Velika mi je čast i posebno se zahvaljujem velečasnom Mariju Žmaku što je primio moj dar, bistu bl. Miroslava i nadam se da će cijela zajednica u Buzetu biti zadovoljna, da će im taj kip mnogo značiti. Blaženi Miro je meni i mojoj obitelji posebno važan i često mu se molimo i neka nas prati njegov zagovor, rekao je autor biste.

Kipovi, biste i slike diljem Biskupije, Domovine i svijeta

U četiri godine od beatifikacije, sve su učestaliji kipovi Blaženika postavljeni na raznim prigodnim mjestima, gdje se na poseban način želi iskazati štovanje tom našem najmlađem blaženiku, ali i imati ga simbolično blizu, za utjecati mu se za zagovor u svojim velikim i malim životnim poteškoćama.

Kip blaženika, osim u Svetvinčentu i crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, postavljen je u Svećeničkom domu Betanija u Puli, u Fažani u niši župne kuće, no i izvan granica biskupije, u kapeli Policijske uprave  zagrebačke u Petrinjskoj ulici, gdje su pohranjene i Blaženikove relikvije. Bista bl. Miroslava se odavno prije beatifikacije nalazi na ulazu u zgradu Pazinskog sjemeništa, a od nedavno na ulazu u Biskupski ordinarijat u Poreču postavljen je vitraj s Blaženikovim likom.

Slike se, osim toga nalaze i u svim crkvama, gotovo četrdesetak, za koje su do sada zatražene i darovane relikvije Blaženika.

Najave