Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Izložba kućnih jaslica u Žminjskoj kuli

Otvorenje treće godišnje izložbe kućnih jaslica u Žminju održano je u petak, 25. studenog 2016. u kino sali, koja je bila posve ispunjena sa preko 300 posjetitelja.  Na otvorenju su sudjelovali mali i veliki školski zbor OŠ Vladimira Gortana Žminj koji su otpjevali  nekoliko pjesama: “Božić je”, “Druga gle zvijezda kako sjaji”, “Djetešce nam se rodilo”, “Žminjski turan” i “Christmas day”. Nekoliko učenika 2., 3. i 4. razreda izveli su recitacije “Pred Božić”, “Noćas čekamo ljubav”, “Tri kralja”, i “Betlehemsko svjetlo”.

Okupljenim posjetiteljima obratio se Fabio Dusman, inicijator i organizator izložbe, te na kraju programa podijelio zahvalnice svim autorima.

Po završetku programa svi su se uputili prema kuli, osvjetljenoj svjetlom prigodno postavljene zvijezde repatice, te su razgledali izložbu koja zauzima sva tri kata tog povijesnog zdanja.

Ove je godine 29 autora izradilo 52 jaslice.  Neke su jaslice, zbog velikih dimenzija i specifičnosti materijala i izrade rađene na mjestu eksponiranja. Korišteni materijali dokaz su maštovitosti i kreativnosti autora, predstavljene jaslice izrađene su od zaista iznenađujućih materijala: tjestenine, drva, kamenja, mahovine, željeza, konca, lišća, granja, gline i drugih maštovitih kombinacija.

U prizemlju kule na večer otvorenja moglo se kupiti jaslice, kipove i druge artikle Sakralne radnje “Ars sacra” Sveti Mauro iz Poreča, a tu je bila prisutna i Humanitarna udruga „Jak kao Jakov“. Prikupljale su se i donacije za obitelj Marinić iz Žminja.

Organizatori su najavili da će u subotu, 17. prosinca biti organiziran mali Božićni sajam, svakog utorka i petka do 16. prosinca održavat će se radionice izrade božićnih ukrasa u suradnji s Humanitarnom udrugom „Jak kao Jakov“, a 17. prosinca u Čakavskoj kući održat će se kulturno-povijesna večer pod nazivom „Štorije o žminjskim božićnim običajima“.

Izložba će potom od  20. do 24. prosinca biti predstavljena na Božićnom sajmu kreativnosti u Puli.  

Organizatori izložbe su TZO Žminj, Općina Žminj i Fabio Dusman.

Najave