Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslava bl. Mihaela Sopoćka

U srijedu, 15. veljače 2017. godine, u Puli je svečano proslavljen blagdan bl. Mihaela Sopoćka, ispovjednika sv. Faustine Kowalske, poljske redovnice prema čijem je viđenju sv. Papa Ivan Pavao II. ustanovio svetkovinu Božjega milosrđa. Blaženi Mihael Sopoćko, poljski svećenik, osnivač je Družbe sestara Milosrdnog Isusa. Časti ga se i kao Apostola Božjeg Milosrđa. Ove se godine ujedno obilježava i 70.-a obljetnica osnutka Družbe sestara Milosrdnog Isusa.

U pulskoj kapeli Milosrdnog Isusa u Kući skrbi sv. Polikarp, gdje od 2000. godine žive i djeluju pulske sestre Milosrdnog Isusa, ove je godine misno slavlje povodom blagdana bl. Mihaela Sopoćka predvodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništa u Sarajevu, u suslavlju vlč. Markom Majstorovićem, župnikom sarajevske katedralne župe te nekoliko pulskih svećenika.

Bl. Mihael Sopoćko bio je svojim životom i djelovanjem svećenik milosrđa, on je upravo živio prema manifestu ljubavi kojeg je Isusu izrekao u blaženstvima u Govoru na Gori, rekao je vlč. Kajinić u homiliji. On je milosrđe živio, naviještao i želio što više približiti ljudima.

Homilija:

{mp3}17215sopocko{/mp3}

Svatko će od nas u predvečerje života biti upitan samo o jednome: Jesi li ljubio?, naglasio je propovjednik, te nastavio, riječ je o onoj ljubavi kojom Milosrdni Otac dočekuje izgubljenog sina, kojim pastir traži onu jednu ovcu, i žena izgubljenu drahmu.

Vlč. Kajinić je kroz veoma životne i živopisne primjere istaknuo potrebu nadoknađivanja propuštenog dobra u međuljudskim odnosima. „Ja sebe i vas pitam imamo li mi takve situacije? Da li te možda razočarao netko tvoj najbliži, brat, sestra, roditelj, muž, dijete? Svatko može razočarati. Imamo li mi Božjega duha da nadoknadimo. Mi u Crkvi isto tako, nije ni među nama sve sjajno, nažalost. Mi, posvećene osobe, čak, mi koji smo prošli toliku formaciju, vidimo da nekada padnemo, polomimo se. Hajdemo nadoknaditi! To nam Mihael poručuje, to nam Milosrdni Isus kaže, to nam Faustina želi reći. Hajdemo nadoknaditi! Recimo to danas pred slikom Milosrdnog Isusa. Svi smo mi slika Milosrdnog Isusa, svi mi možemo biti poput Milosrdnog Isusa, biti njegova ikona, njegov odsjaj, njegov odraz, njegovo ogledalo, to nam je domaći zadatak od ove proslave Mihaela Sopoćka. Biti savršen kao što Isus kaže, kao što je Njegov Otac milosrdan, kao što je Bog dragi milosrdan, zaključio je vlč. Kajinić.  

Svečanoj proslavi prethodila je dvodnevna duhovna obnova koju su predvodili vlč. Kajinić i vlč. Majstorović.

Na kraju mise, koja je služena za sve korisnike doma i Kuće skrbi sv. Polikarp te na nakanu za nova duhovna zvanja u Družbi sestara Milosrdnog Isusa, bilo je i čašćenje relikvija blaženika.

Bl. Mihael Sopoćko rođen je 1888. godine, a umro je 15. veljače 1975. Njegova beatifikacija bila je 28. rujna 2008. godine u Poljskoj. (G. Krizman)

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR: 

{mp3}17216vzc-sop{/mp3}

 

 

 

 

Najave