Petak, 29 ožujka, 2024
Misije

Ravnatelji Papinskih misijskih djela hodočastili Istrom

Posjetili su Svetvinčenat, Motovun i Rovinj.

Trećeg dana Godišnje skupštine dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela, u srijedu, 2. ožujka, sudionici su imali organizirano poludnevno hodočašće. Nakon radnog jutra posljednjeg dana skupštine ravnatelji su posjetili tri mjesta u Istri. Prvo su otišli u Svetvinčenat gdje ih je dočekao župnik vlč. Darko Zgrablić. Pogledali su dokumentarni film o bl. Miroslavu Bulešiću i obišli župnu crkvu gdje počivaju zemni ostaci Blaženika te su ondje zajedno izmolili Litanije bl. Bulešiću. U Motovunu ih je dočekao župnik, vlč. Izidor Sekicki, a u Općinskoj vijećnici ih je primio načelnik Tomislav Pahović sa suradnicima. Predstavio im je Motovun, s njegovim poznatim specifičnostima.

Nakon obilaska motovunskih zidina, otišli su prema Rovinju gdje ih je dočekao župnik, koji je ujedno i generalni vikar biskupije, mons. Vilim Grbac. Misno slavlje u Oratoriju predvodio je vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj, uz koncelebraciju svih nazočnih ravnatelja, koji je tijekom homilije pohvalio rovinjske članove misijske zajednice te govorio o životu misionara. Upravo poput svih ostalih vjernika ni misionari nisu savršeni, ali su od Boga izabrani za to poslanje i on ih koristi u realizaciji tog velikog dobrog djela. Vlč. Štefan je pozvao okupljene vjernike na daljnje pomaganje misijama, molitvom i materijalnim prilozima. Potaknuo ih je na molitvu za svećenike, i na suradnju u animiranju za misije. Potom je svaki od nazočnih ravnatelja rekao ponešto o misijskoj djelatnosti u svojoj biskupiji, a na kraju mise okupljenima se obratio i don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj PMD u BiH. Don Štironja je naglasio kako bismo svi trebali biti zagledani u Isusa poput misionara koji su prihvatili njegov poziv ‘idite po svem svijetu i propovijedajte Evanđelje’. Podsjetio je da je 1998. u misijama u Africi ubijen misionar iz Bosne Srebrene fra Vjeko Čurić, a prije nekoliko godina i časna sestra Lukrecija Mamić, no, naglasio je nijedan od naših devedesetak misionara nije zbog toga odustao od svoga poslanja, to im je tek bio poticaj za još veći žar u svome poslanju. U posljednjih šest mjeseci čak je troje misionara otišlo u misije, u Boliviju, Peru i Zambiju. Činjenica da je prošle godine u svijetu ubijeno 22 misionara nije pokolebala njihovu odluku. Mi vjerojatno nećemo biti u prigodi proliti krv za vjeru poput tih misionara, bl. Bulešića i drugih mučenika, no Isus od nas traži da otvorimo svoje srce ljubavi prema potrebitima, da molimo za misionare, da im Bog da snage u njihovu poslanju. A za pomoći misionarima i materijalno nije potrebno odricati se velikih stvari, dovoljno je odreći se jednog od mnoštva proizvoda koje u svakodnevno trošimo a, npr. kutije cigareta ili jednog kozmetičkog proizvoda te taj iznos donirati za misije, ali dati s ljubavlju, istaknuo je don Štironja. Svakoga sata 9000 osoba, napose djece umire od gladi u svijetu, naše odricanje može doprinijeti smanjenju tog broja. Don Štironja je na kraju zahvalio kolegama dijecezanskim ravnateljima iz Hrvatske što među zaljubljenicima u misije nema granica. Potaknuo je vjernike na čitanje časopisa “Radosna vijest”. Zaključnu zahvalu izrekao je vlč. Mirko Vukšić, dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Susret je završen u Eko muzeju rovinjske batane gdje su gosti imali prigodu upoznati drevne glazbene, gastronomske i povijesne specifičnosti istarskog priobalja.

Najave