Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Kuzme i Damjana

Fažana je u ponedjeljak, 26. rujna 2016., svečano proslavila svoje nebeske zaštitnike, sv. Kuzmu i Damjana. Misno slavlje predvodio je župnik pulske Župe Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh vlč. Joško Listeš u suslavlju s domaćim župnikom vlč. Ilijom Jakovljevićem.

Vlč. Listeš, inače nekadašnji župnik Fažane je u prigodnoj homiliji naglasio dva aspekta djelovanja sv. Kuzme i Damjana, kompetentnost i besplatnost. Njihova nam je kompetentnost uzor i poticaj da ono što činimo, bez obzira o kojoj je službi riječ, činimo sa srcem, najbolje što umijemo, s uvjerenjem da je to naše poslanje. Govoreći o besplatnosti kojom su ti sveti liječnici činili svoj posao propovjednik je naglasio kako ta besplatnost nije samo u nenaplaćivanju, već nadasve u neočekivanju pohvale ni uzvratne usluge za dobra koja činimo prema bližnjima.

Na kraju misnog slavlja predvoditelj je blagoslovio nove klupe u prezbiteriju. Klupe su umjetnički rad Saše Matijašića. O simbolici je kratko progovorio vlč. Jakovljević naglasivši kako simboliziraju obitelji, veće i manje, čiji su članovi, dijelovi klupa povezani kuglom na vrhu, simbolom savršenstva, a kao što to biva i u stvarnosti, u zajedništvu obitelji je nezaobilazna i prisutnost svećenika, ta je klupa označenom raspelom na vrhu naslona.

Najave