U petak, 20. listopada, u žminjskoj župnoj crkvi održano je predstavljanje knjige „Uvijek si uz mene“ spisateljice Marije Sošić. Predstavljanju su, uz brojne žitelje Žminja i goste iz raznih krajeva, nazočili mnogi svećenici, biskup u miru mons. Ivan Milovan te pojedini pripadnici istarskog spisateljskog kruga.

Uvodni pozdrav okupljenima i predstavljanje sadržaja večeri na početku je izrekao župnik domaćin vlč. Jordan Rovis. Milica Kranjčić, dugogodišnja profesorica hrvatskog jezika u žminjskoj osnovnoj školi, također autorica brojnih izdanja dijalektalnog izričaja, osvrnula se na spisateljski opus Marije Sošić, protkavši svoje izlaganje brojnim sjećanjima iz djetinjstva i odrastanja u otprilike istom periodu u susjednom selu. O knjizi je zatim govorio mons. Vilim Grbac, generalni vikar Porečke i Pulske biskupije, koji je napisao i predgovor izdanja. Sama autorica se, osim prigodnih zahvala svima koji su joj pomogli u realizaciji tog projekta, prisjetila pojedinih događaja iz djetinjstva koji su, stihovima ili prozom zapisani i u knjizi, te pročitala nekoliko pjesama, uz ostalo „Vlasi materini“ i pjesmu posvećenu biskupu Ivanu Milovanu. Knjiga donosi sjećanje na težak život skromne i jednostavne istarske obitelji čiji se otac nije vratio iz logora u Drugom svjetskom ratu. Unatoč velikoj neimaštini, majka je, uz nebrojene žrtve uspjela podići i za život pripremiti devetero djece.    

Autorica se u knjizi posebno prisjeća svog pokojnog brata vlč. Pavla Modrušana, s kojim je bila posebno povezana, te kojemu je i posvetila knjigu. Vlč. Modrušan, mladi i veoma omiljeni svećenik, poginuo je u prometnoj nesreći samo tri godine nakon što je zaređen za svećenika.

Knjiga, stihovima, proznim tekstom te fotografijama, donosi prikaz jednoga vremena, sliku života istarskog puka u mukotrpnom procesu oporavka od strahota Drugog svjetskog rata, koji u novim ideološkim okolnostima prirodno teži ka očuvanju svog vjerskog identiteta.

Na kraju predstavljanja, kojeg su pjesmom uljepšali i pjevači žminjske župe, autorica je pojedinim uzvanicima svečano uručila primjerak knjige.   

Najave i obavijesti

Četvrtak: 9 Srp 2020
Obilježavanje blagdana bl. Marije Petković u Puli

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.