Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

„Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini“

U petak, 20.04.2018. u bujskoj kinodvorani javnosti je po prvi puta predstavljena knjiga „Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini“.

Autor knjige, vlč. Mladen Juvenal Milohanić, prisutnima je rekao da mu se napokon ostvario san i velika želja koja će doprinijeti očuvanju i prezentaciji hrvatske pismenosti i kulture.

Uz njega veliki doprinos stvaranju navedene knjige dao je Vitormir Jadrejčić koji je urednik iste te se ujedno nalazi na čelu bujskog ogranka Matice hrvatske.

Jadrejčić je, zajedno s autorom fotografija, Slađankom Dragojevićem, obilazio područje Bujštine te prikupljao informacije i analizirao materijale. Za vrijeme njihovog istraživačkog rada uspjeli su i pronaći kamene blokove s natpisima, za koje se smatralo da su izgubljeni.

Dragojević je također ispričao publici zanimljivosti avanture koja je trajala gotovo 18 mjeseci.

Što se tiče oblikovanja knjige, glavnu ulogu je imao Eugen Borkovsky koji je, kako navodi, htio  stvoriti glagoljašku slikovnicu Bujštine, koja nije preozbiljna (opterećujuća), a ujedno ima dozu tajnovitosti.

Sam događaj uveličao je i akademik Josip Bratulić sa sveobuhvatnim izlaganjem na temu pismenosti istaknuvši da ista nas razlikuje od svih ostalih bića na zemlji.

Čestitkama se pridružio gradonačelnik Fabrizio Vižintin koji je za Knjigu izjavio da svjedoči o događajima i kulturi našeg područja. Uz njega riječi hvale za postignuće uputio je i Zorislav Lukić, tajnik Matice hrvatske.

Publika je pomno pratila cijelu prezentaciju koja je bila uveličana nastupima ženske vokalne skupine Romansa i klape Kornarija te poezijom Tomislava Milohanića.

Na samo kraju, nakon zahvala, uslijedilo je druženje u atriju POU uz prigodan domjenak, donosi portal Naša Bujština.

Najave