Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika u Mornaričkoj bolnici

Blagdan Gospe Lurdske i 25. Svjetski dan bolesnika u kapeli Gospe Lurdske u pulskoj Mornaričkoj bolnici proslavljen je misnim slavljem koje je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju pulskog dekana preč. Milana Mužine te bolničkog kapelana fra Đure Vuradina. Nakon mise biskup je u pratnji medicinskog osoblja posjetio Odjel nefrologije.

Biskupa i sve okupljene je na početku, u ime Pulske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva „Mons. Marcel Krebel“ pozdravila dr. Branka Mandelović Rajko. Biskup je u uvodnom obraćanju podsjetio kako je obilježavanje Dana bolesnika na svjetskoj razini pokrenuo sv. papa Ivan Pavao II. 1992. godine te istaknuo povezanost toga dana sa poznatim marijanskim svetištem Lourdes gdje se kontinuirano održavaju hodočašća bolesnika. Današnji je dan prigoda da se i mi koji nemamo stalnog doticaja sa bolesnicima na poseban način u molitvi spomenemo tih potrebitih, a ovu svetu misu prikazujemo na poseban način upravo za bolesnike i za svo medicinsko osoblje kao i za one koji se u svojim obiteljima brinu o bolesnima, naglasio je biskup.

{mp3}17211danbolesnika-h{/mp3}

Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio ukratko na ukazanje Blažene Djevice Marije u Lourdesu mladoj Bernardici 1858. godine u spilji Masabielle. Bernardica je u svojoj jednostavnosti prenijela riječi Blažene Djevice Marije koja poziva na molitvu za obraćenje i za bolesnike, već tada započinju beskrajni nizovi hodočašća u Lourdes, napose bolesnika, a osim brojnih obraćenja i duhovnih obnova događaju se i brojna ozdravljenja, potvrđena od strane neovisne medicinske komisije, rekao je biskup. Poznata su, napose u susjednoj Italiji, brojna hodočašća bolesnika vlakom u Lourdes, a jednako poznato obilježje tih hodočašća je praksa volontiranja na tim hodočašćima, Lourdes je općenito poznat po neprestanom prisustvu velikog broja volontera, istaknuo je biskup, odraz je to želje za pomaganjem bližnjemu, potrebitome. Dan bolesnika poticaj je svima nama da se uključimo u brigu za bolesnike i potrebite, poticaj je i Crkvi da se posebno posveti svom poslanju služenja najpotrebitijima. Ako je neka skupina kod Isusa imala privilegije onda su to bili upravo bolesnici, rekao je biskup te istaknuo kako je to poziv Crkvi da se u teološkom razmatranju više otvori upravo prema tom aspektu ljudskoga života, primjerice kroz veću pozornost prema poticanju razvoja bioetike i srodnih tema.

Biskup je nadalje naglasio pojedine dijelove ovogodišnje Papine poruke za svjetski dan bolesnika u kojoj na poseban način zahvaljuje zdravstvenom osoblju za brigu o najpotrebitijima. Marija je znak prihvaćanja Božje volje, prihvaćanja i križeva koje donosi bolest, citirao je mons. Milovan papu Franju. Prema riječima Bernardice, Blažena Djevica Marija ju je gledala s prijateljskom naklonošću, kao dragu osobu, podsjetnik je to da svaku osobu treba gledati s poštovanjem koje zaslužuje kao osoba, kao bližnji u potrebi. Bernardica nam je uzor u slijeđenju volje Božje i riječi Blažene Djevice Marije koja joj je u ukazanjima na srce stavila potrebu molitve za o braćenje i bolesnike, nakon ukazanja postaje  redovnica i ostatak života brine se za bolesne. Potreba molitve za obraćenje napose je naglašena činjenicom da su se ukazanja u Lourdesu desila u vrijeme Prosvjetiteljstva, kada se je munjevito širila ideja da znanje donosi napredak, no nažalost, vidjelo se da je znanje bez morala donijelo dva velika Svjetska rata, podsjetio je biskup.

Na današnji dan pogledajmo na Isusa, njegovo je raspelo zadnja propovjedaonica, On bez riječi svjedoči i uči nas prihvaćanju križa i predanju u Očeve ruke te ophođenju s bolesnicima, zaključio je biskup.

Po završetku misnog slavlja biskup je posjetio Odjel nefrologije u pratnji dr. Franke Zuban, voditeljice Odjela, gdje se je zadržao u razgovoru sa pacijentima i osobljem. Posjetio je prostorije akutne hemodijalize za koju je Porečka i Pulska biskupija nedavno donirala specijalni krevet sa popratnim uređajima.    

Biskup Milovan istoga je dana predvodio i misno slavlje na čast Gospe Lurdske u pulskoj crkvi sv. Franje Asiškog, u suslavlju sa pulskim svećenicima i redovnicima. Na kraju misnog slavlja, kako je to ondje već više godina praksa, svima je podijeljeno bolesničko pomazanje.  (G. Krizman)

 

Najave