Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Stepinčevo u Funtani 2017.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca, u petak, 10. veljače, ove je godine u Funtani proslavljen svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio fra Ivan Matić iz Tabora u Samoboru, a koncelebrirali su: župnik iz Vrsara Lino Zohil, župnik iz Nove Vasi i Tara Ivan Princ, pater Drago Marić i domaći župnik Ivan Butković. Bl. Alozije Stepinac suzaštitnik je župe sv. Bernarda u Funtani.

Predvoditelj slavlja je tijekom prethodna dva dana održao duhovnu obnovu pod Stepinčevim geslom  «U tebe se Gospodine uzdam»! Tijekom duhovne obnove predvoditelj je bio na raspolaganju, u jutarnjim i popodnevnim satima, za osobne duhovne razgovore, a navečer se završavalo sa svetom misom te blagoslovom s Presvetim. Tijekom sva tri dana bilo izuzetno mnogo ispovijedi i pričesti.

Na sam blagdan fra Ivan je homiliju započeo Blaženikovim riječima: „.Moja je savjest mirna.’, pitamo se mi ovdje večeras dali je naša savjest mirna? Ispitajmo se. On je to mogao reći zato što se sav uzdao u Gospodina i nije se nikoga bojao. Nije se bojao udariti po bezbožnom fašizmu-nacizmu niti po bezbožnom komunizmu. Govorio je da je čovjek Božje stvorenje, pa zato tko udara po čovjeku, znači da udara po samom Bogu. Sve ideologije su propale, ali Crkva ostaje jer je ona djelo Božje. Bl Alojzije je u pismu jednom svećeniku rekao da se ne boji za Crkvu, jer nju, kako je rekao Krist ni vrata paklena neće nadvladati. Sve što se gradi na laži propada a što se gradi na istini ostaje za svagda. Zato se treba Krist dogoditi u nama, da se ne pokolebamo nikada, ni u kakvim iskušenjima, te ostanemo u istini. Dali želimo biti u istini ili u laži to je pitanje koje si moramo staviti preda se? Blaženi Alojzije je bio pun Duha Božjega pun Duha istine, pa je zato mogao sve to podnijeti, i reći; povijest će mi dati za pravo.“

U prepunoj crkvi svečanu svetu Misu od Šime Marovića, pjevao je četveroglasni mješoviti zbor svetoga Bernarda, dok je za orguljama svirala Mihaela Štifanić.

Tomislav Čoga

Najave