Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Predstavljen zbornik „Aktualne moralne teme“

U subotu, 15. listopada 2016., u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ predstavljen je zbornik „Aktualne moralne teme“, koji je nastao temeljem Međunarodnog znanstvenog simpozija uz 90. obljetnicu života p. Ivana Fućeka, a kojeg su prošlog prosinca organizirali Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu kao domaćin te Teološki fakultet Papinskog sveučilišta Gregoriane u Rimu.

Predavači na tom skupu, koji su slijedovno dostavili svoje radove za zbornik, bili su dva profesora sa Gregorijane, p. Jan Dačok, Fučekov nasljednik na katedri za moralnu teologiju i p. Kevin Flannery, redoviti profesor istog učilišta, čija je uža specijalnost antička filozofija, te iz redova domaćih predavača predstavnici samog vrha područja moralne teologije u hrvatskom profesorskom korpusu koji predaju na svim našim katoličkim učilištima: od Zagreba, Sarajeva, Splita, Rijeke do Đakova.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 16-10-2016:

{mp3}161016vzc-fucek{/mp3}

Nakon uvodnog pozdrava rektora pulskog sjemeništa preč. Piergiorgia de Angelisa, o liku i djelu p. Fućeka govorio je njegov nekadašnji vjeroučenik p. prof dr. sc. Marijan Steiner, koji je u zborniku autor članka „P. Ivan Fućek S.J. – katolički moralni teolog“. Nakon prikaza curiculuma vitae p. Fućeka, p. Steiner je raščlanio tri  aspekta njegovog znanstvenog djelovanja: moralno-pastoralno, proučavanje službenog marksizma te istraživanje života i djela isusovca Jurja Muliha. Na moralno-pastoralnom području bavio se graničnim pitanjima između filozofije i teologije, kao i moralnim problemima s teološko-biblijskog vidika. U proučavanju marksizma stavljao je naglasak na etički aspekt. Istraživanjem života i rada Jurja Muliha bavio se od pisanja doktorske disertacije do danas. Njegova su djela često citirana u magistarskim i doktorskim radovima, javnim raspravama moralnim pitanjima te u raznim bibliografijama. Bio je dugogodišnji profesor na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu a zatim na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu. Napisao je nekoliko desetaka knjiga i više stotina članaka na raznim jezicima. Među knjigama ističe se njegovo životno djelo „Moralno-duhovni život“ u deset svezaka koje je nastalo od 2003. do 2010. godine u kojem su obrađena sva bitna pitanja s područja moralne teologije te predstavlja značajan doprinos hrvatskoj filozofsko-teološkoj misli, odnosno religijskoj i općoj kulturi, naglasio je p. Steiner.

 Sadržaj zbornika predstavio je dekan filozofskog fakulteta Družbe Isusove p. prof. dr. sc. Ivan Šestak koji je zborniku doprinio člankom pod naslovom „Filozofi u djelu Ivana Fučeka“. Osim spomenutih, autori ostalih tekstova su: mons. dr. sc. Valentin Pozaić, prof. dr. sc. Tonči Matulić, prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dr. sc. Luka Tomašević, prof. dr. sc. Marinko Perković, prof. dr. sc. Stjepan Baloban, prof. dr. sc. Jerko Valković, prof. dr. sc. Suzana Vuletić, dr. med. spec. Mirjana Radan te prof. dr. sc. Šimun Bilokapić.  

Nakon izlaganja p. Šestaka, te jednog glazbenog broja u izvedbi novoosnovane klape sjemeništa skupu se obratio sam p. Fućek koji je pročitao ulomak iz svoje knjige duhovnih vježbi „Vojevati pod Kristovom zastavom“, izrekao promišljanje o sudu koji svakoga čovjeka čeka pri susretu sa Gospodinom, te zaključio mišlju kako je u životu temeljno “sve činiti u ljubavi i iz ljubavi”.

Potom se skupu u ime porečkog i pulskog ordinarija mons. Dražena Kutleše obratio kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić koji je p. Fućeku uz ostalo napose naglasio zahvalnost za objavljivanje knjige „Ispovjednik i pokornik“, te mu uručio simbol početaka kršćanstva na istarskome tlu, sliku porečke ribe u tehnici mozaika. 

 Predstavljanjem je moderirao vice rektor sjemeništa vlč. Jurica Manzoni, a glazbenim su i vokalnim izvedbama popratili bogoslovi pulskog sjemeništa.

Najave