Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Peta obljetnica smrti vlč. Ljubomira Bilića

Vlč. Ljubomir Bilić,  svećenik Porečke i Pulske biskupije, okrijepljen svetim sakramentima, nakon kratke i teške bolesti, blago je u Gospodinu preminuo 5. ožujka 2012. godine, u 44. godini života i 10. svećeništva.

O petoj obljetnici, misa zadušnica biti će u ponedjeljak, 6. ožujka 2017. u 17 sati u župnoj crkvi u Svetvinčentu te u crkvi Gospe od Otoka u Solinu. 

Nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu i sazrijevanja poziva na Neokatekumenskom putu, odlučuje se za ulazak u Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli, gdje je po rukama mons. Ivana Milovana 8. lipnja 2002. zaređen za prezbitera. Cijelo svoje svećeničko poslanje obnašao je u Porečkoj i pulskoj biskupiji, služeći dvije godine kao župni vikar u Rovinju, da bi nakon toga bio imenovan župnikom Svetvinčenta, gdje je ostao do godine 2011. kada mu je otkrivena zloćudna bolest.

Svoju patnju i tijek bolesti proživljavao je s izuzetnom strpljivošću i velikom ljubavlju prema molitvi i Euharistiji. Bio je iznimno jednostavan čovjek duboke vjere i ljubavi za Krista i Crkvu. U svojoj bolesničkoj sobi u Sjemeništu Redemptoris Mater u Puli bio je živo svjedočanstvo Kristovih patnji, kao i veliki znak kako bogoslovima i odgajateljima tako i svojim župljanima i brojnim članovima neokatekumenskih zajednica iz Istre i cijele Hrvatske koji su ga svakodnevno pohodili. Uz svakodnevne mise, na kojima je koncelebrirao i propovijedao s bolesničke postelje, često uz velike bolove, kao i uz molitvu krunice i časoslova bez imalo ljutne ili gorčine živio je predanje u Kristove ruke, znajući da ga čeka posljednji prijelaz k Ocu.

Posljednje mjesece bolesti uz njega je bila njegova osamdesetogodišnja majka Veronika, dok su se bogoslovi i redovnice izmjenjivali u molitvi i skrbi za njega. Njegove posljednje riječi navečer na misi kratko prije prijelaza u vječnost bile su: “nije da me nije strah, ali znam da je taj strah u Božjem planu, jer s druge strane sam uvjeren da će mi Gospodin dati ono što mi srce želi. Budite radosni, ali neka vaša radost ne bude umjetna, uskoro će Pasha, najveći blagdan naše vjere”.

Misu zadušnicu i obred ispraćaja predvodio je biskup Milovan u pulskoj katedrali u utorak 6. ožujka u 16.30 sati, u zajedništvu s mons. Draženom Kutlešom, tada biskupom koadjutorom, i svećenicima Porečke i Pulske biskupije. Dan poslije, u srijedu 7. ožujka, u 13 sati misa zadušnica održana je u crkvi Gospe od Otoka u Solinu, a sam obred ukopa na splitskom groblju Lovrinac istog dana u 15.30 sati.

Najave