Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

Pula: Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Porečkoj i Pulskoj biskupiji obilježava se tradicionalno molitvenom hodom po pulskim crkvama.

Početak se redovito obilježava u prvostolnici, no ove je godine, odlukom katedralnog župnika, vlč. Rikarda Lekaja, misa za početak molitvene osmine održana u crkvi Misericordia, Majke Božje od Milosrđa, koja se nalazi na području katedralne župe.

Vlč. Lekaj je na početku misnog slavlja naglasio kako se održavanjem prve mise molitvene osmine za jedinstvo kršćana u crkvi posvećenoj Majci Božjoj htjelo tu inicijativu staviti pod zaštitu nebeske majke. U prigodnoj homiliji predvoditelj je naglasio kako je Isus umro za svakoga čovjeka, bez obzira na ikakvu pripadnost, te je naveo primjer žrtvovanja za druge u gesti sv. Maksimilijana Kolbea.  Za jednistvo među kršćanima potrebno je prije svega jedinstvo između čovjeka i Boga, te jedinstvo u našim svakodnevnim sredinama. To jedinstvo nastaje kroz molitvu i razmatranje Božje riječi koja nas mijenja, istaknuo je propovjednik. Prvi korak ka ostvarenju jedinstva je živjeti kršćanski poziv svakoga dana, i tako biti primjer drugima, rekao je vlč. Lekaj. Problem je razjedinjenosti u tome što umjesto Krista u središte postavljamo sebe i svoje podijeljenosti, zaključio je predvoditelj te izrazio želju da i ovogodišnja molitvena osmina bide korak bliže ka ostvarenju jedinstva za koje se moli.

Hod po pulskim crkvama se nastavlja po uobičajenom rasporedu, kojeg možete vidjeti ovdje>>>, a završava blagdanom Obraćenja sv. Pavla apostola u crkvi sv. Pavla na Vidikovcu. (G. Krizman)

Homiliju možete poslušati ovdje:

 {mp3}17118-osminapocetak{/mp3}

Najave