Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Stepinčevo u Škropetima

Blagdan bl. Alojzija Stepinca, u jedinoj njemu posvećenoj crkvi na području Porečke i Pulske biskupije, u selu Škropeti koje pripada Župi Motovunski Novaki u Pazinskom dekanatu, proslavljen je svečanim koncelebriranim misnim slavljem u nedjelju 12. veljače 2017. Misu je predvodio vlč. Ilija Jakovljević, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, a koncelebrirali su: vlč. Josip Kalčić, vlč. Josip Zović, vlč. Marino Mikolić bivši župnik te vlč. Atilije Krajcar.

Vlč. Krajcar, je, uz vlč. Dragana Domšića i vlč. Antuna Žufića bio uznik komunističkih zatvora, u vrijeme dok je još bio bogoslov, u drugoj polovici Pedesetih godina prošloga stoljeća, u istim onom teškim poratnim godinama kada je bio zatvoren i bl. Stepinac.

U toj crkvi, koja nije župna, već filijalna crkva župe Motovunski Novaki, blagdan naslovnika se uobičajeno proslavlja svečanim misnim slavljem nedjelju nakon blagdana, a na sam blagdan bude misa na kojoj se okupe mahom mještani.

Po dirigentskom palicom župnika, vlč. Rudija Korace, misno slavlje pred prepunom crkvom, glazbeno je animirao četveroglasni mješoviti župni zbor sv. Marine djevice iz Motovunskih Novaki.

„Slaveći blagdan bl. Alojzija Stepinca u ovoj njemu, u Istri jedinoj, posvećenoj crkvi, i mi danas ispovijedamo istu onu vjeru koju je ispovijedao naš Blaženik te očitujemo svoju pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Bl. Alojzije simbol je mučeništva Crkve u našem narodu u 20. stoljeću; te svijetli primjer vjere i vjernosti, rekao je vlč. Jakovljević na početku nadahnute homilije, te nastavio citirajući sv. papu Ivana Pavla II. koji je u Mariji Bistrici je rekao: „Dobri je Pastir za blaženoga Alojzija Stepinca bio jedini Učitelj: Kristov je primjer sve do kraja nadahnjivao njegovo ponašanje te je položio i život za stado, koje mu je bilo povjereno u posebno teškom povijesnom razdoblju.“

„Život našeg bl. Alojzija Stepinca bio je obilježen mukom i patnjom zbog vjernosti Bogu i Crkvi, ali njegova patnja doživjela je svoje uskrsno jutro u memoriji hrvatskog narode te uzdignućem na čast oltara. Sjeme njegova života, njegova vjera, duboko je oblikovala vjeru našeg naroda. Bio je osuđen kao zločinac, poput Isusa, a danas po njegovu zagovoru ljudi zadobivaju različite milosti. Njegov grob postao je simbol stradanja hrvatskog naroda; njegov grob mjesto je ispovijedanja naše vjere u Boga; njegov grob je mjesto uskrsnuća hrvatske slobode.“, naglasio je propovjednik

„U osobi se novoga blaženika, Stepinca, spaja, cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom 20. stoljeća, obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom.“, podsjetio je vlč. Jakovljević na riječi sv. pape Ivana Pavla II.

„Sudbinu našeg bl. Alojzija Stepinca proživljavao je i ovaj kraj i ova mjesna Crkva u tom vremenu.“, istaknuo je propovjednik. „Sva tri zla svu svoju mržnju pokazala su prema vjeri. Mi katolici bili smo na udaru od svih režima, jer se nismo klanjali ovozemnim božanstvima nego samo Isusu Kristu. Zbog te svoje vjernosti Bogu podnijeli smo veliku žrtvu; a mnoga naša braća i sestre bili su mučeni, proganjani, po zatvorima, a neki od njih i ubijeni kao naš bl. Miroslav Bulešić, te vlč. Vlatko Lakošeljac. Strašne rane na našem narodu su ostavili fašizam i nacizam, a najveće ostavio komunizam koji i danas živi u određenim politikama i akademskim krugovima u našem narodu. Ovih dana sustavno hrvatski sudovi zajedno s drugim institucijama potvrđuju komunističke odluke i ne vraćaju Crkvi ono što je njezino. Još komunistički duh, duh protiv Crkve živi u našim institucijama te politikama. Jedino čemu se Crkva može nadati a to je poštenje naroda; da sinovi i unuci vrate ono što pripada vjernicima – Crkvi. Komunizam nije mrtav, on živi i duboko razara dušu hrvatskog naroda; napose ovdje u našoj Istri. Međutim, mi smo Crkva milosrđa i oprosta. I danas na ovom mjestu mi šaljemo poruku oprosta i molimo naše lokalne antifašiste da kažu gdje su njihovi „očevi“ posijali kosti naše braće i sestara, kao što je bl. Francesco Bonifacio.“, podsjetio je vlč. Jakovljević, koji je ujedno i dijecezanski povjerenik za popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća.

„Braćo i sestre, progon Crkve i bl. Alojzija Stepinca nastavlja se i danas. Stepinac smeta svima onima koji ne vole ISTINU, svima onima koji ne vole Katoličku Crkvu; svima onima koji se ne mogu pomiriti s propašću komunističke ideologije. Papa Franjo pokušao je i pokušava da Stepinac bude sveza ekumenizma, da bude lik pomirbe na ovim prostorima. Ne prihvaćanje Stepinca je neprihvaćanje istine. Nadam se da će i naša braća u Pravoslavnoj Crkvi biti voljni spoznati istinu o Stepincu i da će se izdići iznad mitologije te da ćemo svi skupa ispovijedati oko Stepinčeva groba vjeruju u Trojedinog Boga.

Proces za Stepinca da bude proglašen svetim je završen i samo se čeka odluka Pape da se svečano objavi. Stepinac je svet jer je tako odlučio Bog. Bog po njemu čini velika znamenja i čudesa. I ovi najnoviji događaji oko Stepinca su milosni trenutak da još bolje upoznamo našeg Blaženika i da u punom svjetlu osvjetljuje put vjere i naš vjernički put k spasenju. Blaženi Alojzije, zagovaraj naš narod i podari ovim prostorima trajni mir koji dolazi od Boga.“, zaključio je propovjednik.

Nakon misnog slavlja sudionici su se zadržali na druženju ispred crkve uz prigodnu okrepu.

Crkva bl. Alojzija Stepinca u selu Škorpeti građena je od 1999. do 2010. godine. Kamen temeljac blagoslovio je sveti papa Ivan Pavao II. 1998. godine u Mariji Bistrici, a posvetio ju je biskup Ivan Milovan 7. svibnja 2010. godine. U oltaru, od domaćeg kamena, pohranjene su relikvije Blaženika koje je za tu crkvu darovao kardinal Josip Bozanić. Četiri velika bočna prozora ukrašena su vitrajima s likovima velikana Crkve uz prigodne poruke:  sv. Majke Tereze, sv. Ivana Pavla II., svetog Maura i bl. Miroslava Bulešića. Vitraji su postavljeni prilozima istarskih svećenika i vjernika toga kraja. Crkva je izgrađena u skladu s povijesnim arhitektonskim značajkama sakralnih objekata u Istri, pa tako ima prepoznatljivu lopicu i preslicu. Činjenica da je crkva podignuta uz izuzetno zauzeto sudjelovanje mještana, koji su tijekom izgradnje sudjelovali i u brojnim radnim akcijama, pokazatelj je velikog štovanja koje u tom kraju postoji prema bl. Alojziju Stepincu. Prvi pokušaj pokretanja izgradnje postojao je još davne 1955. godine, no zbog sveopće društveno-političke klime tada nije ostvarena. U toj filijalnoj crkvi župe Motovunski Novaki, mise se održavaju redovito nekoliko puta tjedno, a  koristi se povremeno i za radne biskupijske susrete. (G. Krizman)

{mp3}170213-ispravljeno{/mp3}

 

Najave