Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Pastoralni plan Porečke i Pulske biskupije

Pastoralni plan Porečke i Pulske biskupije za razdoblje od studenoga 2015. do studenoga 2016.

 Uvodne napomene

 Sveta godina Milosrđa koji je sveti otac papa Franjo proglasio 11. travnja 2015., a koja se otvara na blagdan Bezgrešnog začeća Bl. Djevice Marije je u temelju Pastoralnog plana Porečke i Pulske biskupije za razdoblje od studenog 2015. do studenog 2016. godine. Prijedlozi i upute, koje i sam Sveti otac predlaže u svojoj buli Misericordiae vultis – Lice Milosrđa čine okosnicu pastoralnog plana i naše mjesne Crkve, kako na planu biskupije tako i na dekanatskoj, odnosno župnoj razini. Uz to naša će mjesna Crkva dati potreban značaj svojim blaženicima. Nastojat će poticati i razvijati pobožnost i štovanje bl. Miroslava Bulešića, posebno u mjestima koja su vezana uz njegov život, posebno poštujući datume značajne za njegovo mučeništvo. Posebnu važnost ove godine nastojat ćemo dati bl. Francescu Bonifaciu, čiju 70. obljetnicu smrti obilježavamo 10. rujna 2016. godine.

Vjerujemo da će brojne inicijative i prijedlozi svih naših biskupijskih vijeća, koja su utkana u pastoralni plan biskupije, potaknuti sve pastoralne djelatnike u našoj mjesnoj Crkvi da i ovo milosno vrijeme iskoristimo na najbolji način, u svrhu bolje vjerskog i duhovnog života kako biskupije tako i svake župne zajednice.

Nadamo se da će se u ovom planu pronaći uz župnike, svećenike, redovnike i redovnice i svi pastoralni djelatnici i vjernici, kao i sve zajednice koje u našoj Crkvi djeluju i dati svoj doprinos životu naše mjesne Crkve.

Prijedlog pastoralnih aktivnosti na biskupijskoj razini

  • Redovno se održavaju susreti svećenika po dekanatima (rekolekcije), uglavnom prvog ponedjeljka u mjesecu s temom u prvom dijelu Posvećeni život (do kraja ove kalendarske godine). U drugom dijelu susreta promišlja se pastoralu sakramenata po Direktoriju Hrvatske biskupske konferencije za pastoral sakramenata u župnoj zajednici.

Od početka 2016. godine u prvom dijelu rekolekcije predlažu se teme za razmišljanje na temu Godine Milosrđa.

  • Mjesečni susreti svećenika u Pazinu, koji su već počeli, razmatranjem problematike vezane uz izbjeglice (u rujnu) nastavljaju se po predloženim temama vezanim uz Godinu Milosrđa i drugim temama važnim za život naše Crkve.

Važna tema ove godine trebala bi biti sakramenat  ispovijedi, pomirenje, ispravan stav ispovjednika, kako predlaže Sveti otac i druga problematika vezana uz tu temu.

  • U organizaciji Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu diljem biskupije održat će se susreti pjevačkih zborova po dekanatima sa ciljem poticanja i boljeg vrednovanja crkvenog pjevanja, kao i što kvalitetnijeg sudjelovanja naših crkvenih zborova u liturgiji.
  • Zadnje subote u studenom održat će se slavlje đakonskog ređenja u pulskoj katedrali. Što značajno može doprinijeti svijesti u našim župama o potrebi novih duhovnih zvanja, kao i potaknuti molitvu za tu važnu potrebu u Crkvi.
  • Susreti vjeroučitelja i ove godine održat će se po prijedlogu Biskupijskog katehetskog vijeća. Prvi se predlaže prve subote u došašću, 5. prosinca 2015., tema: Brak i obitelj u Božjem naumu.
  • Na blagdan Bezgrešnog začeća Bl. Djevice Marije, 8. prosinca 2015. Sveti otac će otvoriti Svetu godinu milosrđa, a naša biskupija svečano će obilježiti otvaranje izvanredne Svete godine Milosrđa u subotu 12. prosinca 2015. godine u porečkoj bazilici s početkom u 17 sati.  Tom prigodom bi se trebalo bolje upoznati s bulom Svetoga oca i predstaviti logo godine i geslo “Milosrdni poput Oca”.
  • Na blagdan Svijećnice 2. veljače obilježiti će se i završetak Godine posvećenog života na planu cijele Crkve što će se na prigodan način obilježiti i u našoj biskupiji.
  • Na planu biskupije kroz ovu godinu bi bilo dobro istaknuti posebna hodočasnička mjesta vezana uz Godinu Milosrđa (kako preporučuje Sveti otac), posebno naše katedrale u Poreču i Puli, Samostan sv. Petar u Šumi, a ujedno vezana uz naše blaženike: Svetvinčenat, Lanišće, Krasica. To bi bila mjesta oprosta i milosrđa, pokornička slavlja i ispovijed bi pratile posjete hodočasnika ovim mjestima tijekom cijele godine.
  • Ove godine bi trebalo dati posebnu važnost i crkvama posvećenim Božjem Milosrđu, kao što su Misericordia – Gospa od Milosrđa u Puli, Gospa od Milosti u Šijani i drugim crkvama takvih obilježja u cijeloj biskupiji. Možda bi se u tim crkvama moglo organizirati i klanjanje na inicijativu 24 sata za Gospodina u petak i subotu u četvrtom tjednu korizme.
  • Vijeće za pastoral obitelji i duhovnost laika predlaže promišljanje o temama Obiteljske sinode u Rimu, Studijskih dana u Osijeku (22. – 23. travnja 2016.) s temom “Obitelj znak osporavan, ali i nada spasa za Crkvu i narod”. Cilj, koji Vijeće postavlja je: ponovo pokretanje obiteljskih zajednica u biskupiji, u čemu bi znatno pomogli suradnici odabrani po dekanatima, kao i susreti mladih bračnih parova. Uz to radi se na obnovi zaručničkih tečajeva u biskupiji.

Važni predloženi datumi:

– 5. ožujka 2016. – Susret mladih bračnih parova u mjestima zaručničkih tečajeva

– 9. travnja 2016. – Susret obiteljskih, župnih suradnika i svećenika u Pazinu

– 12. lipnja 2016. – Susret svih suradnika biskupije koji djeluju u pastoralu obitelji u Svetoj Luciji – Stari Pazin.

  • Na prijedlog Vijeća za mlade, ministrante i duhovna zvanja i ove će se godine održati zajedničke Euharistije mladih Istre (ZEMI) po rasporedu:

            – 29. studenog 2015. u Labinu

– 14. veljače 2016.

            – 23. travnja 2016. Svetvinčenat.

– a već tradicionalni Križni put mladih u Gračišću održat će se 5. ožujka 2016. Cilj    susreta je okupljanje mladih u biskupiji, ali i ohrabrenje onima iz naših župama u kojima nema organiziranih zajednica mladih, niti se posebno radi s mladima.

          – I ove godine se u našoj biskupiji organizira Katolička malonogometna liga.

  • Karitas Porečke i Pulske biskupije u ovoj pastoralnoj godini predviđa i susrete i duhovne obnove za svoje djelatnike, i to u došašću, 6. prosinca 2015., i u korizmi, 13. ožujka 2016. u Pazinskom kolegiju. Već tradicionalni humanitarni karitasov koncert održat će se 12. prosinca 2015. u dvorani Pazinskog kolegija, a 2016. godine predlaže se da se koncert održi 10. prosinca, također, u dvorani Pazinskog kolegija.
  • U organizaciji Katehetskog vijeća održat će se prve korizmene subote (13. veljače 2016.) susret vjeroučitelja i župnih animatora. Tema susreta će biti ­„Oproštenje u evanđelju po Mateju“. I drugih korizmenih subota u organizaciji Katehetskog i liturgijskog vijeća održavat će se u Pazinu susreti za župne suradnike i animatore sa svrhom što djelotvornijeg njihovog rada i djelovanja u našim župnim zajednicama. 20. veljače tema će biti Sakramenat Svete Ispovijedi a 27. veljače susret će se održati na temu „ Duhovna i tjelesna djela milosrđa“. 12. ožujka predlaže se i cjelodnevna duhovna obnova za članove župnih zborova (najvjerojatnije u Pazinu).
  • Korizmena hodočašća u katedrale održat će se i ove godine 3. i 4. nedjelje u korizmi, u Poreču i Puli (jedan od prijedloga je da svake godine to hodočašće osmisli i organizira drugi dekanat). Ove godine bi to bila ujedno mjesta posebnog, općeg oprosta koji dakako treba vjernicima razjasniti na prikladan način.
  •  Svećenički susret u Pazinu, koji će se održati prvi ponedjeljak u korizmi, ujedno bi bio i duhovna obnova na početku korizme. Tom prigodom bi se u popodnevnim satima posjetilo jedno mjesto mučeništva žrtava totalitarnih režima. Ove godine bi to moglo biti 15. veljače 2016. u Svetom Ivanu i Pavlu.
  • Nedjelja Božjeg Milosrđa, 2. vazmena nedjelja, 3. travnja 2016. proslavit će se ove godine s posebnim značajem u Puli, u crkvi Sv. Pavla na Vidikovcu.
  •  Svećeničko ređenje biti će proslavljeno u pulskoj Katedrali 11 lipnja 2016 godine.
  • Dana 3. lipnja 2016. slavi se blagdan Presvetog Srca Isusovog. Prigoda je to da i ove godine organiziramo kratku duhovnu obnovu za svećenike. Ove godine susret će se održati u Sv. Petru u Šumi.
  • Vijeće za mlade, ministrante i duhovna zvanja predlaže jedan zajednički susret ministranata iz cijele biskupije prvi ponedjeljak nakon završetka školske godine.
  • I ove godine je potrebno dostojno obilježiti Dan mučeništva bl. Miroslava Bulešića 24. kolovoza i kao i 3. obljetnicu beatifikacije, 28. rujna. Ove godine bi valjalo posebno obilježiti 70. obljetnicu bl. Francesca Bonifacia, 10. rujna 2016. Prijedlog je da se taj događaj obilježi 10. rujna prigodnim liturgijskim slavljem i blagoslovom spomen obilježja na mjestu gdje je uhvaćen i odvezen u nepoznato bl. Fancesco Bonifacio. Dobro bi bilo taj događaj popratiti i adekvatnim duhovnim sadržajima i literaturom o njemu na hrvatskom jeziku za koju se nadamo da ćemo je do onda imati na raspolaganju.
  • Katehetski dan, susret svih koji djeluju na katehetskom planu održat će 1. rujna 2016. kao neposredna priprema za novu školsku i vjeronaučnu godinu.
  • Hodočašće na Trsat za našu Porečku i Pulsku biskupiju predviđeno je 3. rujna 2016. godine.
  • Već je održan prvi ciklus permanentnog obrazovanja za mlade svećenike, koji djeluju u našoj mjesnoj Crkvi. Prvi je obrađivao pitanja liturgije, a sljedeća dva ciklusa obrađivat će teme iz područja moralne teologije i crkvenoga prava. Cilj susreta je pomoć mladim svećenicima u pastoralnom radu.
  • Kruna ove naše pastoralne godine bi trebalo biti zatvaranje Svete godine Božjeg Milosrđa u pulskoj katedrali na blagdan Krista Kralja 20. studenog 2016. Tome bi mogla prethoditi duhovna priprema, posebno po župama grada Pule ili cijele biskupije.

Prijedlog pastoralnih aktivnosti na dekanatskoj razini

  • I na dekanatskoj razini u temelju svih aktivnosti ove godine treba biti Sveta godina Božjeg Milosrđa i razvijanje pobožnosti i štovanje blaženika Miroslava Bulešića i Francesca Bonifacia.
  • Po preporuci Svetoga oca bilo bi korisno na planu dekanata organizirati susrete na temu svete godine. Posebnu važnost dati sakramentu svete ispovijedi, napose u vrijeme došašća i korizme. Potrebno bi bilo i vjernicima bolje protumačiti smisao oprosta radi ispravnijeg razumijevanja i te crkvene prakse. Možda je moguće organizirati posjet hodočasničkim mjestima: Svetvinčentu, Lanišću i Krasici, u svrhu male duhovne obnove s pokorničkim slavljem. Posebno je preporučljivo organizirati hodočašća na mjesta vezana uz bl. Miroslava za krizmanike.
  • Gdje je to moguće dobro je organizirati susrete nadahnute temama duhovnih i tjelesnih djela milosrđa. Posebno u gradovima bi bilo dobro organizirati tribine na kojima bi kompetentne osobe mogle progovoriti o temama kao što su praštanje, solidarnost, pravda i poštenje, ali i otvorenije progovoriti o kriminalu, korupciji, nepotizmu, sebičnosti itd.
  • I na planu dekanata bi bilo dobro dati posebnu važnost crkvama posvećenima Božjem Milosrđu.
  • Vijeće za obitelj predlaže da svaki dekanat predloži jednoga svećenika i par laika koji bi se posebno angažirali u radu s obiteljima na planu dekanata, surađujući s biskupijskim  vijećem.
  • Već u se pokazale uspješne organizacije nekih zajedničkih slavlja na planu dekanata kao što su pobožnosti križnoga puta. Bilo bi dobro nastaviti s tom praksom.
  • Za sve te aktivnosti treba što više koristiti lokalne radio-postaje, lokalna glasila, Internet i društvene mreže.
  • Veoma je važna uloga dekana kao koordinatora i promotora svih aktivnosti u dekanatu.
  • Povrh svega toga od presudne je važnosti suradnja među svećenicima u dekanatu, kao i koordinacija župnih zajednica na području dekanata. To je garancija da i naša zajednička nastojanja mogu uroditi plodom.

Prijedlog pastoralnih aktivnosti na župnoj razini

  • I na razini naših župnih zajednica važno je uprisutniti poruke i smjernice, koje sa sobom nosi sveta godina.
  • I na župnoj razini važno je približiti sakrament svete ispovijedi svakome vjerniku. Oživjeti pokornička slavlja i bogoslužja kako bi se sakrament pomirenja približio i onima koji su udaljeni od naših župnih zajednica. Dobro je iskoristiti slavlje prve svete ispovijedi. Vjernici bi uvijek trebali znati kada mogu pristupiti svetoj ispovijedi. Kroz ovu godinu potrebno je urediti i naše prostore za ispovijed, kao i predvidjeti prostor za razgovor , što je današnje vrijeme sve potrebnije.
  • Kroz ovu godinu bilo bi dobro obraditi Evanđelje po Luki, kao i prispodobe o Milosrdnom Ocu, Izgubljenoj ovci, Izgubljenoj drahmi itd. Zato su pogodne prigode susreti s roditeljima, tečajevi za odrasle, pouke za primanje sakramenata itd. U tu svrhu bi bilo dobro oživjeti, gdje je to potrebno, biblijske skupine. O značaju i poruci Svete godine milosrđa izuzetno je važno progovoriti djeci i mladima na župnoj katehezi.
  • Te teme će dominirati i na župnim molitvenim susretima, klanjanjima, pobožnostima, križnom putu, krunici, itd.
  • Sveti otac preporučuje da se ove godine organiziraju pučke misije. Posebno je to važno za župe u kojima se nisu već duže vremena održale.
  • U Godini Milosrđa važno bi bilo potaknuti mnoge naše bračne parove, koji su samo civilno vjenčani, da se (ukoliko imaju uvjete) odluče za crkvenu ženidbu, kako bi mogli doživjeti puno zajedništvo s Crkvom.
  • I Misijsku nedjelju u listopadu valja, sukladno preporukama Povjerenika za misije, što bolje obilježiti.
  • Posebnu važnost i pažnju bi trebalo pokloniti bolesnicima i umirućima, poglavito posjetom i ohrabrenjem, ali i sakramentom bolesničkog pomazanja, koga valja doživjeti na ispravan način.
  • Sukladno tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa to je prigoda da se potakne i oživi, gdje je to potrebno, rad župnih Karitasa i Udruge sv. Vinka, obnoviti ih novim članovima, kako bi na pravi način proveli u djelo nakane i svrhu svete godine, posebno prema najpotrebnijima.
  • Naša župna slavlja i slavlja župnih zaštitnika valja proslaviti na dostojan način. Možda je ova godina prigoda da ta slavlja ne budu samo vanjske manifestacije i festivali folklora i običaja, već da budu znak vjere i zahvalnosti prema Bogu i njegovoj ljubavi za dobro svih članova naših župnih zajednica.
  • Stoga smo pozvani svi mi, dionici naših župa, biti jedno u nastojanju da nam predstojeća pastoralna godina donese pravi duhovni plod. Tu su pozvani uključiti se svi vjernici, vjeroučitelji,  župni animatori, pastoralni vijećnici i svi koji mogu doprinijeti svojim sposobnostima životu naših župnih zajednica.

 

HODOGRAM AKTIVNOSTI U POREČKOJ I PULSKOJ BISKUPIJI OD STUDENOGA 2015. DO STUDENOGA 2016.

 

Studeni 2015.

  7. studenoga   Duhovna obnova za vjeroučitelje   

  9. studenoga               Rekolekcija

16. studenoga               Plenum svećenika u Pazinu

21. studenoga   Sveti Mavro – zaštitnik Porečke biskupije i grada Poreča;

                          misa i procesija u Poreču u 10,30 sati

28. studenoga   Đakonsko ređenje u pulskoj Katedrali u 11 sati

29. studenoga               Zajednička euharistija mladih Istre

30. studenoga             Rekolekcija

Prosinac 2015.   

  5. prosinca    Susret vjeroučitelja 

  6. prosinca    Duhovna obnova za djelatnike Caritasa u Pazinu – 15 sati

12. prosinca    Otvaranje Svete Godine Božjeg Milosrđa u Poreču u 17 sati

13. prosinca    Nedjelja Caritasa

18. prosinca    Humanitarni koncert Caritasa u Pazinu u 17 sati

19. prosinca    Božićno primanje kod Biskupa u Poreču u 11 sati

27. prosinca    Dan iseljenika

31. prosinca    Zahvalnica

Siječanj 2016. 

  1. siječnja      Međunarodni dan mira                

  7. siječnja      Katehetska zimska škola

  8. siječnja      Katehetska zimska škola

  9. siječnja      Katehetska zimska škola

18. siječnja      Početak molitvene osmine za jedinstvo kršćana

18. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Pulskog dekanata

19. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Pazinskog dekanata

19. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Buzetskog dekanata

20. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Labinskog dekanata

20. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Pićanskog dekanata

21. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Porečkog dekanata

21. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Rovinjskog dekanata

22. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Umaškog dekanata

22. siječnja      Pohod župnika Ordinarijatu – župe Vodnjanskog dekanata

25. siječnja      Završetak molitvene osmine za jedinstvo kršćana

26. siječnja      Teološko-pastoralni tjedan za svećenike u Zagrebu

27. siječnja      Teološko-pastoralni tjedan za svećenike u Zagrebu

28. siječnja      Teološko-pastoralni tjedan za svećenike u Zagrebu

Veljača 2016.

  1. veljače       Rekolekcija

  2. veljače       Završetak Godine posvećenog života

  7. veljače      Dan života

11. veljače      Dan bolesnika

13. veljače       Susret vjeroučitelja i župnih animatora u Pazinu

14. veljače       Zajednička euharistija mladih Istre

15. veljače       Duhovna obnova za svećenike u Pazinu u 10 sati;

                        misa  za žrtve totalitarnih režima u Sv. Ivanu i Pavlu u 14 sati

20. veljače       Susret župnih animatora u Pazinu

27. veljače       Susret župnih animatora u Pazinu

28. veljače       Korizmeno hodočašće u porečku Katedralu u 16,30 sati

Ožujak 2016.

 5. ožujka        Susret mladih bračnih parova

 5. ožujka        Križni put mladih u Gračišću u 10 sati

 6. ožujka        Korizmeno hodočašće u pulsku Katedralu u 16,30 sati

 7. ožujka        Rekolekcija

11/12. ožujka Klanjanje 24 sata za Gospodina

12. ožujka       Duhovna obnova za pjevače

13. ožujka       Duhovna obnova za djelatnike Caritasa u Pazinu u 15 sati

24. ožujka       Veliki Četvrtak – misa posvete ulja u Poreču u 10 sati

Travanj 2016.    

  3. travnja       Nedjelja Božanskog Milosrđa – Pula

  4. travnja       Rekolekcija

  9. travnja       Susret obiteljskih animatora u Pazinu

17. travnja       Nedjelja Dobrog Pastira

18. travnja       Susret svećenika u Pazinu

22. travnja       Katehetska proljetna škola

23. travnja       Katehetska proljetna škola

23. travnja       Zajednička euharistija mladih Istre u Svetvinčentu

Svibanj 2016.    

  1. svibnja      Nedjelja turizma

  2. svibnja      Rekolekcija

  8. svibnja      Dan obavjesnih sredstava

15. svibnja      Međunarodni dan obitelji

23. svibnja      Susret svećenika u Pazinu

Lipanj 2016.      

  3. lipnja         Presveto Srce Isusovo – dan posvećenja svećenika Sveti Petar u Šumi

  6. lipnja         Rekolekcija

11. lipnja         Svećeničko ređenje u pulskoj Katedrali u 11 sati

12. lipnja         Susret obiteljskih suradnika i animatora u Sv. Luciji

13. lipnja         Biskupijski susret ministranata

Srpanj 2016.

  3. srpnja       Sveti Toma – zaštitnik Pulske biskupije i grada Pule

26. srpnja       Svjetski dan mladih – Krakov – Poljska

27. srpnja       Svjetski dan mladih – Krakov – Poljska

28. srpnja       Svjetski dan mladih – Krakov – Poljska

29. srpnja       Svjetski dan mladih – Krakov – Poljska

30. srpnja       Svjetski dan mladih – Krakov – Poljska

31. srpnja       Svjetski dan mladih – Krakov – Poljska

Kolovoz 2016.

22. kolovoza    Katehetska škola za vjeroučitelje u SŠ  u Zagrebu

23. kolovoza    Katehetska škola za vjeroučitelje u SŠ  u Zagrebu

24. kolovoza   Mučeništvo bl. Miroslava Bulešića – Svetvinčenat u 18 sati

25. kolovoza    Katehetska škola za vjeroučitelje u OŠ  u Splitu

26. kolovoza    Katehetska škola za vjeroučitelje u OŠ  u Splitu

27. kolovoza    Dan Hrvatskih mučenika na Udbini

Rujan 2016.

1. rujna            Katehetski dan

3. rujna            Hodočašće na Trsat

5. rujna            Rekolekcija

10. rujna          Dan mučeništva bl. Francesca Bonifacia u Krasici

19. rujna          Susret svećenika u Pazinu

28. rujna          Treća obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića

Listopad 2016.   

  3. listopada   Rekolekcija

17. listopada   Susret svećenika u Pazinu

24. listopada   Duhovne vježbe za svećenike u Novigradu

25. listopada   Duhovne vježbe za svećenike u Novigradu

26. listopada   Duhovne vježbe za svećenike u Novigradu

Studeni 2016.     

7. studenoga     Rekolekcija

14. studenoga   Plenum svećenika u Pazinu

20. studenoga   Završetak Svete Godine Božjeg Milosrđa u Puli

21. studenoga   Sveti Mavro – zaštitnik Porečke biskupije i grada Poreča;

                          misa i procesija u Poreču u 10,30 sati

26. studenoga   Đakonsko ređenje u pulskoj Katedrali u 11 sati

28. studenoga   Duhovna obnova za svećenike u Pazinu u 10 sati

Najave