Utorak, 23 travnja, 2024
Katehetski ured

Vjeronaučna olimpijada u Žminju

Vjeronaučna olimpijada, natjecanje iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola Istarske županije ove je godine održano u žminjskoj Osnovnoj školi Vladimira Gortana. Nakon svečanog otvaranja uz državnu himnu „Lijepa naša“ i istarsku himnu „Krasna zemljo“ voditeljica programa Lucija Jelenić pročitala je prigodni tekst o misijskoj djelatnost Crkve, temi ovogodišnje vjeronaučne olimpijade. Uslijedili su prigodni pozdravi okupljenima.

Otvorenju su nazočili:  načelnik Općine Žminj Marko Križman, dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela vlč. Mirko Vukšić, žminjski župnik vlč. Jordan Rovis, predstojnik dijecezanskog Katehetskog ureda vlč. Luka Pranjić te tajnik Katehetskog ureda vlč. Sergije Jelenić.

Uvodnim pozdravom okupljenima obratila se ravnateljica Miranda Damjanić Roce. Ona je istaknula  kako je na ovogodišnjim školskom natjecanju iz vjeronauka sudjelovalo sveukupno 167 učenika, 123 iz osnovnih škola i 44 iz srednjih škola. Od toga broja za županijsko natjecanje plasiralo se 48 učenika. Ravnateljica je zahvalila Katehetskom uredu, izdavačkim kućama „Kršćanska sadašnjost“ i „Školska knjiga“ na knjigama za nagrade, dijecezanskom ravnatelju Papinskih misijskih djela na darovanim krunicama te Općini Žminj i Istarskoj županiji na potpori.

Dobrodošlicu skupu i uspjeh natjecateljima izrekao je župnik, vlč. Jordan Rovis, istaknuvši da su misije potrebne po svuda, one su dobrobit za sve nas i za čitav svijet, naglasio je. Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Luka Pranjić prenio je skupu pozdrave ordinarija mons. Dražena Kutleše. Izrazio je radost činjenicom da je ovo prva vjeronaučna olimpijada nakon više godina koja se održava izvan Pazinskog kolegija, dragocjena je to prigoda da se taj vrijedan sadržaj predstavi i izvan crkvenog ambijenta. Ova vjeronaučna olimpijada kruna je vaših napora i nastojanja, rekao je vlč. Pranjić obraćajući se natjecateljima i njihovim mentorima te im poželio da na najbolji mogući način pokažu što su naučili o ovogodišnjoj temi. Vlč. Mirko Vukšić uputio je skupu pozdrave nacionalnog ureda Papinskih misijskih djela te izrazio radost što ovogodišnja vjeronaučna olimpijada ima upravo misije za temu. Proučavajući povijest Crkve vidimo da smo zapravo pravi kršćani jedino ako smo misionari, ako smo otvoreni, ako naviještamo svojim životom. Izrazio je sudionicima pohvale i čestitke na uloženom trudu.

Prije početka pisanog dijela natjecanja učenici žminjske osnovne škole izveli su prigodni kulturni program s recitacijama i duhovnim pjesmama. Zbor je, pod ravnanjem profesorice glazbene kulture Anđele Damjanić, otpjevao Pjesme „Krist na žalu“ te pjesmu simbol misijskog djelovanja „Tamo gdje palme cvatu“, a 4 učenice drugog razreda izrecitirale su „Povelju malog misionara“. Vjeroučiteljica Nela Peteh, voditeljica natjecanja, dala je potom sve potrebe praktične upute.

Nakon pisanog dijela za sudionike je pripravljen objed, a potom je organiziran obilazak Žminja uz stručno vodstvo Sandre Sloković te video projekcija o djelovanju hrvatskih misionara. Nakon objave privremenih rezultata uslijedio je drugi dio natjecanja, „Tombola“ i „Mili-junak“.

Na ovogodišnjoj vjeronaučnoj olimpijadi sudjelovalo je 8 ekipa iz osnovnih škola te 4 ekipe iz srednjih škola: Osnovna škola Poreč iz Poreča, OŠ Vladimira Nazora Pazin – Područna škola Sveti Petar u Šumi, OŠ Veruda iz Pule, OŠ Ivo Lola Ribar iz Labina, OŠ Monte Zaro iz Pule, OŠ Marije i Line iz Umaga, OŠ Vladimira Nazora iz Potpićna, OŠ Svetvinčenat, Gimnazija Pula, Srednja škola Mate Blažine iz Labina, Pazinski kolegij – klasična gimnazija s pravom javnosti iz Pazina te Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina.

Na ljestvici osnovnih škola ove su godine najbolji, sa 67,75 bodova bili učenici Osnovne škole Monte Zaro iz Pule: Marina Possi, Ana Družeta, Petra Nađ i Klaudija Mijačević s mentoricom Marinom Šnobl. Drugoplasirana, sa 66,5 bodova, je ekipa OŠ Marije i Line iz Umaga: David Dragan, Korina Matković, Foška Klisović i Dora Brkljača s mentorom Davorom Mirkovićem. Treće mjesto, sa 64,75 bodova, osvojili su učenici OŠ Ivo Lola Ribar iz Labina: Valentina Kutnjak, Petar Vorano, Natali Lazarić i Anika Milevoj s mentoricom Đeni Vojnić.

U konkurenciji srednjih škola pobijedili su, već tradicionalno, učenici Gimnazije Pula, pod vodstvom mentora Kazimira Berljavca, s 93 boda, ove su godine tu školu predstavljali: Nikolina Otočan, Josipa Karlović, Matea Karlović i Dražena Kelava. Drugo mjesto na ljestvici srednjih škola je osvojila ekipa iz Pazinskog kolegija, s 63,5 bodova: Ivana Kostešić, Natalija Mališa, Magdalena Brezović i Maja Kelava s mentoricom Mihaelom Lovrić. Treće mjesto na ljestvici srednjih škola pripalo je Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile iz Pazina: Iva Udovičić, Elizabeta Daus, Marko Krulčić i Lena Katarina Hrvatin s mentorom vlč. Bernardom Jurjevićem osvojili su 54,25 bodova.

Svim sudionicima treba izraziti pohvale za uloženi trud, pobjednicima želimo mnogo uspjeha na državnom natjecanju koje će se ove godine održati od 5. do 7. travnja u Sisačkoj biskupiji u Topuskom, a domaćinima, Osnovnoj školi Vladimira Gortana, posebno veliko priznanje za izvanrednu organizaciju i gostoprimstvo, i ovim pothvatom su dokazali da jedna mala sredina, koja ima tako vrijedne članove kolektiva, može izvrsno realizirati organizaciju zahtjevnih događanja.  (txt: G. K.; foto: K. M., N. P., G. K.)

 

Najave