Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Izjava nuncija D’Errica

Izjava nuncija D’Errica prigodom proslave sv. Pelagija u Novigradu za Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije:

S velikom sam radošću došao u Novigrad, jer sam više godina gost dragog prijatelja mons. Dražena Kutleše ovdje u Emausu. Tako sam upoznao ovaj lijepi kraj, njegovu povijest, kulturu, prirodne ljepote. Imam ovdje mnogo prijatelja, na prvom mjestu želim spomenuti vlč. Luku Pranjića, i tako je došlo do ideje da ja ove godine predvodim euharistijsko slavlje prigodom proslave svetkovine sv. Pelagija, zaštitnika Novigrada. Poziv sam, u zajedništvu sa biskupom Kutlešom, prihvatio s velikom radošću.

Poruka vjernicima u prigodi proslave sv. Pelagija

Malo znamo o životu tog veliko sveca, sv. Pelagija. Ključna saznanja govore nam da je bio autentični svjedok vjere, sa velikom hrabrošću i ustrajnošću, i to mi se čini veoma važnom porukom za sve nas danas, napose pred nastojanjima dekristijanizacije i sekularizacije koja dolaze sa raznih strana.

Njegova mi se poruka čini veoma aktualnom i poticajnom u kontekstu Godine milosrđa. On je često posjećivao zatvorenike donoseći im riječi podrške i hranu, ne samo materijalnu već i duhovnu. To nas podsjeća kako smo svi pozvani na djela milosrđa.

Šireći pogled sa Novigrada na cijelu biskupiju želim uputiti jednu posebnu poruku jer ovaj kraj je poseban. Istarska biskupija ima mnoge poveznice sa Italijom, ja sam Talijan, i uvijek rado dolazim i u posjet Talijanskim zajednicama ovdje u Istri. Ta povezanost ponekad može dovesti i do ponekog problema. Napose mislim na problem koji smo prije nekoliko godina imali vezano uz Dajlu, koji je u biti još uvijek na putu rješavanja. Rekao sam ovdje vjernicima Novigrada, nemojte se bojati živjeti vašu vjeru i vašu vjernost Svetome Ocu. Neupitno je da Sveti Otac želi ono što je najbolje za Crkvu i dobrobit hrvatskoga naroda.  Znam dobro da ponekad te posebne situacije donose insinuacije koje nisu istinite, jer sve je to u svezi slučaja Dajla pomalo bilo iskonstruirano od strane medija. Ja se trudim ponavljati, „Nemojte se brinuti, živite sa žarom i entuzijazmom vašu vjeru i višestoljetnu povezanost  sa Svetom Stolicom.“ To je karakteristika hrvatskoga naroda pomalo svugdje i čini mi se da je potrebno i danas ponoviti jer, nažalost, tu i tamo, još uvijek vidim da postoje struje koje žele insinuirati stvari koje nisu istinite. Ja mogu osobno posvjedočiti koliko Sveti Otac osobno prati sva ta pitanja, kao što sam spomenuo u crkvi, pitanje kardinala Stepinca, i moram napomenuti ogorčenost koju on osjeća kada čuje da njegova poruka ponekad nije dobro primljena. Rekao mi je: „Potrudite se ponavljati svima da nemam ništa protiv kardinala Stepinca, da nemam ništa protiv hrvatskog naroda. Želim samo dobrobit Crkve. Zajedno trebamo ići naprijed, trebamo rasti sukladno Isusovoj želji. I Crkva u Hrvatskoj neka nastavi taj svoj hod zajedno sa Sveopćom Crkvom.“

To je ono što mogu reći, napomenuti nakon ove lijepe proslave. S druge strane dobro znam koliko biskup Kutleša čini na tom području i siguran sam da ćemo pod njegovim vodstvom, malo po malo, kako on kaže, uspjeti riješiti i sva pitanja koja su još otvorena.

Vi imate značajno iskustvo u Vatikanskoj diplomaciji. U usporedbi sa drugim državama gdje ste djelovali, kako Vam je biti apostolski nuncij ovdje u Hrvatskoj?

Nuncij u Hrvatskoj je ujedno i dekan diplomatskog zbora i to me obvezuje na kontinuirane kontakte sa veleposlanicima koji dolaze i odlaze, kao i na sudjelovanje u svim pitanjima koja trebaju riješiti sa Vladom RH, gdje mi kao Ured dekana diplomatskog zbora nastojimo posredovati. Moram reći da se osjećam ugodno jer vlada jedno srdačno i bratsko ozračje suradnje. To je jedna odgovornost koja se možda ne vidi, ali koja oduzima vrijeme. No istovremeno moram reći da to produbljuje ulogu nuncija, jer nuncij, dakle, nije samo predstavnik Svetog Oca već kao dekan diplomatskog zbora surađuje sa svim veleposlanicima i međunarodnim organizacijama.  

Najave